Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΙ ΕΜΕΙΣ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η φωνή των πολιτών στην ΕΕ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 27.11.2023
Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΙ ΕΜΕΙΣ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η φωνή των πολιτών στην ΕΕ
Οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές μιλούν για τις επερχόμενες ευρωεκλογές

Στρασβούργο, Αποστολή: Μιχάλης Σταύρου

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου 2024, εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα συνδιαμορφώσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας με την ευκαιρία των ευρωπαϊκών εκλογών. Είναι μια μοναδική στιγμή κατά την οποία μπορούμε όλοι να αποφασίσουμε συλλογικά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πάντα σημαντικό να ψηφίζουμε, σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εκφράσεις τη γνώμη σου για θέματα για τα οποία ενδιαφέρεσαι. Δέκα μήνες πριν τις ευρωεκλογές, οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές απαντούν σε δύο κοινά ερωτήματα, για το μήνυμα των ευρωεκλογών, αλλά και για τη διαφαινόμενη άνοδο της Ακροδεξιάς.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό μήνυμα των ευρωεκλογών φέτος;

2. Πώς θα επηρεάσει η διαφαινόμενη άνοδος της Ακροδεξιάς τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά σε μια περίοδο που υπάρχει στην πρώτη γραμμή το θέμα της μετανάστευσης;

4703386814974175 image

«Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης»

Λουκάς Φουρλάς, ΔΗΣΥ / ΕΛΚ

1. Η πενταετία που ολοκληρώνεται ήταν δύσκολη και γεμάτη θα έλεγα, με πανδημία, σκάνδαλα διαφθοράς και έναρξη πολεμικών συγκρούσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή. Προσωπικά, πιστεύω ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές διακυβεύεται η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η οικονομία της Ευρώπης και των πολιτών της, η πραγματική οικονομία δηλαδή και οι μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες να γίνουν. Διακυβεύονται το μέλλον της Ευρώπης και η αξιοπιστία της στο διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι. Οι ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές πάντα και ειδικά τώρα ενόψει των οικονομικών, ενεργειακών και ανθρωπιστικών κρίσεων που έχουν προκύψει. Η Ένωση των 27 είναι εκ των ηγετών της αλλαγής που διαμορφώνεται σε όλα τα πεδία και συνεπώς οι πολίτες κάθε κράτους μέλους θα καλεστούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε εκείνους που θεωρούν ότι μπορούν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ακόμα καλύτερες μέρες. Είναι πεποίθησή μου ότι η Ευρώπη και οι ευρωεκλογές δεν είναι κάτι άψυχο και γενικό. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες της Ευρώπης, διαμορφώνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθορίζουμε το πολιτικό και κοινωνικό της μέλλον με τις δικές μας αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια μεγάλη οικογένεια και όπως κάθε οικογένεια έχει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, όμως ακούει. Οφείλουμε να ακούμε γιατί όσοι μας εμπιστεύθηκαν και μας έστειλαν να τους εκπροσωπούμε, το δικαιούνται και είναι αυτοί που αποτελούν την έμψυχη Ευρώπη. Αυτό πιστεύω ότι είναι το βασικό μήνυμα των ευρωεκλογών, ότι δηλαδή η Ευρώπη είναι οι άνθρωποί της και γι' αυτό εμείς είμαστε κοντά στους πολίτες της και ενδιαφερόμαστε γι' αυτούς.

