Οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται και το πρωί του Σαββάτου (28/10) στη Λωρίδα της Γάζας, μειωμένοι όμως σε σχέση με την ένταση που είχαν το βράδυ, όταν σαρώθηκε ο παλαιστινιακός θύλακας, αφήνοντας πίσω αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.
Επίσημος απολογισμός θυμάτων δεν έχει δοθεί από το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής, ωστόσο ιατρικές πηγές στην περιοχή είπαν σε δημοσιογράφο του AFP πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος, μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ χθες βράδυ.
Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν το πρωί καθώς συνεχίζονταν τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.
Πυκνοί καπνοί και καταχνιά κάλυπταν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε άλλος δημοσιογράφος, στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, περίπου δέκα χιλιόμετρα.
Οι πολύωροι βομβαρδισμοί, τα ασταμάτητα πλήγματα, έκαναν τα παράθυρα και το έδαφος να τρέμουν στην Ασκελόν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως περίπου στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου).
Οι καπνοί και η οσμή αντικειμένων που καίγονταν είχαν φθάσει ως τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, κατά την ανατολή του ηλίου, καθώς μαχητικά συνέχιζαν να πετούν σε χαμηλό ύψος κι ακούγονταν κατόπιν εκρήξεις από τη Γάζα.
Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξόντωσε τον επικεφαλής εναέριας διάταξης της Χαμά όπως επίσης και ότι έπληξε 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς σήμερα Σάββατο.
Overnight, IDF fighter jets struck Asem Abu Rakaba, the Head of Hamas' Aerial Array.
Abu Rakaba was responsible for Hamas' UAVs, drones, paragliders, aerial detection and defense.
He took part in planning the October 7 massacre and commanded the terrorists who infiltrated…
— Israel Defense Forces (@IDF) October 28, 2023
«Στη διάρκεια της νύχτας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Τσαχάλ (ισραηλινός στρατός) έπληξαν 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταξύ των οποίων σήραγγες που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες, υπόγειες εγκαταστάσεις μάχης και άλλες υπόγειες υποδομές. Αρκετοί τρομοκράτες της Χαμάς σκοτώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από μια νύχτα σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.
Την χερσαία εισβολή επιβεβαίωσαν και οι δυνάμεις της Χαμάς. «Αντιμετωπίζουμε ισραηλινές χερσαίες εισβολές στην Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και στην Αλ Μπουρέιτζ (κεντρικά). Βρίσκονται σε εξέλιξη σκληρές μάχες», συνόψισαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.
Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο η έντασή τους είχε μειωθεί, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στον παλαιστινιακό θύλακα και γύρω από αυτόν.
Δεν έχει δοθεί επίσημα κανένας απολογισμός θυμάτων από το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής, ωστόσο ιατρικές πηγές στην περιοχή είπαν σε δημοσιογράφο του AFP πως φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγάλος, μετά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών του στρατού του Ισραήλ χθες βράδυ.
Σποραδικές εκρήξεις ακούγονταν το πρωί καθώς συνεχίζονταν τα πλήγματα από αεροσκάφη, το πυροβολικό και από τη θάλασσα. Η ένταση των πληγμάτων έχει πάντως μειωθεί σε σύγκριση με τη νύχτα, σημείωσε ανταποκριτής μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.
Πυκνοί καπνοί και καταχνιά κάλυπταν μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, ανέφερε άλλος δημοσιογράφος, στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, περίπου δέκα χιλιόμετρα.
Οι πολύωροι βομβαρδισμοί, τα ασταμάτητα πλήγματα, έκαναν τα παράθυρα και το έδαφος να τρέμουν στην Ασκελόν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως περίπου στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Οι καπνοί και η οσμή αντικειμένων που καίγονταν είχαν φθάσει ως τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ, στο νότιο Ισραήλ, κατά την ανατολή του ηλίου, καθώς μαχητικά συνέχιζαν να πετούν σε χαμηλό ύψος κι ακούγονταν κατόπιν εκρήξεις από τη Γάζα.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο από τον Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (28/10) ότι αναχαίτισε πύραυλο αέρος-εδάφους που ερρίφθη από τον Λίβανο προς την κατεύθυνση ενός από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του και ότι απαντά πλήττοντας το σημείο από το οποίο εκτοξεύθηκε.
