Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστινίων, με τις ΗΠΑ να ζητούν «ανθρωπιστική παύση» και πολλούς άλλους να ζητούν «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
«Μιλήσαμε για ανθρωπιστικές παύσεις και μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ανθρωπιστικές παύσεις δηλαδή διαλείμματα 1-2 ωρών και μετά πάλι ανελέητοι βομβαρδισμοί, ενώ οι υπόλοιπες χώρες και ο ΟΗΕ κατάπαυση του πυρός
«Αλλά υπάρχουν διαφωνίες εντός του Συμβουλίου σχετικά με το αν αυτό είναι αποδεκτό».
Οι θέσεις του ΟΗΕ, της προεδρεύουσας Κίνας και των ΗΑΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να σταματήσει το «περιδίνηση της κλιμάκωσης» που ήδη λαμβάνει χώρα από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και τη Συρία μέχρι το Ιράκ και την Υεμένη.
Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί την προστασία των αμάχων και των υποδομών που είναι απαραίτητες για τη ζωή τους, παραβιάζεται σαφώς και τόνισε ότι «κανένα μέρος μιας ένοπλης σύγκρουσης δεν είναι υπεράνω αυτών των νόμων».
Ζήτησε την άμεση απελευθέρωση χωρίς όρους των ομήρων που πήρε η Χαμάς από το Ισραήλ στη Γάζα κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.
Η Κίνα, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο αραβικός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο, συγκάλεσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας λόγω της «κρίσης της ανθρωπότητας» (crisis of humanity) στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε λιγότερο από έναν μήνα.
Η πρέσβειρα των ΗΑΕ Λάνα Νουσεϊμπέχ δήλωσε ότι και τα 15 μέλη του Συμβουλίου «είναι πλήρως δεσμευμένα» (σ.σ. χρησιμοποίησε τον όρο engaged και όχι τον όρο committed) και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για να προσπαθήσουν να μειώσουν τα χάσματα και να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ψήφισμα.
Οι Χούθι λένε ότι εκτόξευσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ
Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν σήμερα άλλο ένα σμήνος μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών εναντίον «ευαίσθητων» στόχων εντός του Ισραήλ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των σιιτών ανταρτών και η οποία μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah.
Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι οι στόχοι των δρόνων ήταν «ποικίλοι και ευαίσθητοι». Λόγω της επίθεσης διακόπηκε «για ώρες» η δραστηριότητα στις βάσεις και τα αεροδρόμια που τέθηκαν στο στόχαστρο.
Ζητά «ζώνες ασφαλείας» γύρω από οικισμούς στη Δυτική Όχθη ο ΥΠΟΙΚ του Ισραήλ
Ο Υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ζήτησε σήμερα να εφαρμοστούν ζώνες ασφαλείας γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να προσεγγίσουν στις περιοχές αυτές οι Παλαιστίνιοι αγρότες για τη συγκομιδή της ελιάς.
Η εποχή του μαζέματος της ελιάς, όταν οι Παλαιστίνιοι καλλιεργητές περνούν περισσότερο χρόνο στα χωράφια τους για τη συγκομιδή, συχνά οδηγεί σε συγκρούσεις μεταξύ των εποίκων και των Παλαιστίνιων κατοίκων στη Δυτική Όχθη.
Ο Σμότριτς, ο επικεφαλής ενός από τα θρησκευτικά-εθνικιστικά κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, έγραψε στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ζητώντας τους να εφαρμοστούν «ειδικές ζώνες» γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς ώστε να μην τους πλησιάζουν οι Παλαιστίνιοι, ακόμη και κατά την εποχή της συγκομιδής.
Σύμφωνα με τον Σμότριτς, η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τους ενόπλους της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ ήταν ένα μάθημα για τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.
«Ζητώ να εκδοθεί αμέσως μια γραπτή οδηγία από την πολιτική ηγεσία προς τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για τη δημιουργία αυτών των ζωνών ασφαλείας γύρω από τους οικισμούς και τους δρόμους και να εμποδιστούν οι Άραβες να τις πλησιάζουν», γράφει στην επιστολή του. Πρότεινε επίσης να δοθούν αποζημιώσεις σε εκείνους που δεν θα έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειές τους.
Το γραφείο του Νετανιάχου απέφυγε να σχολιάσει ενώ εκείνο του Γκάλαντ ανέφερε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο ακόμη.