2. Κανένα άκρο δεν είναι καλό. Από μόνη της οποιαδήποτε λέξη ξεκινάει με κάτι ακραίο είναι κάτι αρνητικό. Παρακολουθούμε το μεταναστευτικό να έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες πρώτης γραμμής. Η Κύπρος, η οποία δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου βάσει αναλογίας πληθυσμού, έχει ήδη δοκιμασθεί και έχει ξεπεράσει τις αντοχές της. Μέσα από μια τέτοια εικόνα είναι επόμενο να υπάρξει άνοδος της Ακροδεξιάς. Για να παραμείνουν ακροδεξιές φωνές εκτός ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κέντρων λήψης αποφάσεων πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό στην ουσία του. Αν και η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν οφείλεται μόνο στο θέμα της μετανάστευσης, φαίνεται να αποτελεί την κύρια αιτία. Ξέρετε ότι δεν μένω σε αόριστα ευχολόγια και παραινέσεις. Μηδενική ανοχή στους διακινητές, λαθρεμπόρους και διευκολυντές με αύξηση των ποινών φυλάκισης. Europol, Frontex και Eurosur, ως οργανισμοί που ηγούνται της ευρωπαϊκής δράσης στη μετανάστευση, πρέπει να έχουν επαρκείς πόρους τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό από όλα τα κράτη μέλη εκπληρώνοντας τα καθήκοντά τους, καθώς και να χρησιμοποιούν τα νομικά μέσα ανταλλαγής πολύτιμων δεδομένων. Οι αυστηρές πολιτικές επιστροφής για τους παράτυπους μετανάστες πρέπει να επιβληθούν, μεταξύ άλλων, μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινές επιστροφές υπό τον συντονισμό της Frontex. Πρέπει να εντείνουμε την ασφάλεια και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης νέων τεχνολογιών. Οι συνεισφορές στον προϋπολογισμό της Frontex πρέπει να ενισχυθούν και η ομάδα των ευρωπαϊκών φρουρών συνόρων πρέπει να αναπτυχθεί σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια.

4703386096981465 image

«Ο κόσμος της Κύπρου δεν είναι ακραίος»

Ελένη Σταύρου, ΔΗΣΥ / ΕΛΚ

1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα αποτελεί τον πλέον ουσιαστικό πυλώνα σταθερότητας, συνεργασίας και κοινής ευημερίας για τους πολίτες της ηπείρου μας. Επικεντρώνεται στη σημασία της ενότητας για την αντιμετώπιση πολύπλοκων προκλήσεων. Η ΕΕ προάγει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, προωθώντας οικονομική δύναμη, ασφάλεια και διπλωματική επιρροή στη διεθνή σκηνή. Η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνιστά ψήφο υπέρ ενός κοινού οράματος που υπερβαίνει τα εθνικά όρια. Η ΕΕ έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης, την προώθηση δημοκρατικών αξιών και την καθιέρωση ενός κοινού πλαισίου για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση και η δημόσια υγεία. Χωρίς να είναι τέλεια ή αλάνθαστη, είναι γεγονός ότι μια εναλλακτική πραγματικότητα χωρίς την ΕΕ θα οδηγούσε σε αυξημένη διχοτόμηση, οικονομική αστάθεια και μειωμένη ικανότητα αντιμετώπισης των αλλεπάλληλων κρίσεων της παγκόσμιας πραγματικότητας. Η δέσμευση της ΕΕ σε μια ενοποιημένη προσέγγιση ενισχύει το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών της, διευκολύνοντας την ελεύθερη διακίνηση, το εμπόριο και την πολιτιστική ανταλλαγή. Σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο η ΕΕ αποτελεί ισχυρή δύναμη για σταθερότητα και πρόοδο, υλοποιώντας την ιδέα ότι οι κοινές προκλήσεις απαιτούν κοινές λύσεις. Έτσι, το να ψηφίζετε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απλώς μια ψήφος υπέρ της περιφερειακής συνεργασίας· είναι μια επένδυση σε ένα μέλλον στο οποίο η συνεργασία και η αλληλεγγύη συνεισφέρουν σε μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες της Ευρώπης και πέραν αυτής. Πάντοτε έλεγα ότι η Κύπρος αποτελεί τις ρίζες μας, και η Ευρώπη τα φτερά μας. Συμμετέχοντας μπορούμε να φτάσουμε πιο ψηλά, μαζί.

2. Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό πρόβλημα με δυνητικά επικίνδυνες επιπτώσεις για την κοινωνία. Οι ακροδεξιές ιδεολογίες είναι επικίνδυνες λόγω των ακραίων απόψεών τους σχετικά με θέματα όπως οι ανθρώπινες ελευθερίες, η διαφορετικότητα, η εθνική ταυτότητα και ο πολιτικός αυταρχισμός. Ένας από τους κύριους κίνδυνους είναι η προώθηση του μίσους και του διχασμού στην κοινωνία. Οι ακροδεξιοί ηγέτες επιδίδονται σε ρητορείες που διχάζουν την κοινότητα, ενθαρρύνοντας τον εχθρικό διαχωρισμό μεταξύ διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού. Αυτό ενδυναμώνει τις εχθρότητες και δημιουργεί ένα κλίμα αστάθειας σε μια ήδη πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη. Επιπλέον, η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπονόμευση των δημοκρατικών αξιών. Πολύ συχνά, αυτές οι οργανώσεις επιδιώκουν να περιορίσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, απειλώντας το κράτος δικαίου και την ισότητα. Το έχουμε δει να συμβαίνει στην Ελλάδα, με τη Χρυσή Αυγή να διαθέτει ομάδες κρούσης τις οποίες εξαπέλυε σε ένα παρακράτος, με τραγικά αποτελέσματα, βία και συγκρούσεις, ακόμα και απώλειες ζωών. Εξίσου ανησυχητική είναι η επίδραση των ακροδεξιών κομμάτων στις διεθνείς σχέσεις. Η υιοθέτηση εθνικιστικών προσεγγίσεων μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις και διακρατικές συγκρούσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Συνολικά, η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων απειλεί την κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατία και την ειρήνη στην Ευρώπη και την Κύπρο. Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί με συνεκτικές πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που προωθούν την ανοχή, την κατανόηση και τη συνεργασία. Κύριό μας μέλημα πρέπει να είναι να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες του κόσμου. Ο κόσμος της Κύπρου δεν είναι ακραίος. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια με ειλικρίνεια, να βγούμε μπροστά με καθαρές θέσεις και λύσεις στα προβλήματά τους, ούτως ώστε να μην οδηγούνται σε ψήφους διαμαρτυρίας και απόγνωσης.


4703387162362530 image

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να βγει ακόμα πιο ισχυρό»

Δημήτρης Παπαδάκης, Ανεξάρτητος / S&D

1. Το κύριο συστατικό για την επιτυχία των όποιων εκλογικών αναμετρήσεων και ειδικότερα των ευρωεκλογών είναι η συμμετοχή του κόσμου, η οποία κρίνεται απαραίτητη έτσι ώστε να υπάρξει και σωστότερη αντιπροσώπευση στα άτομα που θα εκλεγούν. Ειδικότερα στις ευρωεκλογές, στις οποίες το 80% περίπου των νομοθεσιών που εφαρμόζονται στη χώρα μας προέρχεται από τις δράσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωεκλογές δεν είναι κάτι μακρινό για εμάς και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως κάτι δικό μας. Ανήκουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και ο σκοπός μας είναι να αξιοποιήσουμε το καθετί για όφελος της κοινωνίας και των συμπολιτών μας. Πέραν τούτων, από αυτές τις ευρωεκλογές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να βγει ακόμα πιο ισχυρό. Αυτό θα επιτευχθεί με το να στηρίξουμε εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες θα συμβάλουν εποικοδομητικά σε αυτήν την προσπάθεια και όχι στην αποσταθεροποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μέσα από τις επικείμενες ευρωεκλογές θα επιδιώξουμε μια καλύτερη Ευρώπη προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων, μια Ευρώπη με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, πολιτικές πρασίνου και πράσινης οικονομίας, μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην οποία θα ευημερούν οι ανθρώπινοι δείκτες και όχι μόνο οι οικονομικοί δείκτες, μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

2. Το έχω αναφέρει και προηγουμένως. Από αυτές τις ευρωεκλογές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να βγει ακόμα πιο ισχυρό. Αυτό θα επιτευχθεί με το να στηρίξουμε εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες θα συμβάλουν εποικοδομητικά σε αυτήν την προσπάθεια και όχι στην αποσταθεροποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για πισωγυρίσματα, ειδικά για όλες αυτές τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και είμαι σε θέση να σας πω ότι έχουμε πετύχει αρκετά. Το μεταναστευτικό υπήρχε ανέκαθεν. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει ακόμα πιο έντονο και έχει λάβει περισσότερες διαστάσεις. Να θυμίσω την υποστελέχωση της υπηρεσίας ασύλου για χρόνια, με αποτέλεσμα το στοίβαγμα χιλιάδων αιτήσεων; Να θυμίσω κάποια κολέγια που λειτουργούσαν ως βιομηχανία αιτητών πολιτικού ασύλου; Αναγνωρίζουμε ότι η ΕΕ έχει τις δικές της, τεράστιες, ευθύνες. Από τα πρώτα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα το 2015, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κι εγώ, ως εισηγητής για το μεταναστευτικό, κάναμε συγκεκριμένες εισηγήσεις που δεν γινόντουσαν αποδεκτές από κάποιες χώρες μέλη, ομοϊδεάτες των φασιστικών στοιχείων στην Κύπρο, που μας τους παρουσιάζουν ως υπόδειγμα. Προτείναμε την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, όπου την ευθύνη έχει το κράτος άφιξης των παράτυπων μεταναστών, άνοιγμα νόμιμων διόδων για την ΕΕ για υποδοχή, όσων μπορεί να φιλοξενήσει, και παράλληλα εξόντωση των κυκλωμάτων διακινητών που εξωθούν κόσμο να μεταναστεύσει, μαζικά και ανεξέλεγκτα. Η μετανάστευση δεν πρόκειται να σταματήσει και καλό είναι να το έχουμε κατά νου. Δεν μπορεί να επικρατήσει η λογική ότι το σωστό είναι είτε άσπρο είτε μαύρο, γιατί χρειαζόμαστε ισορροπημένες και ρεαλιστικές λύσεις, με ψυχραιμία και σύνεση.

