Τελευταίες εξελίξεις για Μέση Ανατολή: Οι Ισραηλινοί πολίτες φεύγουν από Τουρκία μετά την οδηγία

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 19.10.2023
Τελευταίες εξελίξεις για Μέση Ανατολή: Οι Ισραηλινοί πολίτες φεύγουν από Τουρκία μετά την οδηγία
Συμφωνία Μπάιντεν και Σίσι για ανθρωπιστική βοήθεια - Αρχή με 20 φορτηγά μέσα στις επόμενες μέρες - Χρειάζονται 100 φορτηγά καθημερινά, δηλώνει ο ΟΗΕ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να παραδοθεί ζωτική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Το Τελ Αβίβ έδωσε χθες το πράσινο φως στην Αίγυπτο να παραδώσει περιορισμένες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για την πρώτη ελάχιστη ανάσα στην ασφυκτική δωδεκαήμερη πολιορκία της περιοχής η οποία προέκυψε κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν στην περιοχή. Της εξέλιξης είχε προηγηθεί η φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, που άφησε πίσω της 471 νεκρούς σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, το Ισραήλ και Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας «με βιώσιμο τρόπο».

«Συμφώνησε να αφήσει να περάσουν για αρχή μέχρι 20 φορτηγά», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους αφού τηλεφώνησε στον Σίσι από το Air Force One, ενώ επέστρεφε από την επίσκεψη στο Ισραήλ όπου επέδειξε αλληλεγγύη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ενώ στηριξε ξεκάθαρα την θέση του Ισραήλ ότι δεν σχετίζεται με το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο της Γάζας. Αυτή τη στιγμή περί τα 200 φορτηγα ύπαρχουν ακινητοποιημένα

Εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας δήλωσε επίσης ότι οι δύο χώρες συντονίζονται με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών για να εξασφαλίσουν την άφιξη της βοήθειας με τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το φορτίο πιθανότατα δεν θα περάσει μέχρι την Παρασκευή, καθώς ο δρόμος γύρω από το σημείο διέλευσης της Ράφα. έχει καταστραφεί μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα διανείμει τη βοήθεια και ότι μια δεύτερη δόση είναι πιθανή ανάλογα με το «πώς θα πάει». Προειδοποίησε ωστόσο: «Εάν η Χαμάς την κατασχέσει και δεν την αφήσει να περάσει … τότε όλα θα τελειώσουν».

4669292671894009 image
(AP Photo/Fatima Shbair, File)

ΟΗΕ: Χρειάζεται λεπτομερές σχέδιο και τόνοι βοήθειας σε καθημερινή βάση

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα — μόλις αυτή περάσει τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και του παλαιστινιακού θύλακα — θα πρέπει να είναι “συστηματική”, της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και ασφαλής, δήλωσε στο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Έκανε λόγο για “απίστευτα λεπτομερείς διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές” για τον καθορισμό των όρων εισόδου και διανομής της βοήθειας

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να παρεμβαίνουμε σε μεγάλη κλίμακα κάθε μέρα, σκόπιμα, επαναλαμβανόμενα και αξιόπιστα», επέμεινε ο Γκρίφιθς, εξηγώντας ότι τα διάφορα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας – συμπεριλαμβανομένων 14.000 υπαλλήλων της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) – θα μπορούν στη συνέχεια να τη διανέμουν.

«Δεύτερον, πρέπει να είμαστε σε θέση να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους με ασφάλεια», επέμεινε ο Γκρίφιθς, υπενθυμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέχουν βοήθεια εκεί όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς.

«Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διευκρινιστούν, να επιβεβαιωθούν και ελπίζω ότι αυτό θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτό το βασικό πρόγραμμα αρωγής», εξήγησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο από χθες, Τρίτη, για διαπραγματεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές.

Εδώ και μέρες, τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν εγκλωβιστεί στην έρημο του Σινά καθώς η Ράφα είναι κλειστή στην παλαιστινιακή πλευρά, έπειτα από τους βομβαρδισμούς.

Ο Γκρίφιθς υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ θα διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα παραδοθεί αποκλειστικά σε αμάχους και όχι στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

4669292855143851 image
(AP Photo/Hatem Ali)

Η Λωρίδα της Γάζας βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Τελεί υπό σχεδόν πλήρη αποκλεισμό από την πλευρά του Ισραήλ, μετά την πρωτοφανή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο έδαφός του από τη Χαμάς, οι κομάντος της οποίας σκότωσαν περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς και απήγαγαν σχεδόν 200. Τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι όπως και οι 3.478 Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης 12.065 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει αδιάλειπτα τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα που κατοικείται από 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους, για να προετοιμάσει ενδεχόμενη χερσαία επίθεση.

4669293053010016 image
(AP Photo/Hatem Ali)

Σείεται η Μέση Ανατολή από οργή

Η οργή στη Μέση Ανατολή για τις εξελίξεις κοχλάζει. Οι ισχυρισμοί σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για την έκρηξη στο νοσοκομείο υπήρξαν αντικρουόμενοι. Αξιωματούχοι της Χαμάς στη Γάζα αμέσως έκαναν λόγο για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι εμπλέκεται και έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από βίντεο, ηχητικά και άλλα στοιχεία που, όπως είπε, έδειξαν ότι η έκρηξη οφειλόταν σε εσφαλμένη εκτόξευση ρουκέτας από την Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη μαχητική ομάδα που δρα στη Γάζα. Η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψε τον ισχυρισμό.

