Πιο κοντά από ποτέ σε επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους και ταυτόχρονη κατάπαυση πυρός βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ. Ήδη ορίστηκε υπουργικό συμβούλιο για απόψε στο Τελ Αβίβ. Οι διαπραγματεύσεις είναι στο τελικό στάδιο και από ώρα σε ώρα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Αν και οι μέρες κατάπαυσης αποτελούν μεγάλο «αγκάθι», οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε απελευθέρωση 50 – 100 Ισραηλινών ομήρων, με αντάλλαγμα 300 Παλαιστινίους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είμαστε «πολύ κοντά» στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης ενδεχομένως δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Η Washington Post αποκάλυψε σε δημοσίευμα την περασμένη Κυριακή ότι το Ισραήλ με τη Χαμάς – και τη διαμεσολάβηση του Κατάρ – είναι πιο κοντά από ποτέ στην πολυπόθητη συμφωνία ανταλλαγής γυναικών και παιδιών. Λίγες ώρες μετά ήρθε η επιβεβαίωση από τον πρωθυπουργό του Κατάρ, αλ Θάνι, που είπε ότι η συμφωνία των δύο πλευρών είναι πιο κοντά από ποτέ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.
«Όπως ακούσατε, όπως είπε χθες και ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Ασφαλείας, πιστεύουμε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ (σε συμφωνία). Οπότε ελπίζουμε. Πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά και τίποτα δεν είναι οριστικό πριν κλείσει η συμφωνία» τόνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.
Και η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν άφησε περιθώριο για ελπίδες. «Κύριε Πρόεδρε, είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τους ομήρους;» ρωτήθηκε από δημοσιογράφο ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν απάντησε: «Έτσι νομίζω. Δεν είμαι έτοιμος να πω κάτι…». Στη συνέχεια ακολούθησε κι άλλη δημοσιογραφική ερώτηση για το αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ το πιστεύει με τον Τζο Μπάιντεν να απαντά «ναι!».
Ιδιαιτέρως θετική χαρακτηρίζεται και η παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού.
«Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα» υπογράμμισε ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου.
Καθώς 240 άνθρωποι βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου, που οι ένοπλοι εισέβαλαν στο Ισραήλ εξαπολύοντας τη φονικότερη επίθεση στην ιστορία της χώρας, η ισραηλινή κυβέρνηση δέχτηκε έντονες πιέσεις να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση ώστε να καταφέρουν να διασωθούν οι όμηροι, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.
«Κοιτάξτε μας σαν αυτή να είναι η αδερφή σας. Σαν ο Κφιρ να είναι το παιδί σας, το εγγόνι σας. Θα ρισκάρατε να κάνετε κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του;» διερωτήθηκε αδερφός απαχθέντος.
Πατέρας 9χρονης ομήρου τόνισε από την πλευρά του «ένα εννιάχρονο κορίτσι μέσα στα σκοτεινά τούνελ της Χαμάς, να μη βλέπει το φως της μέρας. Τρομοκρατημένη, πανικόβλητη. Κάθε στιγμή, κάθε μέρα. Να αναρωτιέται: Πού είναι ο μπαμπάς μου; Γιατί δεν έρχεται να με σώσει;».
Όμως, οι πιέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης ήταν εξ ίσου έντονες, με την ακροδεξιά πτέρυγα να ζητά να μπει ως προτεραιότητα η εξόντωση της Χαμάς σε βάρος της ζωής δεκάδων ομήρων.
«Ανησυχώ πολύ για τις συζητήσεις για συμφωνία… δε μας λένε τις λεπτομέρειες, δε μας λένε την αλήθεια… η συμφωνία θα αποδειχτεί καταστροφική» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Μπεν Γκβιρ.
Μεταξύ των λεπτομερειών που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι ο χρόνος της κατάπαυσης πυρός, η αναλογία ανταλλαγής κρατουμένων από το Ισραήλ και από τη Χαμάς, η τοποθεσία, αλλά και η ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι όροι για την απελευθέρωση των ομήρων
1η φάση
2η φάση
Η συμφωνία αυτή εφ’ όσον επιβεβαιωθεί και εφαρμοστεί θα σηματοδοτήσει μια τεράστια πρόοδο στο ανθρωπιστικό πεδίο καθώς θα σημάνει την σωτηρία εκατοντάδων ανθρώπων και από τις δυο πλευρές.
Σχετικά με το στρατηγικό κέρδος για κάθε πλευρά η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λήδα Παπαδοπούλου, αναφερόμενη στη Χαμάς είπε ότι θα κερδίσει χρόνο για ανασύνταξη και μετακίνηση στελεχών ενώ ο Νετανιάχου κατευνάζει ως ένα βαθμό την οργή της κοινής γνώμης και αποδεικνύει ότι εννοεί όσα λέει για τους ομήρους ενώ ικανοποιεί τους διεθνείς συμμάχους.
Πηγή: ertnews.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.