Ύστερα από 30 ώρες ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι συντονισμένη ισραηλινή επιχείρηση στο στρατόπεδο προσφύγων Νουρ-Αλ-Σιαμς στα περίχωρα της πόλης Τουλκάρεμ του βορειοδυτικού τμήματος της Δυτικής Όχθης. Απολογισμός της επιχείρησης ήταν να πυροβοληθούν θανάσιμα τουλάχιστον 12 ένοπλοι Παλαιστίνιοι, όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός και να σκοτωθεί ένας ισραηλινός στρατιώτης, ενώ συνελήφθησαν τουλάχιστον 20 καταζητούμενοι, στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών της επιχείρησης είναι και πέντε παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι διερευνά την καταγγελία.
Πρόκειται για μία από τις πιο πολύωρες στρατιωτικές επιχειρήσεις εδώ και χρόνια στη Δυτική Όχθη και την πρώτη μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο το Τουλκάρεμ, μία πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στην οριογραμμή που διαχωρίζει την Δυτική Όχθη και απέχει 14 χιλιόμετρα από την ισραηλινή παραλιακή πόλη Νετάνια.
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σε όλη την Δυτική Όχθη το τελευταίο εικοσιτετράωρο σκοτώθηκαν 12 Παλαιστίνιοι ένοπλοι και συνελήφθησαν 60 καταζητούμενοι, εκ των οποίων οι 47 είναι στελέχη της Χαμάς. Το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA επιβεβαιώνει την πληροφορία, χωρίς να διευκρινίζει ποιος είναι ο ιδεολογικός προσανατολισμός των συλληφθέντων.
Σύμφωνα με το WAFA οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι στην Χεβρώνα και στα περίχωρά της ανέρχονται συνολικά σε 32, στην Βηθλεέμ συνελήφθησαν 12 άτομα αφού διενεργήθηκε έρευνα στις οικίες τους, στην Χεβρώνα συνελήφθησαν 6 άτομα και τουλάχιστον 5 ήταν οι συλληφθέντες στα περίχωρα της Ραμάλα με έμφαση στο στρατόπεδο προσφύγων Τζελαζούν.
Συνεχίζονται σήμερα οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ
Συνεχίζονται σήμερα οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ, όπως μεταδίδεται. Συγκεκριμένα, στις 14:30 τοπική ώρα ενεργοποιήθηκαν σειρήνες στην Ιερουσαλήμ, στο Μοντιίν, στην ευρύτερη περιοχή της θέσης Λατρούν, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή υλικές ζημιές. Αντιθέτως, στα περίχωρα της πόλης Μπετ-Σιέμες αναφέρθηκε ότι κατέπεσαν θραύσματα ρουκετών σε ακατοίκητη περιοχή, χωρίς να σημειωθούν υλικές ζημιές.
Την ευθύνη των εκτοξεύσεων ανέλαβε η Ισλαμική Τζιχάντ.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες στις πόλεις Ασντόντ και Άσκελον. Παράλληλα ρουκέτα κατέπεσε σε κτήριο της πόλης Σντερότ στην μεθόριο Ισραήλ-Γάζας. Το Σντερότ έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους του τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Η στρατιωτική υπηρεσία πολιτικής άμυνας δεν ανέφερε θύματα ή τραυματίες.
Ισραήλ: 100.000 πολίτες έχουν υποβάλει αιτήσεις για άδεια οπλοκατοχής μέσα σε δύο εβδομάδες
Χιλιάδες ισραηλινοί πολίτες έχουν καταθέσει αίτηση για οπλοκατοχή από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Μέση Ανατολή.
Όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του πως μέσα σε 14 μέρες, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έχει λάβει περίπου 100.000 αιτήσεις από πολίτες που ζητούν να λάβουν ιδιωτικές άδειας οπλοκατοχής.
Η αύξηση είναι ραγδαία, εάν υπολογίσει κανείς πως, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία Haaretz, από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί περίπου 26.000 ατομικές άδειες οπλοφορίας.
