Στη ‘Σύνοδο για την Ειρήνη’ στο Κάιρο υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ Αράβων και Ευρωπαίων σχετικά με το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ. Παράλληλα, κάνουν λόγο για μια ομάδα γύρω από τη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, που εμπόδισε το τελικό ανακοινωθέν, κάτι που, όπως μεταδίδουν, εξόργισε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.
Στην πρόσφατη Σύνοδο για την Ειρήνη που διεξήχθη στο Κάιρο, σχηματίστηκαν δύο στρατόπεδα από πλευράς ΕΕ, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ: Το ένα, στο οποίο ανήκαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Ζοζέ Μανουέλ Aλμπάρες, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος με τα αραβικά κράτη και εκπροσώπους του ‘Παγκόσμιου Νότου’, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο συγκαταλέγονταν η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Aναλένα Μπέρμποκ, όπως επίσης η Γαλλίδα ομόλογός της, Κατρίν Κολονά, και η Καναδή ΥΠΕΞ, Mελανί Τζολί, που έθεσαν κόκκινες γραμμές και τελικά «εμπόδισαν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος».
Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η ΥΠΕΞ της Γερμανίας και άλλοι ομόλογοί της ζήτησαν να κατονομαστεί η Χαμάς ως ο μόνος υπαίτιος του πολέμου, αλλά και να γίνει ρητή αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε το δεύτερο στρατόπεδο.
Η Μπέρμποκ, η Γαλλίδα και η Καναδή ΥΠΕΞ, όπως επίσης ο ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, Τζέιμς Σπένσερ Κλέβερλι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεώρησαν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης του κειμένου κατά τρόπο που να μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Εξάλλου, αναφέρεται ότι στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, θέμα συζήτησης αποτέλεσε και το αίτημα για κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, με συμμετέχοντες στο Συμβούλιο να επισημαίνουν ότι η Μπέρμποκ τάχθηκε κατά της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, δεδομένου ότι συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ, θέση με την οποία συμφώνησαν η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Αυστρία.
Όπως μεταδίδεται, η γερμανική Κυβέρνηση θεωρεί ότι με το να ζητά κανείς επίμονα την εκεχειρία, ενδεχομένως να επιτύχει ακριβώς το αντίθετο. Ωστόσο τουλάχιστον οι μισοί εκ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ δεν συμμερίζονταν την ίδια άποψη και επέμειναν στο αίτημα για ανθρωπιστική εκεχειρία, αίτημα που περιλαμβάνεται και στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.