«Οι IDF (Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις) αναχαίτισαν πύραυλο αέρος-εδάφους που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο προς ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) των IDF. Σε απάντηση, οι IDF πλήττουν το σημείο εκτόξευσης του πυραύλου», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο ΠΟΥ έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό του στη Λωρίδα της Γάζας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν είναι πλέον σε θέση να επικοινωνήσει με το προσωπικό του, με υγειονομικές εγκαταστάσεις και με άλλους εταίρους του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
«Αυτή η πολιορκία μου προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την ασφάλειά τους και τους άμεσους κινδύνους για την υγεία ευάλωτων ασθενών», τόνισε ο Δρ. Τέντρος μέσω X (πρώην Twitter).
Σε δεύτερη ανάρτησή του, έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Γιατί;».
Νωρίτερα, παλαιστινιακός πάροχος ανακοίνωνε πως όλες οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και η πρόσβαση στο διαδίκτυο διακόπηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού.
Και η παλαιστινιακή επιτροπή της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε, επίσης μέσω X, ότι έχασε κάθε επαφή με όλα τα κέντρα επιχειρήσεων και τις ομάδες της στην παραθαλάσσια περιοχή 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεμήνυσε χθες ότι ετοιμάζεται να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα προκειμένου να «αφανίσει» το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Τις τελευταίες ώρες, ανέφερε πως ήδη τις κλιμάκωσε στη μικρή περιοχή, που έχει αποκλειστεί εντελώς έπειτα από την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.
Ο Μπάιντεν θα διατάξει «περαιτέρω δράση» μετά τις επιθέσεις οργανώσεων του Ιράν
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τόνισε σε επιστολή του στον νέο Πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, χθες Παρασκευή, ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση», μετά τις επιθέσεις οργανώσεων συνδεόμενων με το Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων τα οποία σταθμεύουν στο Ιράκ και στη Συρία.
Η επιστολή βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα σε δυο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», στην ανατολική Συρία.
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν drone με εκρηκτικά στο Ιράκ
Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα φορτωμένο εκρηκτικά χθες Παρασκευή στο Ιράκ, κοντά σε στρατιωτική βάση όπου σταθμεύουν δυνάμεις του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Η επίθεση καταγράφτηκε την επομένη των πληγμάτων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον δυο εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», στην ανατολική Συρία.
«Αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον drone επίθεσης μερικά χιλιόμετρα από τη βάση (Αΐν) Αλ Άσαντ στο Ιράκ και κατάφεραν να το καταρρίψουν» χωρίς να προκληθούν ζημιές ή να υπάρξουν θύματα, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» και έχει αναλάβει την ευθύνη για σειρά επιθέσεων εναντίον βάσεων που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσε νωρίτερα πως έστειλε UAV να επιτεθεί σε αυτή τη βάση.
Ο αξιωματούχος έκανε επίσης λόγο για επίθεση με ρουκέτα την Πέμπτη εναντίον αμερικανικών δυνάμεων και αυτών άλλων κρατών του διεθνούς συνασπισμού εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Τα αμερικανικά πλήγματα «ακριβείας» που εξαπολύθηκαν την Πέμπτη στη Συρία αποτελούσαν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν.
Έγιναν μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Aμερικανός Pρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολά Αλί Χαμενεΐ εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης με στόχο αμερικανικά στρατεύματα.
Ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν έχουν απειλήσει να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις εξαιτίας της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.
Οι ΗΠΑ διατηρούν ανεπτυγμένους περίπου 900 στρατιωτικούς τους στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ.
"Άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία" ζητά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έκανε έκκληση την Παρασκευή με μεγάλη πλειοψηφία για "άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία" στη Γάζα, την 21η ημέρα της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την χερσαία επιχείρησή του.