Νέο πλαίσιο ασφάλειας για τη Γάζα επιδιώκει ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ
Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους το μεσημέρι της Παρασκευής ανέφερε ότι αρχικός στόχος του πολέμου θα είναι η καταστροφή της Χαμάς και μετέπειτα η δημιουργία ενός «νέου πλαισίου ασφαλείας», στο οποίο το Ισραήλ δεν θα έχει καμία απολύτως ευθύνη για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Καμία απολύτως ανακοίνωση, πληροφορία ή διαρροή δεν υπάρχει από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης ή του στρατού. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας άρχισε τη συνεδρίασή του χθες το βράδυ στις 8 η ώρα και την ολοκλήρωσε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα.
Πάνω από 4.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα
Περισσότεροι από 4.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς και περισσότεροι από 1 εκ. έχουν μείνει άστεγοι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο άμαχος πληθυσμός βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς αναφέρουν ότι έχουν ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες και αναλώσιμα.
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, ισοπεδώνοντας κτίρια και καταστρέφοντας υποδομές. Από τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου, στην οποία είχαν καταφύγει εκατοντάδες κόσμου, έχουν προστεθεί στον απολογισμό των νεκρών 16 ακόμα άτομα, σύμφωνα με τις υγειονομικές παλαιστινιακές αρχές.
Από την επίθεση στην εκκλησία, καταστράφηκε μέρος του ναού, σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι υπήρχαν εκτεταμένες ζημιές στο εσωτερικό του ναού. «Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων καταδικάζει σφόδρα την επίθεση του Ισραήλ που έπληξε τον ναό στη Γάζα», αναφέρεται σε δήλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Αυτό καταδεικνύει ότι στόχος της ισραηλινής κατοχής είναι άοπλοι άνθρωποι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι», αναφέρει σε δήλωσή του το Παλαιστινιακό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, διορισμένο από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.
Στο πέρασμα της Ράφα ο ΓΓ ΟΗΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε σήμερα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και είπε πως τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια πρέπει να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό από την Αίγυπτο προς τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας προκειμένου να μετριάσουν μια ανθρωπιστική κρίση.
Το πέρασμα έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε να βομβαρδίζει τη Γάζα σε αντίποινα για μια φονική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Τα καύσιμα, τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα τελειώνουν στη Γάζα, όμως τα υπό αιγυπτιακό έλεγχο σύνορα παραμένουν κλειστά ενώ διάφορες πλευρές τσακώνονται για τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη διέλευση της βοήθειας.
Ο Γκουτέρες έφθασε σήμερα αεροπορικώς στην Αίγυπτο στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεταφορά τη βοήθειας.
«Αυτά τα φορτηγά δεν είναι απλώς φορτηγά, είναι γραμμή ζωής, είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο για πολλούς ανθρώπους στη Γάζα», είπε, σε δηλώσεις από την αιγυπτιακή πλευρά του σημείου διέλευσης.
«Το να τα βλέπω κολλημένα εδώ με κάνει να βλέπω πολύ καθαρά, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τα κάνουμε να κινηθούν, να τα κάνουμε να κινηθούν προς την άλλη πλευρά αυτού του τείχους να τα κάνουμε να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο πολλά γίνεται», πρόσθεσε.
Ο Γκουτέρες, που φορούσε μαύρο κοστούμι κάτω από τον ήλιο της ερήμου, κάλεσε επίσης για ένα γρήγορο σύστημα επαλήθευσης των φορτίων βοήθειας.
«Εμπλεκόμαστε τώρα ενεργά με όλα τα μέρη, εμπλεκόμαστε ενεργά με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, πως μπορούμε να μειώσουμε αυτούς του περιορισμούς προκειμένου το ταχύτερο δυνατό αυτά τα φορτηγά να κινηθούν προς εκεί όπου χρειάζονται», είπε.
Αιγύπτιοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων καθώς μιλούσε.
