Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός προχωρά "μεθοδικά" μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την 24η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.
«Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ δεν θα συμφωνούσαν σε κατάπαυση του πυρός μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ ή μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών με τη Χαμάς μετά τις φρικτές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία", συνέχισε και πρόσθεσε: "η Βίβλος λέει "υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο" αυτή είναι η ώρα για πόλεμο. Ένας πόλεμος για το κοινό μας μέλλον. Σήμερα, τραβάμε μια γραμμή μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας».
A chilling visit to Kfar Aza & Be’eri in s. Israel, which suffered appalling acts of terror by Hamas incl. against women, children & whole families. Expressed my condolences in meeting with victims & their families. Called for an immediate & unconditional release of all hostages.
— Tor Wennesland (@TWennesland) October 30, 2023
Από το βράδυ της Παρασκευής, οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις και τα αεροπορικά πλήγματα εντείνονται σταδιακά, με στόχο να "καταστρέψουν" τη Χαμάς και να "επιστρέψουν τους ομήρους στο σπίτι", περισσότερους από 230 ανθρώπους που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου στο παλαιστινιακό έδαφος.
Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα μια δεκανέα.
Ο πόλεμος που απειλεί με ανάφλεξη όλη την περιοχή, μετρά ήδη χιλιάδες νεκρούς, ως επί το πλείστον άμαχους, και θέτει σε πολύ σκληρή δοκιμασία τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί από τις 9 Οκτωβρίου υπό "πλήρη αποκλεισμό", χωρίς νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έπληξε τις τελευταίες 24 ώρες "600 στόχους", αποθήκες όπλων, θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και κρησφύγετα της Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν "τρομοκρατική" οργάνωση.
Δήλωσε επίσης ότι σκότωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας "δεκάδες τρομοκράτες που είχαν οχυρωθεί μέσα σε κτίρια και σήραγγες και είχαν προσπαθήσει να τους επιτεθούν".
«Ο Τσαχάλ επέκτεινε τη χερσαία είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας, το κάνει με μετρημένα βήματα και πολύ ισχυρά, προχωρώντας μεθοδικά βήμα προς βήμα», δήλωσε ο Νετανιάχου ανοίγοντας τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Χαμάς κάνει λόγο για "σφοδρές μάχες" στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να δίνει έναν απολογισμό.
Καθώς δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι στην περιοχή αυτή, ήταν αδύνατο για το Γαλλικό Πρακτορείο να καταρτίσει έναν απολογισμό από ανεξάρτητη πηγή.
Λίβανος: Η χώρα θέλει να αποφύγει να «μπει στον πόλεμο», δηλώνει ο πρωθυπουργός Μικάτι
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε σήμερα πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η χώρα του να μην “μπει στον πόλεμο” μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης.
Από την αρχή του πολέμου, ο οποίος ξέσπασε μετά την χωρίς προηγούμενο αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι σύμμαχοί της αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα πυρά κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, δηλώνοντας ότι θέλουν να στηρίξουν τη Χαμάς.
Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μικάτι υπογράμμισε ότι δεν μπορεί “να αποκλείσει μια κλιμάκωση”. “Κάνω το καθήκον μου για να αποτρέψω την είσοδο του Λιβάνου στον πόλεμο”, δήλωσε. “Ο Λίβανος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα”.
Ο Μικάτι, ο οποίος ηγείται ντε φάκτο της χώρας που δεν έχει πρόεδρο εδώ και έναν χρόνο, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει αν η Χεζμπολάχ, με την οποία διατηρεί επαφές, θέλει έναν νέο πόλεμο με το Ισραήλ.
“Όλα συνδέονται με τις εξελίξεις στην περιοχή”, δήλωσε, εκτιμώντας ότι ελλείψει μιας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι κίνδυνοι μιας “περιφερειακής κλιμάκωσης” είναι μεγάλοι.