4703387675250370 image

«Πρόκληση η υπεράσπιση της δημοκρατίας στην ΕΕ»

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ΑΚΕΛ / GUE/NGL

1. Κάθε εκλογές έχουν μεγάλη σημασία γιατί είναι μια ευκαιρία να εκφράσουν οι πολίτες τα πολιτικά τους γίγνεσθαι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με τρεις θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μόνο το Ευρωκοινοβούλιο απαρτίζεται από ψήφους των πολιτών και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, όσον αφορά την έκφραση των πολιτών μέσα από το πλέον θεσμικό όργανο της ΕΕ. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο συμμετάσχουν τα κράτη μέλη, ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν τον άμεσο λόγο οι πολίτες της ΕΕ. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία οι πολίτες να κατέρχονται στις κάλπες, γιατί εκεί ακούγεται η φωνή των πολιτών. Υπό τις περιστάσεις, τι πολιτική σημασία δίνουμε και παρατηρούνται τα φαινόμενα της οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας, άνοδος της Ακροδεξιάς, επαναφορά του ριζοσπαστικού εθνικισμού, απομάκρυνση από το κράτος δικαίου. Όλα αυτά είναι προκλήσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στις επερχόμενες ευρωεκλογές με στόχο την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Γι’ αυτό κινδυνεύει η φιλελεύθερη αστική δημοκρατία, όπως την ξέρουμε, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Για τους Κύπριους πολίτες, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία οι ευρωεκλογές, αφού είμαστε μια διχοτομημένη χώρα, προσπαθούμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση του τόπου μας και ελπίζουμε πως η ΕΕ θα παίξει έναν πιο σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτό και η συμμετοχή των Κυπρίων στις ευρωεκλογές είναι ταυτόχρονα και μια φωνή, μια υπενθύμιση, αν θέλετε, πως είμαστε η μοναδική διχοτομημένη χώρα στην Ευρώπη. Φυσικά, θα πρέπει να υπογραμμίσω και τη σημασία της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, στις ευρωεκλογές που ξεκίνησε ουσιαστικά με τη δική μου υποψηφιότητα το 2019, όταν ψήφισαν 6.000. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να συμμετάσχουν στις εκλογές, αφού έχουν δικαιώματα, τα οποία μπορούν να συνεχίζουν να διεκδικούν μέσω της ΕΕ.

2. Είναι γεγονός πως το μεταναστευτικό, όπως παρουσιάζεται ως τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, άποψη που δεν συμμερίζομαι, έχει βοηθήσει πολύ στην άνοδο της Ακροδεξιάς, η οποία κτίζει το αφήγημά της κατά των προσφύγων, των μεταναστών, των ξένων κι αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πλουραλιστικές φιλελεύθερες δημοκρατίες. Ωστόσο οφείλω να πω πως η μετανάστευση δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα της ανθρωπότητας. Ιδιαίτερα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν πολύ χειρότερη μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν διαλύθηκαν αυτοκρατορίες και εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν να ψάχνουν μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη χώρα. Άρα πρέπει να έχουμε μια ιστορική αντίληψη των πραγμάτων και μια πολιτική αντίληψη πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αφού δεν θα σταματήσει το ρεύμα των μεταναστών. Συνεπώς, η εσωστρέφεια της ΕΕ θα ήταν μεγάλο λάθος, ενώ πρέπει να δούμε σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο αμφισβητείται από τα ακροδεξιά κόμματα η ταυτότητα των ανθρώπων, τα οποία αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξη της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα είναι ένας φαύλος κύκλος και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

