Η εικόνα της ηλικιωμένης Ισραηλινής ομήρου που αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από 16 μέρες ομηρίας στις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, να σφίγγει το χέρι ενός τρομοκράτη προκαλεί ανάμικτα αισθήματα. Η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτς είναι η μία από τις δύο γυναίκες που αφέθηκαν ελεύθερες αργά το βράδυ της Δευτέρας. Όταν οι δημοσιογράφοι τη ρώτησαν γιατί έσφιξε το χέρι του τρομοκράτη που την κρατούσε όμηρο και γιατί του είπε Σαλόμ (που σημαίνει Ειρήνη) η απάντησή της ήταν "επειδή μας φέρθηκαν ευγενικά".
Όπως είπε, κατά την απαγωγή της από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ και τη βίαιη μεταφορά της στη Γάζα χτυπήθηκε από τους απαγωγείς της. Οι τρομοκράτες είχαν απαγάγει την ηλικιωμένη μεταφέροντάς την με μία από τις μοτοσικλέτες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.
"Όταν ήμουν πάνω στη μοτοσικλέτα, το κεφάλι μου ήταν στην μία πλευρά και το υπόλοιπο κορμί μου στην άλλη πλευρά. Οι νεαροί άνδρες με χτύπησαν με ξύλινα ραβδιά όσο ήμασταν στον δρόμο. Δεν μου έσπασαν τα πλευρά, αλλά πονούσα και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω".
Κατά τη διάρκεια της ομηρίας της όμως το σκηνικό ήταν διαφορετικό, όπως περιέγραψε. Η γυναίκα υποστήριξε ότι τις μέρες που ακολούθησαν η μεταχείριση που της επιφύλαξαν ήταν καλή. Από όταν έφτασαν στη Γάζα, οι απαγωγείς της τη μετέφεραν στις σήραγγες της Χαμάς που η γυναίκα παρομοίασε με ένα ιστό αράχνης.
Η Λίφσιτς είπε ότι την επισκέφθηκε γιατρός, ο οποίος και εξασφάλισε ότι η ίδια και άλλοι όμηροι θα έπαιρναν το ίδιο είδος φαρμάκων που έπαιρναν και στο Ισραήλ. Ένα άλλο στοιχείο που δεν θα περίμενε κανείς είναι αυτό που αποκάλυψε η ηλικιωμένη για τους απαγωγείς της: "Τους απασχολούσε πολύ η υγιεινή μας. Φοβόντουσαν να μην ξεσπάσει κάποια επιδημία. Είχαμε πρόσβαση σε τουαλέτες που τις καθάριζαν καθημερινά".
Όπως είπε, αρχικά την πήγαν στον καταυλισμό Χαν Γιουνί στα νότια της Λωρίδας της Γάζας αλλά στη συνέχεια την μετακίνησαν σε τοποθεσία που είπε ότι μπόρεσε να αναγνωρίσει. Παρά τα όσα είπε για την καλή μεταχείριση, τόνισε: "Πέρασα από κόλαση. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση" δήλωσε στους δημοσιογράφους καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο έξω από το νοσοκομείο του Τελ Αβίβ όπου μεταφέρθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωσή της.
Συγκινημένη η κόρη της ηλικιωμένης, η Σάρον Λίφσιτς, που ζει στο Λονδίνο και είναι καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός, δήλωσε ότι είναι "απίστευτο" που ξαναβρέθηκε μαζί της, "που κρατάει το χέρι της και τη φιλάει στο μάγουλο".
Συνταξιούχος δημοσιογράφος ο σύζυγός της που εξακολουθεί να κρατείται
"Είναι πολύ έξυπνη και θέλει πολύ να μοιραστεί τις πληροφορίες, να μεταφέρει πληροφορίες στις οικογένειες των άλλων ομήρων με τους οποίους ήταν μαζί" δήλωσε η κόρη της ηλικιωμένης γυναίκας στο BBC.
Όμηρος εξακολουθεί να κρατείται ο 83χρονος σύζυγος της Γιοτσεβέντ Λίφσιτς. Η κόρη του ζευγαριού δήλωσε τώρα ότι θα συνεχίσει να κάνει εκστρατεία για την απελευθέρωσή του πατέρα της, Όντεντ Λίφσιτς, και των υπόλοιπων ομήρων.
Βοηθούσαν Παλαιστινίους και υπερασπίζονταν τα δικαιώματά τους
"Ελπίζω να τον φροντίζουν και να έχει την ευκαιρία να μιλάει" είπε η Σάρον Λίφσιτς εξηγώντας ότι ο πατέρας της "μιλάει καλά αραβικά, άρα μπορεί να επικοινωνήσει πολύ καλά με τους ανθρώπους εκεί. Γνωρίζει πολλούς ανθρώπους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ΟΚ".
Ο 83χρονος Οντέντ είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος που πέρασε την καριέρα του γράφωντας σε τοπικά μέσα, κάνοντας ρεπορτάζ για τις συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματά τους. Μάλιστα, με τη σύζυγό του είχαν αναπτύξει ακτιβιστική δράση και βοηθούσαν Παλαιστινίους που είχαν ανάγκη από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φροντίζοντας για τη μεταφορά τους από τη Γάζα στο Ισραήλ.
Για την κόρη του ζευγαριού των ηλικιωμένων είναι καθησυχαστικό ότι, σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας της, "τους φρόντιζαν και υπήρχε ένας γιατρός εκεί". Και πρόσθεσε: "Είναι τόσοι οι άνθρωποι που χάσαμε που αποτελεί μια μικρή αχτίδα φωτός την ώρα που υπάρχει επίσης απέραντο σκοτάδι".
Η οικογένεια Λίφσιτς είναι μια οικογένεια ειρηνιστών που ακόμα και σήμερα, μετά τις θηριωδίες της Χαμάς σε βάρος Ισραηλινών και ενώ όλοι στο Ισραήλ όλοι μιλούν για επικείμενη χερσαία εισβολή, εξακολουθεί να ονειρεύεται την ειρήνη με τους Παλαιστινίους.
"Πρέπει να βρούμε τρόπους γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Το αντίθετο. Αυτό με κάνει ακόμα πιο αποφασισμένη. Ο δρόμος έχει γίνει μακρύτερος, έχουμε να διαχειριστούμε το πένθος και τις απώλειες που είναι τέτοιας έκτασης που δεν θα μπορέσουμε τις ξεπεράσουμε, αλλά ως έθνη πρέπει να βρούμε έναν δρόμο προς τα εμπρός".
Η άλλη γυναίκα που απελευθερώθηκε ήταν η Ισραηλινή Νούριτ Κούπερ, 79 ετών. Και ο δικός της σύζυγος, ηλικίας 84 ετών, παραμένει όμηρος της Χαμάς.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη στιγμή της απελευθέρωσης των δύο ηλικιωμένων γυναικών:
"Each person had a guard watching him or her. They took care of all the needs. They talked about all kinds of things, they were very friendly."
— Sky News (@SkyNews) October 24, 2023
Yocheved Lifshitz details what it was like while being held hostage by Hamas.
🔗 https://t.co/ViphYGDoVz
📺 Sky 501 and YouTube pic.twitter.com/lSs5io56uH
Από thetoc.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.