Το μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο επικρίθηκε από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή δεν ανέφερε τη Χαμάς, έλαβε 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές από τα μέλη του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ απέρριψε το μέτρο και δήλωσε ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει "κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας" για την αντιμετώπιση της Χαμάς.
"Σήμερα είναι μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία ως ατιμία. Όλοι μας γίναμε μάρτυρες ότι ο ΟΗΕ δεν διαθέτει πλέον ούτε ένα γραμμάριο νομιμότητας ή σημασίας", δήλωσε ο Ισραηλινός Πρέσβης Γκιλάντ Ερτνάν, μιλώντας στη συνέλευση και σημείωσε: "Ντροπή σας".
"Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Θα υπερασπιστούμε το μέλλον μας, την ίδια την ύπαρξή μας, απαλλάσσοντας τον κόσμο από το κακό της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να απειλήσει ποτέ ξανά κανέναν άλλο", είπε.
Εν τω μεταξύ, η Χαμάς χαιρέτισε την έκκληση για διακοπή της σύγκρουσης.
"Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή της για να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους", ανέφερε ανακοίνωση της οργάνωσης.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι καθώς η εκστρατεία του Ισραήλ "φτάνει σε νέα κορύφωση της βιαιότητας", υπάρχει "μια σταθερή διεθνής θέση που απορρίπτει την ανερμάτιστη επιθετικότητα του Ισραήλ".
Το κείμενο που πρότεινε η Ιορδανία στο όνομα 22 αραβικών χωρών ζητούσε "μια άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών".
Μια προηγούμενη εκδοχή ζητούσε "άμεση κατάπαυση του πυρός".
Ο Πρέσβης της Ιορδανίας Μαχμούντ Χμούντ, λίγο πριν από την ψηφοφορία, τόνισε ότι: "Δεν είναι απλώς δική μας ευθύνη, αλλά βαθιά ηθική υποχρέωση να υπερασπιστούμε την υπόθεση της ειρήνης".
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σφοδρά τη Γάζα από τότε που ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στη μεθόριο στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και απάγοντας πάνω από 220 άλλους, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.
Το Υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, σε μια ενημέρωση την Παρασκευή, ανέφερε ότι τα ισραηλινά πλήγματα έχουν πλέον σκοτώσει 7.326 ανθρώπους, κυρίως αμάχους και πολλά από αυτά παιδιά.
Το ψήφισμα που συνυπογράφουν σχεδόν 50 άλλες χώρες επικεντρώθηκε κυρίως στη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στην αποκλεισμένη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς του.
Το έγγραφο προτρέπει την "άμεση" παροχή νερού, τροφίμων, ιατρικών προμηθειών, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος και την απρόσκοπτη πρόσβαση του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους.
Καταδικάζει "όλες τις πράξεις βίας που στρέφονται κατά των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών πολιτών, συμπεριλαμβανομένων όλων των τρομοκρατικών ενεργειών και των επιθέσεων χωρίς διακρίσεις", αλλά δεν αναφέρει τη Χαμάς.
Το ψήφισμα εξέθεσε τη διαίρεση στο εσωτερικό των δυτικών χωρών, με τη Γαλλία να ψηφίζει υπέρ του μέτρου, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία να απέχουν, ενώ η Αυστρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν κατά.
"Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι το ψήφισμα αυτό δεν κατονομάζει τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου", δήλωσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
"Μια άλλη λέξη-κλειδί που λείπει από αυτό το ψήφισμα είναι η ομηρία", πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι νεκροί στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς
Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, κατήγγειλε χθες Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).
Ο πόλεμος, που πλέον διαρκεί τρεις εβδομάδες, ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ξέσπασε έπειτα από την επίθεση του στρατιωτικού του βραχίονα σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, που ήταν η πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους το 1948.
«Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η CPJ κατέγραψε την πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν ένοπλες συρράξεις αφότου (...) άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία, το 1992», τόνισε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.
Ο ιστορικός τραγικός απολογισμός αυτός συνοδεύεται από «παρενοχλήσεις», «συλλήψεις» και «άλλα εμπόδια στη δημοσιογραφική δουλειά σε περιοχές που συμπεριλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ».