4703388097330441 image

«Στοίχημα για την ΕΕ το σύμφωνο για το άσυλο»

Γιώργος Γεωργίου, ΑΚΕΛ / GUE/NGL

1. Οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές αφού από την Ευρώπη εκπηγάζουν η μεγάλη πλειοψηφία, σχεδόν το 80%, των οδηγιών και νομοθεσιών που υιοθετούνται στα εθνικά Κοινοβούλια και ρυθμίζουν τις τύχες μας. Επομένως η Ευρώπη είναι εδώ και καθορίζει το μέλλον μας μέσω της ψήφου μας. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλά αδιέξοδα, απότοκα της απροθυμίας και της απραξίας των θεσμών να προχωρήσουν σε θεμελιακές αλλαγές προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Που ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και δεν την υποσκάπτουν. Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει τώρα με την επαναφορά της συζήτησης για αλλαγή των συνθηκών και κατάργηση της ομοφωνίας την οποία απορρίπτουμε. Χρειαζόμαστε αλλαγές που θα επιλύουν μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Καθώς και τον τρόπο που οραματίζονται το μέλλον τους. Ζητήματα όπως ο τερματισμός των πολιτικών λιτότητας, η προστασία των δομών λήψης αποφάσεων/διαμόρφωσης πολιτικής από οικονομικά συμφέροντα. Η κλιματική αλλαγή. Η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ. Ο έλεγχος/λογοδοσία της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς. Η υιοθέτηση μιας ανθρώπινης πολιτικής μετανάστευσης/ασύλου που να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και η επίτευξη της ισότητας των φύλων. Η υπεράσπιση της ειρήνης, ιδιαίτερα τώρα που η Γάζα φλέγεται. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Οι λύσεις υπάρχουν, είναι υλοποιήσιμες και τις έχουμε θέσει ενώπιον της νέας ηγεσίας της Κομισιόν. Επομένως είναι σημαντικό η ενίσχυση αυτών των δυνάμεων που τολμούν να μιλήσουν και να δράσουν για να επέλθουν αυτές οι θεμελιακές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΑΚΕΛ, τόσο στην Κύπρο αλλά και μέσω της δράσης του στην πολιτική Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να είναι πρωτοστάτης σε αυτή την προσπάθεια.

2. Όσο οι θεσμοί συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά τα μεγάλα προβλήματα (πολιτικές λιτότητας και αυθαιρεσίες της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, ακρίβεια, ενεργειακή φτώχεια, παρακολουθήσεις) που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τόσο η Ακροδεξιά θα συνεχίζει να ενισχύεται και θα σπέρνει την ξενοφοβία και τη ρητορική μίσους. Το ζήτημα του μεταναστευτικού είναι το ιδανικό γήπεδο για το παιγνίδι της Ακροδεξιάς. Μόνο που το παιγνίδι είναι σικέ. Με την έννοια ότι όσο το ζήτημα αφήνεται να παραμένει άλυτο, κάτι που επιθυμεί και η Ακροδεξιά (με την ανέφικτη και λαϊκίστικη πρότασή της για διωγμό όλων των μεταναστών) τόσο δεξιότερα θα μετακινείται ο πόλος της συζήτησης για επίλυσή του. Απτό παράδειγμα οι πολιτικές της ένωσης που εστιάζονται στη λογική των απωθήσεων, της Ευρώπης-Φρούριο αλλά και της «τιμολόγησης» των αιτητών ασύλου, με τις χώρες του πλούσιου Βορρά να πληρώνουν 20 χιλιάδες ευρώ για τον καθένα και τις χώρες του Νότου να γίνονται «αποθήκες ανθρώπων»... Το πρόβλημα, έχει να κάνει με την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών, αλλά και την έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη μέλη. Γίνονται βήματα αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά. Το μεγάλο στοίχημα για την ΕΕ είναι να ολοκληρώσει το σύμφωνο για το άσυλο (Συνθήκη του Δουβλίνου) και τη μετανάστευση στη βάση της αλληλεγγύης και της ανάγκης να μην δέχονται τεράστια βάρη οι χώρες του Νότου, αλλά κατά έναν τρόπο αναλογικό στη βάση δυνατοτήτων, να γίνεται μια κατανομή δικαιότερη για το θέμα των μεταναστών. Τέλος, ας είμαστε ειλικρινείς. Πότε θα συζητήσουμε τον αντίκτυπο των κατακτητικών πολέμων, των νεοαποικιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών στις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων. Που τους στερούν τους πόρους που χρειάζονται για να ζήσουν στις χώρες τους. Κανείς δεν θέλει να φύγει από το σπίτι του, την οικογένειά του, τη γη που γεννήθηκε.