Ο Σμότριτς, το κόμμα του οποίου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους εποίκους, έχει συγκρουστεί κατ' επανάληψη με τον Γκάλαντ, έναν πρώην στρατηγό, αφού ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο συνασπισμός του Νετανιάχου.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχει ζητήσει πολλές φορές να αναθεωρηθεί η πολιτική ασφαλείας στην περιοχής, που μέχρι σήμερα επικεντρώνεται στην προστασία της συγκομιδής. «Με κάθε σεβασμό, αυτό είναι τρέλα και δεν θα το ανεχθώ πλέον», γράφει στην επιστολή του.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, οι επιθέσεις των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Ο Σμότριτς αρνήθηκε επίσης να χορηγήσει ένα μέρος των φόρων που συλλέγονται από το Ισραήλ για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής με βάση μια παλαιότερη συμφωνία τους, παρά την έκκληση του Γκάλαντ να δοθούν τα χρήματα αυτά για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Τα ΗΑΕ θα λειτουργήσουν υπαίθριο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να λειτουργήσουν υπαίθριο νοσοκομείο μέσα στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου των ΗΑΕ, Σεΐχη Μωχάμαντ Μπιν Ζάγιεντ που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο των ΗΑΕ θα περιλαμβάνει 150 κλίνες, που θα καλύπτει βασικές ανάγκες νοσηλείας για τους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα, θα περιλαμβάνει τμήματα γενικής χειρουργικής, ορθοπεδικής, παιδιατρικής, γυναικολογικής περίθαλψης ως και μονάδες εντατικής για παιδιά και ενηλίκους. Παράλληλα, το νοσοκομείο θα περιλαμβάνει τμήματα ακτινογραφιών, οδοντιατρείο, μονάδα ψυχολογικής υποστήριξης και φαρμακείο.
Όπως μεταδίδουν απόψε εμιρατινά ΜΜΕ, ήδη από χθες μεταφέρθηκε με πέντε αεροπλάνα ιατρικός εξοπλισμός από το διεθνές αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πόλης Ελ-Αρίς στο βόρειο Σινά και από εκεί αναμένεται να μεταφερθεί οδικώς στην Λωρίδα της Γάζας.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΑΕ ανακοίνωσε ότι εφαρμόζεται ήδη πρόγραμμα διαμετακόμισης μέχρι και 1.000 ασθενών από την Λωρίδα της Γάζας σε νοσοκομεία των Εμιράτων, με την κάλυψη των εξόδων διαμονής και διαβίωσής τους έως ότου θα είναι δυνατή η επιστροφή των ασθενών στις εστίες τους.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Μπλίνκεν-Μητσοτάκης
Τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις υπό το πρίσμα του συντονισμού που υπάρχει μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας για την προώθηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της ελληνικής άμυνας και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τη συνεχιζόμενη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα προς την Ουκρανία.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Υπουργός και ο Πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της διμερούς σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, καθώς και την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της άμυνας της Ελλάδας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ.
Προστίθεται ότι ο Υπουργός συζήτησε τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και επιβεβαίωσε τη σημασία της αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού πόνου στη Γάζα.
Αναφέρεται ότι ο Υπουργός επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Σημειώνεται ότι οι δυο τους μίλησαν για τους κοινούς τους στόχους για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.
Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για τη συνεχιζόμενη βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία, καταλήγει η ανακοίνωση.
«Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» λέει η Ιορδανία όσον αφορά αντίδρασή της για Γάζα
Η Ιορδανία «αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» όσον αφορά την αντίδρασή της στην αποτυχία, όπως λέει, του Ισραήλ, να διακρίνει μεταξύ των στρατιωτικών και των πολιτικών στόχων στους εντεινόμενους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Πρωθυπουργός της Ιορδανίας Μπισέρ αλ Χασάουνα δεν διευκρίνισε τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει η χώρα του, λίγες ημέρες αφότου ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου.
Η Ιορδανία ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ, που έφυγε από το Αμάν λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν θα επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα και να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του, κηρύσσοντάς τον ουσιαστικά «ανεπιθύμητο πρόσωπο».
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι όσον αφορά την αντίδρασή μας στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τις συνέπειές της», είπε ο Χασάουνα. Η Ιορδανία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994.
Η πολιορκία του πυκνοκατοικημένου θύλακα δεν αποτελεί αυτοάμυνα, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, είπε ο Χασάουνα. «Η βάναυση ισραηλινή επίθεση δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών στόχων και επεκτείνεται σε ασφαλείς περιοχές και σε ασθενοφόρα», τόνισε.
