Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο να συνεχίζεται για 16η μέρα και οι ώρες για την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να μετρούν αντίστροφα.
O Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο αργά το βράδυ του Σαββάτου με θέμα την αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι η χώρα σχεδιάζει να εντείνει τις αεροπορικές της επιδρομές ως προετοιμασία για το επόμενο στάδιο του πολέμου. «Θα ενταθούν οι επιθέσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για τις δυνάμεις μας στα επόμενα στάδια του πολέμου», είπε ο Χαγκάρι, επαναλαμβάνοντας ότι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να κατευθυνθούν νότια «για την ασφάλειά τους».
Μέλος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ο Yifat Shasha-Biton, δήλωσε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «ζώνη ασφαλείας» στη Γάζα για να κρατήσει τους Παλαιστίνιους μακριά από τα σύνορα.
Αεροπορική επιδρομή στη Δυτική Όχθη
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Αλ Ανσάρ στην περιοχή. Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει εικόνες από το σημείο της επίθεσης, όπου σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει και αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ – η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ – επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.
Η Σιν Μπετ και οι IDF ισχυρίζονται ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε ο συγκεκριμένος πυρήνας. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που – σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση – δείχνουν μια καταπακτή που οδηγούσε από το τέμενος στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς και διάγραμμα του χώρου στον οποίο αποθηκεύονταν όπλα και πυρομαχικά.
Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν είχε βρεθεί στο στόχαστρο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 84 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος πυροδότησε έναν νέο πόλεμο με χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν.
Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη. Ταυτόχρονα, σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση της επιχείρησής τους κατά του παλαιστινιακού θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007.
Θύματα σε νέες ανταλλαγές πυρών στη μεθόριο με τον Λίβανο
Νέες ανταλλαγές πυρών χθες Σάββατο μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της λιβανέχικης Χεζμπολάχ προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ- Λιβάνου, μια περιοχή όπου η ένταση έχει οξυνθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Στον Λίβανο το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι έξι μαχητές του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, επεσήμανε ότι ένα μέλος του σκοτώθηκε.
Το εθνικό πρακτορείο του Λιβάνου NNA μετέδωσε χθες το βράδυ ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές κοντά στη μεθόριο, κυρίως στην Άλμα αλ Σάαμπ, τη Γιάριν και τη Νταΐρα, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Γιαρούν».
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια του Σαββάτου σημειώθηκε σειρά περιστατικών στο βόρειο Ισραήλ, όπως η εκτόξευση αντιαρματικής ρουκέτας από μαχητές της Χεζμπολάχ με κατεύθυνση το χωριό Μπαράμ, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, ένας εκ των οποίων σοβαρά.
Ο στρατός επεσήμανε επίσης ότι έπληξε θέση από την οποία η Χεζμπολάχ θα εκτόξευε αντιαρματικές ρουκέτες προς τη μεθοριακή πόλη Σλόμι.
Δύο Ταϊλανδοί τραυματίστηκαν από θραύσματα οβίδων κοντά στο χωριό Μαργκαλιότ.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Παρασκευή την εκκένωση της Κιριάτ Σμόνα, μιας πόλης στη μεθόριο με τον Λίβανο που μετρά περίπου 25.000 κατοίκους.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι στοχοθέτησε τον τομέα Χανίτα με «κατευθυνόμενους πυραύλους», όπως και «το αλ Άμπαντ», σημειώνοντας ότι εκεί κατέστρεψε «τεχνικό εξοπλισμό». Πρόσθεσε ότι βομβάρδισε «τη θέση της Ρουγαϊσάτ αλ Άλαμ».
Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, ο σεΐχης Νάιμ Κάσεμ, εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης: «Με βάση τα γεγονότα, αν υπάρξει ένα συμβάν που απαιτεί ενισχυμένη επέμβαση από την πλευρά μας, θα το πράξουμε», τόνισε στη διάρκεια της κηδείας μέλους της σιιτικής οργάνωσης.
Οι νέες αυτές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επισκεπτόταν Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της χώρας. «Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να πάρει μέρος στη μάχες και πληρώνει το τίμημα», δήλωσε.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Ναζίμπ Μικάτι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε «την αυξανόμενη ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης» στα σύνορα. Επίσης «υπογράμμισε τη συνεχή αμερικανική στήριξη» στις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ, όπου καθημερινά υπάρχουν ανταλλαγές πυρών.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού στα βόρεια σύνορα της χώρας για μια ενδεχόμενη επίθεση της Χεζμπολάχ.
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανάμεσά τους 15 μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι όπως και ένας δημοσιογράφος του Reuters, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.
Από την ισραηλινή πλευρά, τρεις στρατιώτες και ένας άμαχος έχουν σκοτωθεί σε ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ, όπως έχει ανακοινώσει ο στρατός.
Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα στη Μέση Ανατολή
Την αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερων Patriot στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.
«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες (στην Τεχεράνη) δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων» των ΗΠΑ στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτική δύναμη, η οποία θα είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή εφόσον κριθεί απαραίτητο. Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών.
Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.