4703388298611865 image

«Σημαντική η ανάδειξη δυνάμεων που πιστεύουν στην εξελικτική πορεία της ΕΕ»

Κώστας Μαυρίδης, ΔΗΚΟ / S&D

1. Σε μια εποχή με έντονα παγκοσμιοποιημένα προβλήματα, πρέπει να προσδιορίσουμε τον πολιτικό μας προσανατολισμό στην Ευρώπη με σαφήνεια. Ευρωπαϊστής, δεν είναι εκείνος που υποκύπτει πρόθυμα στις υποδείξεις των Βρυξελλών, αλλά εκείνος που αγωνίζεται για την Ευρώπη ως το κοινό μας σπίτι και με ορθολογισμό και κριτική επιδιώκει το συλλογικό καλό στη βάση των κοινών αξιών μας. Προσωπικά, ως Ευρωπαϊστής είμαι συχνά επικριτικός προς την ΕΕ, όχι για να την αποδομήσω αλλά για να τη βελτιώσω ώστε να έχει θετικό παρόν και μέλλον. Στις ευρωεκλογές είναι σημαντική η ανάδειξη δυνάμεων που πιστεύουν σε αυτή την εξελικτική πορεία της ΕΕ μέσα από τη βελτίωση και όχι την αποδόμησή της. Η Ευρώπη άλλωστε αποτελεί τον φυσιολογικό μας πολιτισμικό χώρο, αφού ο σύγχρονος ευρωπαϊκός πολιτισμός εδράζεται στον αρχαίο κλασικό πολιτισμό και ταυτόχρονα εξυπηρετεί τα στρατηγικά μας συμφέροντα, παρά τις απογοητεύσεις, όπως το κούρεμα καταθέσεων ή τη διπλοπρόσωπη πολιτική προς ένα κράτος μέλος της, θύμα εισβολής και κατοχής. Τέτοια προβλήματα θα υπάρχουν λόγω διαφορετικών προτεραιοτήτων ή συγκρουόμενων συμφερόντων, αλλά δεν μπορεί να επισκιάσουν τα επιτεύγματα της ΕΕ και πρωτίστως τα αγαθά της ειρήνης και δημοκρατίας. Πάντως, ως κράτη μέλη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις αποτελεσματικά όταν δρούμε συλλογικά και με αλληλεγγύη, όπως στην περίπτωση της πανδημίας με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δίκαια ζητούν στα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν (όπως μεταναστευτικό, η άνοδος των τιμών με τις κοινωνοικονομικές επιπτώσεις, αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης, γεωπολιτικές ανατροπές κ.ά.), συλλογικές, δίκαιες κι αποτελεσματικές πολιτικές και προς η επιλογή ανάλογων προσώπων θα είναι καθοριστική παράμετρος. Οι ευρωλάγνοι με την «πρόθυμη» υπακοή τους και οι αντιευρωπαίοι με τον λαϊκισμό τους, δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα εντός μιας ενδυναμωμένης ΕΕ με ευημερία των πολιτών αλλά τα πλήττουν.

