Όλο και πληθαίνουν οι επιδρομές που γίνονται από το Ισραήλ στην Δυτική Όχθη. Όπως ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τρεις Παλαιστίνιοι είναι νεκροί, στη Δυτική Όχθη, στην Τζενίν και την Τουλκαρέμ.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο νεκρός στην Τουλκαρέμ ήταν ο 65χρονος Μαγκντί Ζακάρια Γιουσέφ Αουάντ, ο οποίος ήταν ανάπηρος. Ο 65χρονος πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στον προσφυγικό καταυλισμό, μεταφέρθηκε στο κυβερνητικό νοσοκομείο Thabet όπου στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Τουλκαρέμ για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πολιορκημένους στη Γάζα. Γνωστός δημοσιογράφος της Haaretz, μεταδίδει βίντεο από τις επιδρομές των IDF στην Δυτική Όχθη.
לילה ארוך בצפון הגדה. כוחות גדולים נכנסו לג'נין , במקום דיווחים על חילופי ירי, היעד מעצרים ,כולל בכירים בפת"ח. פעילות גם בקלקילה וטולכרם. היום (רביעי) תכנן הפת"ח יום זעם בצפון הגדה ברקע המלחמה בעזה והתמונות שהגיעו מג'באליא. pic.twitter.com/SBIGRMFbFO
— Jack khoury.جاك خوري (@KhJacki) November 1, 2023
Συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις ο αρχηγός της Φατάχ στη Τζενίν
Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης, το Ισραήλ συνέχισε τις επιδρομές σε πολλά σημεία στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τα παλαιστινιακά ΜΜΕ, οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν το σπίτι του γενικού γραμματέα της Φατάχ στη Τζενίν, Άτα Αμπού Ραμίλα. Το ίδιο ισχύει και για το σπίτι άλλου ηγετικού μέλους της Φατάχ του Τζαμάαλ Χαουίλ.
Ακόμη, σύμφωνα με το ισραηλινό ynet, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον ηγέτη της Φατάχ, Άτα Αμπού Ραμίλα, ενώ εισέβαλαν στο σπίτι του κρατούμενου, Ζακαρία Ζαμπέιντι. Την είδηση για τη σύλληψη μετέδωσε και το Al Jazeera Arabic.
Λίγα λόγια για την Φατάχ
Η Φατάχ (Ḥarakat al–Taḥrīr al–Waṭanī al–Filasṭīnī) ιδρύθηκε στα τέλη του 1950 από τον Γιάσερ Αραφάτ, που στόχευε στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέσω ανταρτοπόλεμου. Σημαίνει «Παλαιστινιακό Απελευθερωτικό Κίνημα», ενώ στα αραβικά «fatah» σημαίνει «νίκη».
Με τον Αραφάτ να έχει τα ηνία, η οργάνωση κατάφερε να γίνει η ηγετική δύναμη της PLO (Οργάνωση για την Παλαιστινιακή Απελευθέρωση), η οποία ιδρύθηκε το 1964. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αποτέλεσε τον εκπρόσωπο και τον συντονιστή διάφορων παρατάξεων. Το 1965, με την υποστήριξη της Συρίας, ξεκίνησε τις επιθέσεις.
Ακόμη, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την Οργάνωση Abu Nidal και την Ταξιαρχία Μαρτύρων Al-Aqsa, οι οποίες ισχυρίζεται ότι συνδέονται με τη Φάταχ, τρομοκρατικές οργανώσεις.
قوات الاحتلال تعتقل أمين سر حركة فتح عطا أبو إرميلة في جنين.. الصحفي علي سمودي يطلعنا على التفاصيل#حرب_غزة #الأخبار pic.twitter.com/ojkffdp4PC
— قناة الجزيرة (@AJArabic) November 1, 2023
Ποια είναι η διαφορά της Φατάχ με την Χαμάς
Φατάχ και Χαμάς έχουν κοινή αφετηρία, την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους. Παρόλα αυτά έχουν έρθει σε ρήξη για βασικά ζητήματα που αφορούν τους τελικούς τους στόχους. Από την αρχή, η Φατάχ τάχθηκε υπέρ των ειρηνευτικών συζητήσεων, ενώ η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης στο Ισραήλ.
Το Σύνταγμα της Χαμάς είναι το Κοράνι και επομένως ο νόμος του Ισλάμ υπερβαίνει το δίκαιο της διεθνούς κοινότητας. Η Φατάχ είναι μια κοσμική εθνικιστική οργάνωση, που δεν δίνει ηγετικό χώρο στους εκπροσώπους του Ισλάμ.
Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1993, το Ισραήλ και η PLO υπέγραψαν τη Διακήρυξη Αρχών για τις Προσωρινές Ρυθμίσεις Αυτοδιοίκησης, γνωστή ως «Συμφωνίες του Όσλο». Σύμφωνα με αυτή, το Ισραήλ αναγνωρίζει την PLO ως εκπρόσωπο των Παλαιστινίων. Από τη μεριά της η PLO απαρνήθηκε την τρομοκρατία και αναγνώρισε την ύπαρξη του Ισραήλ. Από κοινού συμφώνησαν στην ίδρυση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία θα είχε περιορισμένες εξουσίες, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, για πέντε χρόνια.
Οι εκλογές για το Νομοθετικό Παλαιστινιακό Συμβούλιο, το κοινοβούλιο της Παλαιστινιακής Αρχής, έγιναν το 1996, με την παράταξη της Φατάχ να βγαίνει πρώτο κόμμα. Η Χαμάς αρνήθηκε να συμμετάσχει στις εκλογές, καθώς υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ ήταν απαράδεκτες. Στις εκλογές του 2006, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Χαμάς. Η Φατάχ, αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, με τη Χαμάς να την απωθεί από τη Γάζα.
Πηγή: in.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.