Η Γιοσεβέντ Λίφσιτς και η Νουρίτ Κούπερ βρίσκονταν στα χέρια των ενόπλων της Χαμάς, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι δύο ηλικιωμένες οδηγήθηκαν μέσα από το πέρασμα στη Ράφα στην Αίγυπτο, όπου και τις παρέλαβαν ασθενοφόρα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ.
Μιλώντας στο BBC Radio 4, η κόρη της Γιοσεβέντ, Σάρον, περιέγραψε όσα έγιναν στο νοσοκομείο. «Κάθισα δίπλα της για περίπου μία ώρα και μετά βγήκαμε έξω. Και ο αδελφός μου είναι μαζί της. Έχει περάσει τόσα πολλά».
«Είμαι περήφανη για τη μητέρα μου»
Όπως είπε αισθάνεται περήφανη για τη μητέρα της. «Το ότι την είδα ξανά είναι απίστευτο. Το να της κρατάω το χέρι, να την φιλάω στο πρόσωπο. Είμαι τόσο περήφανη γι’ αυτή, είναι καταπληκτική».
«Περιμένω πραγματικά να περάσω λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί της. Υπάρχουν ακόμα πάνω από 200 άτομα εκεί και πρέπει να μην εγκλωβιστούμε κατά κάποιο τρόπο μόνο στην προσωπική μας ευτυχία αλλά να δουλέψουμε για την απελευθέρωση όλων».
Η Σάρον χαρακτηρίζει ως «μια μικρή αχτίδα φωτός» την απελευθέρωση της μητέρας της, «αλλά υπάρχει ένα τεράστιο σκοτάδι, ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμη. Σημειώνονται φρικαλεότητες που δεν έχουμε καν αρχίσει να επεξεργαζόμαστε. Δεν ξέρω αν η μητέρα μου γνωρίζει για το σπίτι, όλα έχουν χαθεί».
«Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα της οικογένειας και της μητέρας της είναι να βρουν τους υπόλοιπους ομήρους, λέει η Σάρον, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο. «Καθόταν μαζί με ανθρώπους που γνώριζε όλη της τη ζωή και ανθρώπους που ήταν τα παιδιά και τα εγγόνια των φίλων της. Θέλει να μεταφέρει πληροφορίες, θέλει να εργαστεί για να επιστρέψουν στην πατρίδα είμαι σίγουρη».
Η Σαρόν αναφέρει ότι ακόμη δεν έχουν νέα από τον πατέρα της, ο οποίος είναι και αυτός όμηρος. «Δεν ήταν μαζί με τη μαμά μου, οπότε η μαμά μου δεν ξέρει πού βρίσκεται», είπε.
Ο πατέρας της Σάρον είναι ακόμη όμηρος της Χαμάς
«Ο πατέρας μου γινόταν όλο και πιο αδύναμος. Και οι δύο τους είναι πολύ αγαπητοί άνθρωποι, οικογενειάρχες. Τους άρεσε πολύ να φιλοξενούν την οικογένεια και ο πατέρας μου συμμετείχε πολύ στα πολιτικά πράγματα στο κιμπούτς. Ασχολήθηκε πολύ με τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και την προσπάθεια για ειρήνη με τους γείτονές μας», δήλωσε η Σάρον.
Όπως υποστήριξε είναι αφοσιωμένος στην άποψη ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε μαζί. Αισθανόταν ότι ήταν πολύ εύκολο να βρούμε έναν τρόπο και ήταν πολύ απογοητευμένος και αγωνίστηκε πολύ σκληρά ενάντια σε αυτή την ιδέα της κατοχής, την ιδέα του αέναου πολέμου».
«Ελπίζω να είναι εκεί και να τον φροντίζουν και να έχει την ευκαιρία να μιλήσει. Μιλάει καλά αραβικά και έτσι μπορεί να επικοινωνήσει πολύ καλά με τους ανθρώπους εκεί. Γνωρίζει πολλούς ανθρώπους στη Γάζα. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι καλά. Ξέρω για τη μητέρα μου, λέει ότι τους φρόντισαν και ότι υπήρχε γιατρός εκεί, οπότε αυτό φέρνει μεγάλη ανακούφιση σε όλους ότι υπάρχει κάποια περίθαλψη», πρόσθεσε η Σάρον.
Πηγή: iefimerida.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.