2. Η πρόσφατη άνοδος της Ακροδεξιάς ευρύτερα στην ΕΕ, από την Ιβηρική χερσόνησο ώς τις χώρες της Σκανδιναβίας, ακόμα και σε παραδοσιακές φιλελεύθερες κοινωνίες όπως Σουηδία, Φιλανδία, Γαλλία, Ιταλία, δεν μπορεί να ερμηνευτεί απλώς ως επικράτηση του λαϊκισμού ή με άλλες παρόμοιες υπεραπλουστεύσεις. Η αναποτελεσματικότητα μαζί με την υποκρισία της ΕΕ σε σοβαρά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η άνοδος του πληθωρισμού και του αυξανόμενου κόστους ζωής, η ενεργειακή κρίση και οι γεωπολιτικές αναταράξεις με επικράτηση επιμέρους συμφερόντων, η διαστρεβλωμένη «πολιτική ορθότητα», έχουν οδηγήσει σε πολιτική αντίδραση ενός μεγάλου αριθμού Ευρωπαίων πολιτών - που περιλαμβάνει μεν ακραίους και αντιευρωπαϊστές αλλά αποτελεί πολύ μεγαλύτερο και ευρύ πολιτικό κύμα, με κοινό στοιχείο την οργή και την απογοήτευση. Ανοικτές κοινωνίες με βαθιά ριζωμένα το στοιχείο της φιλοξενίας μεταναστών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προστασίας, δεν έγιναν ξαφνικά θύματα λαϊκισμού και συνθηματολογίας. Πρόκειται περισσότερο για αντίδραση στην αποτυχία της ευρωπαϊκής ελίτ στις Βρυξέλλες να εναρμονίσει τις πολιτικές της με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και να ανταποκριθεί σε εύλογες αγωνίες μεγάλου μέρους της κοινωνίας που οι Βρυξέλλες προσπερνούν αλαζονικά. Για παράδειγμα, το πολιτικό Ισλάμ με τις ακραίες αντιευρωπαϊκές επιδιώξεις του, η μαζική ροή παράνομης μετανάστευσης και η εργαλειοποίησή τους, η αδυναμία να προστατεύσουμε ως ΕΕ τα ευρωπαϊκά σύνορα, η ανάγκη προσαρμογής της ενεργειακής πολιτικής στις δυνατότητες των κρατών μελών αντί στις προτεραιότητες της Γερμανίας ή των ΗΠΑ, μαζί με άλλα τέτοια, είναι κυρίαρχα πολιτικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

Βεβαίως, μια ενδυναμωμένη εκπροσώπηση της Ακροδεξιάς θα δυσχεραίνει περισσότερο την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, την εξεύρεση άμεσων λύσεων σε σημαντικά ζητήματα και στην ενδυνάμωση της ΕΕ ως το κοινό μας σπίτι και από την άλλη αδυνατεί να δώσει πραγματικές απαντήσεις στα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών αλλά προσπαθεί να αποδομήσει τα θεμέλια των ευρωπαϊκών δημοκρατιών και τις αξίες της ΕΕ με λαϊκίστικές και ακραίες προσεγγίσεις εις βάρος των κοινωνιών μας. Ήδη παρατηρούμε το φαινόμενο αυτό, σε περιορισμένο βαθμό για την ώρα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη συμμετοχή ακροδεξιών ευρωβουλευτών. Πιστεύω ακράδαντα στην κρίση και στα δημοκρατικά αντανακλαστικά των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι θα μετατρέψουν την οργή και την απογοήτευση, σε επιλογή: ούτε ευρωλάγνοι, ούτε αντιευρωπαίοι αλλά με ορθολογισμό και κριτική προς μια πιο δίκαιη ΕΕ στη βάση των κοινών αξιών και συμφερόντων μας.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών: Θρίλερ στη Βουλή, μέχρι τελευταία στιγμή - Κόμματα πιέζουν για αναβολή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών: Θρίλερ στη Βουλή, μέχρι τελευταία στιγμή - Κόμματα πιέζουν για αναβολή

Φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών: Θρίλερ στη Βουλή, μέχρι τελευταία στιγμή - Κόμματα πιέζουν για αναβολή

Στην ολομέλεια της Βουλής οι ανακλήσεις οχημάτων λόγων αερόσακων takata, παραμένει το αλαλούμ
ΚΥΠΡΟΣ

Στην ολομέλεια της Βουλής οι ανακλήσεις οχημάτων λόγων αερόσακων takata, παραμένει το αλαλούμ

Στην ολομέλεια της Βουλής οι ανακλήσεις οχημάτων λόγων αερόσακων takata, παραμένει το αλαλούμ

Φόβοι για νέο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης στη Συρία - Απουσιάζουν οι άλλες συνιστώσες της αντιπολίτευσης
ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για νέο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης στη Συρία - Απουσιάζουν οι άλλες συνιστώσες της αντιπολίτευσης

Φόβοι για νέο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης στη Συρία - Απουσιάζουν οι άλλες συνιστώσες της αντιπολίτευσης

Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα
ΚΥΠΡΟΣ

Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα

Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επίκεινται ανακοινώσεις για συνεργασία με ΗΠΑ σε άμυνα και ασφάλεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επίκεινται ανακοινώσεις για συνεργασία με ΗΠΑ σε άμυνα και ασφάλεια

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Επίκεινται ανακοινώσεις για συνεργασία με ΗΠΑ σε άμυνα και ασφάλεια