Καθώς περιορίζονται ολοένα περισσότερο τα περιθώρια που έχουν οι δημοσιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους, πλήττεται σε μεγάλο βαθμό «η δυνατότητα του κόσμου να μάθει και να καταλάβει τι συμβαίνει σε αυτή τη σύρραξη», κάτι που προφανώς «θα έχει συνέπειες» σε διεθνή κλίμακα, τόνισε η ΜΚΟ.
Εξέφρασε επίσης την «έντονη ανησυχία» της για την διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας.
«Καθώς οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί χάνουν την επαφή με τα συνεργεία και τους ρεπόρτερ τους στη Γάζα, που είναι ανεξάρτητοι αυτόπτες μάρτυρες και δίνουν πληροφορίες για τις εξελίξεις και τον ανθρώπινο απολογισμό αυτού του πολέμου, κλείνει ένα παράθυρο που επέτρεπε στον κόσμο να δει την πραγματικότητα όλων των πλευρών που εμπλέκονται στη σύρραξη», επισήμανε η CPJ.
«Αυτή τη μαύρη ώρα, στεκόμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων, αυτών που αναζητούν την αλήθεια, η καθημερινή δουλειά των οποίων μας ενημερώνει για τα γεγονότα, ρίχνει φως στην ανθρώπινη κατάσταση, επιτρέπει τον έλεγχο της εξουσίας», πρόσθεσε.
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, ενώ τουλάχιστον 229 απήχθησαν, κατά τις ισραηλινές αρχές. Στους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έκτοτε σκοτώθηκαν πάνω από 7.300 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους πάνω από 3.000 παιδιά, κατά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σχεδόν 50 όμηροι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
ΥΠΕΣ: Σε ετοιμότητα η Κύπρος να δεχθεί ξένους υπήκοους που θα επαναπατριστούν
Όλα τα Υπουργεία και όχι μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται σε εγρήγορσή, αφύπνιση και ετοιμότητα, ώστε εάν και εφόσον χρειαστεί η Κύπρος να καταστούν κέντρο φιλοξενίας ξένων υπηκόων που θα θέλουν να επαναπατριστούν, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «δεν είναι μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών είναι διάφορα Υπουργεία που εμπλέκονται, είμαστε σε εγρήγορση σε αφύπνιση υπάρχει ετοιμότητα εάν και εφόσον χρειαστεί η Κύπρος να είναι κέντρο φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών που θα θέλουν να επαναπατριστούν».
Ο κ. Ιωάννου που κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τον ρόλο της Κύπρου ως ανθρωπιστικής διόδου προς την Γάζα, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει εκφράσει την βούληση η Κύπρος να είναι ανθρωπιστική οδός, επαναλαμβάνοντας πως είναι σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου .
Επεσήμανε επίσης πως υπάρχουν υποδομές, υπάρχει το προσωπικό και θα ανταποκριθούμε στον ρόλο που μας αρμόζει.
Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι δυνατότητες της Κύπρου σε ότι αφορά τον αριθμό σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως δεν έχουμε ενδείξεις για αριθμούς αλλά για ό,τι χρειαστεί ,όπως το αποδείξαμε και στο παρελθόν, υπάρχει ετοιμότητα.
Μιλούμε στην περίπτωση, εξήγησε, «που απλώς η Κύπρος θα είναι ο σταθμός διακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών που θα χρειαστεί να εκκενώσουν και θα είναι λίγες ώρες διαμονής στην Κύπρο μέχρι να επιστρέψουν στην χώρα τους».
Πρόσθεσε πως υπάρχει οργάνωση, είμαστε σε εγρήγορση, και για ό,τι χρειαστεί σαν κράτος θα ανταποκριθούμε. Είπε, ακόμη, πως έχουμε ζητήσει την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που οι αριθμοί δεν είναι διαχειρίσιμοι, οπότε αναλόγως των συνθηκών θα πράξουμε
Σε ερώτηση κατά πόσο έχει ζητήσει η Κύπρος βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης της ροής μεταναστών, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης της ροής των μεταναστών, ειδικότερα εάν εμπλακούν στη σύρραξη ο Λίβανος και η Συρία, προσθέτοντας πως σε τέτοια περίπτωση όλη η Ευρώπη θα αναμένει αύξηση των μεταναστευτικών ροών.