Η Ιορδανία επανεξετάζει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς της με το Ισραήλ και μελετά ακόμη και την αναστολή της υλοποίησης περαιτέρω βημάτων όσον αφορά την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, εάν η αιματοχυσία στη Γάζα επιδεινωθεί, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς ξύπνησε στη χώρα τον φόβο ότι το Ισραήλ θα αδράξει την ευκαιρία για να εκδιώξει μαζικά τους Παλαιστινίους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστίνιων κατοίκων έχουν αυξηθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σάφαντι είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστίνιων στην Ιορδανία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου. Ο ιορδανικός στρατός έχει ήδη ενισχύσει τις θέσεις του κατά μήκος των συνόρων, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Αμερικανοεβραίοι ακτιβιστές έκαναν κατάληψη στο Άγαλμα της Ελευθερίας
Αρκετές εκατοντάδες προοδευτικοί Αμερικανοεβραίοι ακτιβιστές έκαναν κατάληψη ειρηνικά χθες Δευτέρα στο Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη για να απαιτήσουν το Ισραήλ να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει τον «γενοκτονικό βομβαρδισμό παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα».
Με μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν συνθήματα όπως «οι Εβραίοι απαιτούν κατάπαυση του πυρός τώρα» ή «όχι στο όνομά μας», αρκετές εκατοντάδες άπλωσαν πανό με συνθήματα όπως «όλος ο κόσμος βλέπει», ή «οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι ελεύθεροι» στο εμβληματικό άγαλμα, παγκοσμίως γνωστό σύμβολο της Νέας Υόρκης.
«Οι διάσημες λέξεις της Εβραίας προγόνου μας (σ.σ. της Αμερικανίδας ποιήτριας του 19ου αιώνα) Έμμας Λάζαρους που είναι χαραγμένες σ' αυτό το μνημείο μας υποχρεώνουν να δράσουμε για να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα που ποθούν να ανασάνουν ελεύθεροι», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Τζέι Σέιπερ, της οργάνωσης Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη (Jewish Voice for Peace, JVP).
Με ανακοίνωσή της η οργάνωση Ινστιτούτο για την Κατανόηση στη Μέση Ανατολή (Institute for Middle Understanding, IMEU) αξίωσε «να τερματιστεί ο γενοκτονικός βομβαρδισμός από το Ισραήλ παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα».
«Όσο ο λαός της Γάζας ουρλιάζει, πρέπει να φωνάζουμε δυνατότερα, όσες προσπάθειες κι αν γίνονται για να μας φιμώσουν», επΕσήμανε η Αμερικανίδα φωτογράφος Νάνσι Γκόλντιν πλάι σε τοπικούς αιρετούς της Νέας Υόρκης, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ρίζες στην αριστερά.
Η αμερικανική μεγαλούπολη, πασίγνωστη για το ότι καλωσορίζει τους μετανάστες και για τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, ζει τις τελευταίες εβδομάδες στον ρυθμό διαδηλώσεων υπέρ του Ισραήλ ή υπέρ των Παλαιστινίων.
Πόλη όπου ζουν δυο εκατομμύρια Εβραίοι και εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, η Νέα Υόρκη δεν έχει βιώσει μέχρι σήμερα βίαια επεισόδια, αλλά η ένταση είναι χειροπιαστή, ειδικά σε πανεπιστημιουπόλεις, όπως αυτή του Κολούμπια.
Εξάλλου, μέρος της αμερικανικής εβραϊκής νεολαίας, που γενικά είναι προοδευτική - στην πλειοψηφία τους, οι Εβραίοι της Αμερικής ψηφίζουν Δημοκρατικούς - έχει ξεσηκωθεί εναντίον της κυβέρνησης του Ισραήλ υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου, την οποία κατηγορεί πως διαπράττει «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Καταγγέλλει επίσης τη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο εβραϊκό κράτος.
Ισραηλιτικές οργανώσεις όπως η JVP συγκέντρωσαν το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσιγκτον όπου απαίτησαν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και κατήγγειλαν την αμερικανική πολιτική υποστήριξης στο Ισραήλ.
Ο γιγαντιαίος σταθμός Γκραντ Σέντραλ του Μανχάταν καταλήφθηκε επίσης σε πελώρια καθιστική διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, στα τέλη Οκτωβρίου, με τις ίδιες διεκδικήσεις, ενώ στη συνοικία Μπρούκλιν έγινε πριν από δέκα ημέρες τεράστια πορεία υπέρ των Παλαιστινίων, με τη συμμετοχή αμερικανικών εβραϊκών οργανώσεων.
Χθες τα μέλη της JVP που συμμετείχαν στην κατάληψη του Αγάλματος της Ελευθερίας φώναζαν «ποτέ ξανά για κανέναν, το ποτέ ξανά είναι τώρα», εβραϊκό σύνθημα μετά το Ολοκαύτωμα.
Η οργάνωση χαρακτηρίζει μορφή απαρτχάιντ την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστίνιων.
Πηγή: in.gr / ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.