Αναλυτές εκτιμούν ότι μια κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να ωθήσει τη Χεζμπολάχ να επέμβει πιο ανοιχτά.
“Έως σήμερα, βλέπω ότι η Χεζμπολάχ δρα με σύνεση και λογική” αλλά ταυτόχρονα “δεν μπορώ να καθησυχάσω τους Λιβανέζους”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Χάος στον τομέα της ασφάλειας
Από την 8η Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ βομβαρδίζει συγκεκριμένα ισραηλινές θέσεις κοντά στα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών για να υποστηρίξει τη Χαμάς.
Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων, εκ των οποίων 47 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων.
Ωστόσο το κόμμα, που διαθέτει μεγάλο οπλοστάσιο, απέφυγε να βομβαρδίσει σε βάθος το ισραηλινό έδαφος, όπως είχε κάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ το 2006.
Ο Μικάτι προειδοποίησε ότι μια κλιμάκωση “δεν θα επηρεάσει μόνο τον Λίβανο”. “Φοβάμαι μήπως μια κλιμάκωση περιλάβει όλη την περιοχή και το χάος όσον αφορά την ασφάλεια επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή”.
Από την έναρξη του πολέμου, οι σύμμαχοι του Ιράν στοχεύουν επίσης το Ισραήλ από το συριακό έδαφος, καθώς και τις αμερικανικές βάσεις στη Συρία και στο Ιράκ, ενισχύοντας τους φόβους μιας επέκτασης της σύγκρουσης.
Διαμεσολάβηση του Κατάρ
Ο Μικάτι, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη την Κυριακή στο Κατάρ, υπογράμμισε ότι η Ντόχα “παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κυρίως στην μεσολάβηση που είναι σε εξέλιξη” σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Ο πόλεμος, που εισήλθε σήμερα στην 24η μέρα του, μετρά ήδη χιλιάδες νεκρούς.
Η Χαμάς, που κρατά ομήρους περισσότερους από 230 ανθρώπους, δηλώνει έτοιμη να τους απελευθερώσει με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων από 5.000 Παλαιστινίων που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου δήλωσε ότι μια μεσολάβηση του Κατάρ “παραλίγο να είχε επιτύχει την περασμένη Παρασκευή, αλλά υπονομεύτηκε από τις χερσαίες (επιχειρήσεις) των Ισραηλινών μέσα στη Γάζα”. Επί του παρόντος, το Κατάρ επιδιώκει την “επανάληψη των διαπραγματεύσεων αυτών, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσουν σε μια εκεχειρία” και σε μια “ανταλλαγή κρατουμένων”, δήλωσε.
Εκλογή προέδρου
Ο Μικάτι, ο οποίος ηγείται μιας παραιτηθείσας κυβέρνησης με μειωμένες εξουσίες, υπογράμμισε επίσης ότι είναι επείγουσα ανάγκη “ο Λίβανος να εκλέξει πρόεδρο το ταχύτερο δυνατόν”.
“Αυτό το πολιτικό κενό δεν είναι καλό για τον Λίβανο”.
Μετά το τέλος της θητείας του Μισέλ Αούν στις 31 Οκτωβρίου 2022, οι βουλευτές δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσουν να ορίσουν διάδοχο, καθώς το κοινοβούλιο ήταν χωρισμένο μεταξύ της Χεζμπολάχ και των πολιτικών της αντιπάλων.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε “τους βουλευτές να συνεδριάσουν και να εκλέξουν αρχηγό του κράτους” στη χώρα που έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει την πλειοψηφία του πληθυσμού στη φτώχεια.
“Οι Λιβανέζοι είχαν αρκετούς πολέμους, τους έζησαν η μια γενιά μετά την άλλη”, πρόσθεσε ο Μικάτι, του οποίου η χώρα γνώρισε, εκτός από τα διάφορα επεισόδια της σύγκρουσης με το Ισραήλ, ένα μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο (1975 -1990).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, thetoc.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.