Εμείς, συνέχισε, σαν κράτος οφείλουμε και πρέπει, και βάσει των διεθνών συμβάσεων να ανταποκριθούμε.
Από εκεί και πέρα, είπε ο κ. Ιωάννου, « οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες και εφόσον καλεστούμε να χειριστούμε τους ανάλογους αριθμούς αναμένουμε και βοήθεια, μόνο οικονομική βοήθεια και τεχνική βοήθεια,αλλά και βοήθεια σε θέματα επανεγκαταστάσεων από την ΕΕ», κατέληξε.
Οι αρχές του Λιβάνου εξέδωσαν προληπτική οδηγία για το αεροδρόμιο της Βηρυτού
Οι αρχές του Λιβάνου εξέδωσαν σήμερα προληπτική οδηγία για εκκένωση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού και των γύρω εγκαταστάσεών του, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι εντάσεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ αυξάνονται.
Η οδηγία για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βηρυτού, Ραφίκ Χαρίρι, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πρωτεύουσας, δεν αναφέρει οποιαδήποτε άμεση κλιμάκωση στα σύνορα.
Καθημερινές και σχετικά περιορισμένες ανταλλαγές πυρών σημειώνονται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη βαριά οπλισμένη ένοπλη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Το μήνυμα αυτό έρχεται καθώς ο στρατός του Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της νύχτας.
Το 2006 οι διάδρομοι προσαπογείωσης του αεροδρομίου επλήγησαν από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, στο πλαίσιο αντιποίνων για τη σύλληψη από τη Χεζμπολάχ δύο Ισραηλινών στρατιωτών.
Ο Ερντογάν ζητεί από το Ισραήλ να «σταματήσει αυτή την τρέλα» στη Γάζα
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μέσω X (του πρώην Twitter) το Ισραήλ «να σταματήσει αμέσως αυτή την τρέλα», να βάλει τέλος «στις επιθέσεις του» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, οι οποίοι κλιμακώθηκαν χθες το βράδυ στη Γάζα, έθεσαν για ακόμη μια φορά στο στόχαστρο γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή την τρέλα, να βάλει τέλος στις επιθέσεις του», τόνισε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, καλώντας τους συμπολίτες του να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους που οργανώνει το κόμμα του σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Στη συγκέντρωση αυτή «θα βροντοφωνάξουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού (και) εναντίον του διωγμού από το Ισραήλ».
Ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ήδη προαναγγείλει τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση αυτή, που βαφτίστηκε «μεγάλη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη» και θα γίνει στον χώρο του παλιού διεθνούς αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.
Ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες έγινε πιο σκληρός και ανέβασε θεαματικά τους τόνους όσον αφορά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, με πάνω από 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Την Τετάρτη, ανακοίνωσε πως ακυρώνει όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια στελεχών της κυβέρνησής του στο Ισραήλ και στηλίτευσε την ανικανότητα της Δύσης να σταματήσει τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.
«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση», πρόκειται για «απελευθερωτική οργάνωση που προστατεύει τη γη της», είπε, πυροδοτώντας την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ.
Ενώ καλούσε σε αυτοσυγκράτηση τις πρώτες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς -την πιο πολύνεκρη από καταβολής εβραϊκού κράτους-, ο Τούρκος Πρόεδρος σταδιακά άλλαξε τόνο, καταγγέλλοντας «γενοκτονία» των Παλαιστινίων, ειδικά μετά το πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας, την ευθύνη για το οποίο επέρριψε αμέσως στον στρατό του Ισραήλ, χωρίς να εκφράσει την παραμικρή αμφιβολία παρά τις διαψεύσεις αυτού του τελευταίου, που κατηγόρησε παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, κάτι που ενστερνίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Πηγή: cnn.gr / ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / cnn.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.