Στη Γενεύη, το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ δήλωσε πως είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με όλες τις πλευρές στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς προκειμένου να διασφαλίσει πως μια επιχείρηση αρωγής θα ξεκινήσει σύντομα στη Γάζα.
Νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πει πως οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας για την αποστολή βοήθειας μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία. Συμφωνία έχει επιτευχθεί για τη διέλευση των πρώτων 20 φορτηγών, είπε ακόμη.
Πριν από το ξέσπασμα της σύγκρουσης περίπου 450 φορτηγά έφθαναν καθημερινά εκεί.
Οι περισσότεροι από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Ο παράκτιος θύλακας τελεί υπό αποκλεισμό που επέβαλαν το Ισραήλ και η Αίγυπτος αφότου η Χαμάς πήρε τον έλεγχό του το 2007.
Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) Γενς Λέρκε είπε πως η Γάζα έχει επιτακτική ανάγκη για νερό, τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες.
"Είμαστε σε προχωρημένες και εις βάθος διαπραγματεύσεις με όλες τις σχετιζόμενες πλευρές προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι μια επιχείρηση αρωγής στη Γάζα θα αρχίσει το ταχύτερο δυνατό και με τις σωστές προϋποθέσεις", είπε.
Η Ράφα είναι το μοναδικό σημείο διέλευσης ανθρώπων και προϊόντων με τη Γάζα το οποίο δεν συνορεύει με το Ισραήλ.
Οι προσπάθειες να σταλεί βοήθεια έχουν περιπλακεί από την ανάγκη συμφωνίας σε έναν μηχανισμό επιθεώρησης της βοήθειας και μια προσπάθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απομακρύνουν κατόχους ξένων διαβατηρίων από τη Γάζα.
Οι δρόμοι που οδηγούν στη Γάζα επισκευάζονται έπειτα από τον βομβαρδισμό τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Στη διάρκεια προηγούμενων συγκρούσεων, η βοήθεια είχε διανεμηθεί στη Γάζα στη διάρκεια ανθρωπιστικών παύσεων μέσω του σημείου διέλευσης Κέρεμ Σάλομ, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ.
Όμως το Ισραήλ έχει πει πως δεν θα επιτρέψει τη διέλευση βοήθειας από το έδαφός του μέχρι η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους που συνέλαβε στη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Έχει πει πως η βοήθεια μπορεί να διέλθει μέσω ης Αιγύπτου υπό τον όρο ότι δεν θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς.
Η Αίγυπτος έχει πει πως δεν θα δεχθεί οποιονδήποτε μαζικό εκτοπισμό κατοίκων της Γάζας στο Σινά, αντανακλώντας τους αραβικούς φόβους ότι οι Παλαιστίνιοι μπορεί και πάλι να διαφύγουν ή να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν μαζικά τα σπίτια τους, όπως είχε γίνει στη διάρκεια του πολέμου την περίοδο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.
Η Αίγυπτος ανησυχεί επίσης για την ασφάλεια στο βορειοανατολικό Σινά, όπου αντιμετώπισε μια ισλαμιστική εξέγερση πριν από δέκα χρόνια, και από τον κίνδυνο διάχυσης του πολέμου από τη Γάζα.
Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Άχμεντ Αμπού Ζέιντ, έγραψε σήμερα στην πλατφόρμα X πως η Αίγυπτος δεν φέρει την ευθύνη για το κλείσιμο της Ράφα, «παρά τις ισραηλινές στοχοποιημένες επιθέσεις και την άρνηση εισόδου της βοήθειας».
«Το πέρασμα της Ράφα είναι ανοικτό και η Αίγυπτος δεν φέρει την ευθύνη για την παρεμπόδιση της εξόδου πολιτών τρίτων χωρών», πρόσθεσε.
Ο Λευκός Οίκος ζητά από Κογκρέσο έγκριση πακέτου 106 δισ. για Ουκρανία-Ισραήλ
Ο Λευκός Οίκος ζήτησε σήμερα από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο ύψους σχεδόν 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση φιλόδοξων σχεδίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ.
Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη χρηματοδότηση έρχεται λίγες μέρες αφότου επισκέφτηκε το Ισραήλ, δεσμευόμενος να στηρίξει το εβραϊκό κράτος στον πόλεμο κατά της Χαμάς.
Ομαδοποιώντας τη χρηματοδότηση του Ισραήλ με αυτή της Ουκρανίας, καθώς την ασφάλεια των συνόρων, τη βοήθεια στους πρόσφυγες, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Κίνας και άλλες προτεραιότητες, ο Μπάιντεν ελπίζει ότι έχει καταρτίσει ένα νομοσχέδιο για τις δαπάνες εθνικής ασφάλειας που πρέπει να εγκριθεί και να κερδίσει υποστήριξη σε μια χαοτική Βουλή των Αντιπροσώπων, που παραμένει χωρίς πρόεδρο για πάνω από δύο εβδομάδες.
Από το προτεινόμενο πακέτο, σχεδόν 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια της χρηματοδότησης για το οικονομικό έτος 2024 θα διατεθούν στο Ισραήλ, μεγάλο μέρος της για την υποστήριξη των συστημάτων αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας της χώρας και άλλες αγορές όπλων.
Ο Μπάιντεν θέλει επίσης περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση.
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού μεταναστών από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική στα νότια σύνορα, το εμπόριο φαιντανύλης και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια και κρατική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των περιφερειακών πολιτικών της Κίνας στην Ασία.
Αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδότησης, 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια, προορίζεται για την Ουκρανία. Το αίτημα περιλαμβάνει δισεκατομμύρια για την αναπλήρωση του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας, την παροχή οικονομικής βοήθειας και ασφάλειας και υποστήριξης στους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στις ΗΠΑ.
Ανακοινώθηκαν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής του Καΐρου για την ειρήνη
Στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που θα διεξαχθεί αύριο, Σάββατο, στο Κάιρο ανακοινώθηκε πως θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με πηγή του Ρόιτερς, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο ANSA και το Ρόιτερς, η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, ωστόσο το Ρόιτερς επισημαίνει επικαλούμενο διπλωματικές πηγές πως εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχει στη σύνοδο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Επίσης, στη σύνοδο θα συμμετάσχουν ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ σεΐχης Μεσάλ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ, σύμφωνα με το κουβεϊτιανό πρακτορείο ειδήσεων KUNA και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν.
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ποιος ενδέχεται να εκπροσωπήσει τη Ρωσία στη σύνοδο αυτή και παρέπεμψε την ερώτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Κυπριακή Προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων από τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντησή του την Πέμπτη με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε εξάλλου ότι θα μεταβεί το Σάββατο, στο Κάιρο στην πολυμερή διάσκεψη, την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το Παλαιστινιακό ζήτημα, για να μεταφέρει και εκεί τις απόψεις της Ελλάδος.
Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ στη Σύνοδο για την Ειρήνη στο Κάιρο
Η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, θα λάβει μέρος στη «Σύνοδο για την Ειρήνη» που θα διοργανωθεί το Σάββατο στο Κάιρο.
Σύμφωνα με ενημέρωση της αντιπροσωπείας της Υπουργού στο Ισραήλ, η κυρία Μπέρμποκ, η οποία βρίσκεται από χθες στη Μέση Ανατολή, θα μεταβεί στην Αίγυπτο αργότερα απόψε, μετά την ολοκλήρωση των επαφών της στο Ισραήλ και στον Λίβανο. Χθες η υπουργός επισκέφθηκε την Ιορδανία.
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά πως οι περισσότεροι όμηροι στη Γάζα «είναι ζωντανοί»
Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως "η πλειονότητα των ομήρων" που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου "είναι ζωντανοί".
"Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί", ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον "αγνοούμενοι" από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. "Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά" στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν.
"Αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να διεξάγει επιχειρήσεις προκειμένου να βρει και να εντοπίσει τα πτώματα κοντά στη λωρίδα της Γάζας", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν από σφαίρες, κάηκαν ζωντανοί ή υπέκυψαν στα τραύματά τους από ακρωτηριασμούς κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης των μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος που πραγματοποιήθηκε από τη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στο Ισραήλ να ανακτήσει τον έλεγχο των ζωνών που είχαν δεχθεί την επίθεση.
Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 3.700 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε σε αντίποινα ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.
Συνάντηση Σούνακ με τον Εμίρη του Κατάρ στο Ριάντ
Συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι είχε το πρωί ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.
Η συνάντηση έγινε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβία πριν ο κ. Σούνακ αναχωρήσει για την Αίγυπτο, τον επόμενο σταθμό των ταξιδιών του στη Μέση Ανατολή, που άρχισαν με επίσκεψη στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η απώλεια ζωών αμάχων μετά από την επίθεση της Χαμάς ήταν «σοκαριστική και τραγική».
Υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη αποφυγής οποιασδήποτε κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή και συμφώνησαν ότι οι ηγέτες έχουν ευθύνη να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτραπεί κάτι τέτοιο.
Ο κ. Σούνακ ευχαρίστησε το Κατάρ για τις προσπάθειες να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, περιλαμβανομένων Βρετανών υπηκόων. Είπε πως η βρετανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της για να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.
Οι κ. Σούνακ και Αλ Θάνι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή αναφορικά με την τύχη των ομήρων.
Επίσης χαιρέτισαν την πρόοδο στο θέμα της πρόσβασης στη Γάζα για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμφωνώντας ότι χρειάζεται επειγόντως να παραδοθούν τρόφιμα, νερό και φάρμακα στους αμάχους που υποφέρουν.
Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Η Ρωσία σε επαφή με τη Χαμάς για απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων
Η Ρωσία είναι σε επαφή με τη Χαμάς, για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη στρατιωτική οργάνωση, έπειτα από την επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Αυτό ανέφερε ο πρέσβης της Ρωσίας στο Ισραήλ, Ανατόλι Βικτόροφ, σημειώνοντας ότι οι όμηροι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
«Φυσικά έχουμε επαφές με εκπροσώπους της Χαμάς και πρωτίστως σκοπό έχουν τη διάσωση των ομήρων από τα μέρη στα οποία βρίσκονται τώρα, αφού αιχμαλωτίστηκαν από τη στρατιωτική οργάνωση Χαμάς κατά την πρώτη μέρα της – ομολογουμένως – τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον Ισραηλινών αμάχων», είπε ο Βικτόροφ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Ιζβέστια.
Ευθύνες στο Ισραήλ από Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για το πλήγμα στον Αγ. Πορφύριο
Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, καταδικάζει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που έπληξαν τον ιερό ναό του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας.
Συγκεκριμένα, το Πατριαρχείο «καταδικάζει τη στόχευση των Εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων και των καταφυγίων, που παρέχουν προστασία στους αμάχους και τα γυναικόπαιδα, που έχασαν τα σπίτια τους εξ αιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών τις τελευταίες 14 μέρες κατά κατοικημένων περιοχών», χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα αυτά ως «εγκλήματα πολέμου» στη σημερινή του ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο δεν θα εγκαταλείψει το θρησκευτικό και ανθρωπιστικό του καθήκον που πηγάζει από τις χριστιανικές αξίες, παρέχοντας όλα τα αναγκαία τόσο σε περιόδους ειρήνης όσο και σε περιόδους πολέμου».
Κόμματα και Πρεσβείες υπέγραψαν βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα στο νοσοκομείο Γάζας
Αλληλεγγύη, συμπάθεια και συλλυπητήρια στον λαό της Παλαιστίνης εξέφρασαν και σήμερα, Παρασκευή, κόμματα, οργανώσεις, ξένοι πρέσβεις και πολίτες που προσήλθαν στην Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων στη μνήμη των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στο νοσοκομείο Al-Ahli al-Arabi στη Γάζα.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Abdallah Attari, δήλωσε ότι είναι πολύ συγκινητική η αντίδραση του κόσμου και επισήμως και ανεπισήμως και από απλούς ανθρώπους. Πρόσθεσε ότι δέχθηκε και τηλέφωνα για συμπαράσταση, σημειώνοντας ότι «περνάμε δύσκολες στιγμές σαν λαός, κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της περιοχής».
Ο κ. Attari εξέφρασε την ελπίδα ότι πλέον ο κόσμος «και αυτοί που μας συμπαθούν και αυτοί που δεν μας συμπαθούν» να έχει φτάσει στο σημείο να πιστέψει ότι χωρίς τη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος με δίκαιο τρόπο, χωρίς ο παλαιστινιακός λαός να έχει την αξιοπρέπειά του, να έχει το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με την ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα, δεν υπάρχει ούτε ειρήνη, ούτε ασφάλεια, ούτε σταθερότητα για κανένα στην περιοχή.
Να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο, έγραψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μετέφερε εκ μέρους του κόμματος τα ειλικρινή συλλυπητήρια για τις απώλειες αμάχων, παιδιών, μητέρων, ηλικιωμένων Παλαιστινίων.
«Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον πολυβασανισμένο παλαιστινιακό λαό, ο οποίος βιώνει για ακόμη μια φορά ανείπωτη τραγωδία», έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων.
Σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει -επιτέλους- να κινητοποιηθεί για να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο, και ειδικά, το ανθρωπιστικό δίκαιο. «Να τερματιστεί η αιματοχυσία, να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ και να εφαρμοστούν τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό», έγραψε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο δρόμος για να πρυτανεύσει η ασφάλεια και η ειρήνη για όλους τους λαούς της περιοχής.
Σε δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης επανέλαβε τα όσα έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων επισημαίνοντας ότι «εμείς, θύματα επίσης εισβολής, κατοχής, εποικισμού δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε εκείνους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή για να πρυτανεύσει το διεθνές δίκαιο και προπαντός το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».
Τραγωδία για την ανθρωπότητα, έγραψε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ
«Συγκλονιστήκαμε όταν πληροφορηθήκαμε για την επίθεση σε νοσοκομείο στην Παλαιστίνη, που οδήγησε στην απώλεια αθώων ανθρώπων», έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων η Μαρία Βασιλειάδου, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήρια του κόμματος στις Παλαιστινιακές Αρχές και στις οικογένειες των πολιτών που σκοτώθηκαν.
Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος είναι μια τραγωδία για την ανθρωπότητα σημειώνοντας ότι «προσευχόμαστε για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και για δίκαιη επίλυση των διαφορών στην περιοχή».
Έγραψε ακόμη ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει υποφέρει πολύ μέσα στα χρόνια και δυστυχώς η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και οι κυρίαρχες χώρες δεν υπηρέτησαν το ρόλο τους. Ανέφερε ακόμη ότι ο παλαιστινιακός λαός δικαιούται να έχει ένα κράτος και μια ευημερούσα ζωή με αξιοπρέπεια.
Η «νόμιμη υπεράσπιση» επέτρεψε στο Ισραήλ να σκοτώνει αθώους, έγραψαν οι Οικολόγοι
Ο Κυριάκος Τσιμίλλης, Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, εξέφρασε εκ μέρους του Κινήματος στο βιβλίο συλλυπητηρίων την αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στην κατοχή.
«Το βιβλίο της Ιστορίας είναι ανοιχτό για πολλές δεκαετίες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξεκινήσει από κάποια συγκεκριμένη σελίδα», έγραψε προσθέτοντας ότι η λεγόμενη «νόμιμη υπεράσπιση» και το άλλοθι που παρείχε η υποστήριξη πολλών χωρών σε αυτό, επέτρεψε στο Ισραήλ να συνεχίσει να σκοτώνει αθώους πολίτες. «Θέλουμε μια ελεύθερη Παλαιστίνη. Θέλουμε μια ελεύθερη Κύπρο», σημείωσε.
Πρέσβεις
Το βιβλίο συλλυπητηρίων στην πρεσβεία της Παλαιστίνης υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, και οι Πρεσβείες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ισπανίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Σερβίας, της Ελβετίας, της Συρίας, του Λιβάνου, του Κατάρ, του Ιράν, της Ινδίας και της Βραζιλίας.
Το βιβλίο υπέγραψαν επίσης και πολίτες από τη Γάζα που βρίσκονται στην Κύπρο, όπως, επίσης, η Πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Πάμπης Κυρίτσης.
Από Αίγυπτο μέχρι Ιράκ διαδηλωτές στους δρόμους αραβικών πόλεων για τη Γάζα
Από το Κάιρο μέχρι τη Βαγδάτη, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις αραβικές πρωτεύουσες σε υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζονται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς.
Στο Κάιρο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, μερικές χιλιάδες από τους οποίους στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ, φώναξαν "Ψωμί, ελευθερία, αραβική Παλαιστίνη" και "Ο λαός θέλει την πτώση του Ισραήλ", παραφράζοντας τα δύο κυριότερα συνθήματα της "επανάστασης" του 2011 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.
Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες πόλεις της Αιγύπτου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στη Βαγδάτη, μερικές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, μεταξύ των οποίων πολλοί υποστηρικτές του Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού ένοπλων παρατάξεων που πρόσκεινται στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ και υποστηρικτή της Χαμάς.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από μία γέφυρα που οδηγεί στην Πράσινη Ζώνη, την οχυρωμένη συνοικία όπου βρίσκεται κυρίως η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
"Υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό ενάντια στην κατοχική ισραηλινή οντότητα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλι Χουσέιν, ένας 45χρονος οδηγός ταξί.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις ιρακινές επαρχίες Νινευή (βόρεια) και Ντι Καρ (νότια).
Στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, μερικές εκατοντάδες οπαδοί του Χασντ αλ-Σάαμπι ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία "σε υποστήριξη στη Γάζα".
Η οργή ήταν επίσης μεγάλη στην Ιορδανία, μια χώρα γειτονική με το Ισραήλ με το οποίο έχει υπογράψει συμφωνία ειρήνης. Στην πρωτεύουσα Αμάν, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο μεγάλο τέμενος Χουσεϊνί φωνάζοντας "Σώστε τη Γάζα!" και "Ανοίξτε τα σύνορα για να υποστηρίξετε τον παλαιστινιακό λαό".
Στην Τύνιδα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία της Γαλλίας.
"Έξω η Γαλλία". "Ο λαός θέλει να φύγει ο πρεσβευτής (της Γαλλίας)", φώναξαν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στη Χαμάς.
Δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, στα βόρεια προάστια της Τύνιδας, και έκαψαν μια αμερικανική σημαία. Η αστυνομία τους εμπόδισε να προσεγγίσουν την πρεσβεία, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Στο Μπαχρέιν, αυτή τη μικρή χώρα του Κόλπου, περίπου 2.000 άνθρωποι φώναξαν "Θάνατος στο Ισραήλ!" και "Θάνατος στην Αμερική!" στο τέμενος Ντιράζ.
"Είμαι μητέρα, δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάνε οι οικογένειες της Γάζας", λέει μία διαδηλώτρια, με το μωρό της αγκαλιά, στη διάρκεια μιας πορείας που πραγματοποιήθηκε μετά την προσευχή.
"Θέλουμε το τέλος της εξομάλυνσης και την απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή", προσθέτει, αναφερόμενη στις συμφωνίες του Αβραάμ το 2020, που διαπραγματεύθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οδήγησαν το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη συνέχεια το Μαρόκο, να εγκαθιδρύσουν επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ.
Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / cnn.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.