Την ίδια ώρα σπαρακτικές είναι οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το σημείο της έκρηξης. Εικόνες θανάτου, ανθρώπινης οδύνης και απόγνωσης. Διαδηλώσεις ξέσπασαν στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη, στο Ιράν, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τυνησία και αλλού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν δύο Παλαιστίνιους εφήβους στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Στην Τεχεράνη έκαψαν σημαίες του Ισραήλ έξω από τις πρεσβείες Γαλλίας και Βρετανίας και ο υπουργός Εξωτερικών καλεί τον αραβικό κόσμο σε πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ισραήλ.

Στον Λίβανο η Χεζμπολάχ κάλεσε χθες σε μέρα οργής, ενώ οι λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και χημικά νερού εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με το Ισραήλ να προχωρά τη νύχτα σε σφυροκόπημα θέσεων στα σύνορα.

Η τραγωδία στο νοσοκομείο της Γάζας έφερε σε δύσκολη θέση και τον Ερντογάν και τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για τους ομήρους μιλώντας στη Χαμάς. Χιλιάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγιναν επεισόδια και ρίψη χημικών και ένα άτομο πέθανε λόγω ανακοπής. Η Άγκυρα κήρυξε τριήμερο πένθος για το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί και το Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες να φύγουν από την Τουρκία.

Για το Μεσανατολικό συνομίλησαν μεταξύ άλλων Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, με τον Ρώσο πρόεδρο να μιλά για τραγωδία και να ζητεί ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις: «ελπίζω πραγματικά ότι αυτό που έγινε θα είναι ένα σήμα ότι αυτή η σύγκρουση πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό».

4669293238201844 image
(AP Photo/Fatima Shbair)

Υπουργείο Υγείας Γάζας: Στους 3.478 οι νεκροί

Ανεβαίνει μέρα με τη μέρα ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και ενώ διανύουμε την 13η μέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 3.478 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου και περισσότεροι από 12.000 τραυματίστηκαν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά τη φονική εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Θάνατοι Παλαιστινίων σε επιχείρηση στρατού Ισραήλ και έφοδο εποίκων σε Δυτική Όχθη

Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ στο χωριό Μπούντρους, στη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο νεαρός, ο Τζιμπρίλ Αουάντ, σκοτώθηκε και άλλος ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών στρατευμάτων στο χωριό, διευκρίνισε.

Παράλληλα, ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet -η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχαρονότ- αναφέρει, επικαλούμενος το Yπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, πως άλλος Παλαιστίνιος, 21 ετών, ο Μοχάμεντ Φαουάκα, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών εποίκων κοντά στο χωριό Ντούρα αλ Κάρα χθες Τετάρτη αργά το βράδυ.

Νωρίτερα χθες, δυο Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια με ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Ραμάλα.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το 1967 παλαιστινιακό έδαφος, ήδη πολύ τεταμένη αυτή τη χρονιά, κλιμακώθηκε ξανά μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Μετά τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακές οργανώσεις στη Δυτική Όχθη κάλεσαν σε διαδηλώσεις, που ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Εξάλλου, η βία των εποίκων κλιμακώνεται, σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

4669313065909492 image

Στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες της περιοχής ο Ρίσι Σούνακ

Στο Ισραήλ ταξίδεψε αργά τη νύχτα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία δεν είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα τις πληροφορίες περί αποστολής του Βρετανού ηγέτη στην περιοχή.

Ο κ. Σούνακ θα έχει την Πέμπτη συναντήσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό του Βενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και με τον Πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ.

Μετά από το Ισραήλ ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί «μια σειρά άλλων περιφερειακών πρωτευουσών», οι οποίες δεν προσδιορίζονται εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας. Πιθανολογείται ότι θα επιδιώξει να βρεθεί στο Αμμάν και στο Κάιρο.

Θα επιστρέψει στο Λονδίνο το απόγευμα της Παρασκευής.

Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι θα έχει επαφές στην Αίγυπτο, στην Τουρκία και στο Κατάρ.

Στόχος των επαφών της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας θα είναι να ανοίξουν δίοδοι προς και από τη Γάζα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και για την έξοδο παγιδευμένων αμάχων, καθώς και η αποτροπή εξάπλωσης της σύρραξης.

Σε δήλωσή του πριν αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή ο κ. Σούνακ είπε ότι «η επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα θα πρέπει να είναι μια στιγμή ορόσημο για τους ηγέτες στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο να ενώσουν δυνάμεις για να αποφύγουν περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της σύρραξης».

Πρόσθεσε ότι θα φροντίσει η Βρετανία να είναι στην προμετωπίδα αυτών των προσπαθειών.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο Ρίσι Σούνακ, σε αντίθεση με τη δήλωση του Προέδρου Μπάιντεν από το Ισραήλ για τους υπαίτιους του πολύνεκρου χτυπήματος στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, είπε πως πρέπει να αποφευχθούν τα βεβιασμένα συμπεράσματα μέχρι να γίνει ενδελεχής ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων.

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη το Foreign Office προέβη σε ανανέωση της ταξιδιωτικής οδηγίας για το Λίβανο, «ενθαρρύνοντας» τους Βρετανούς που βρίσκονται στη χώρα να την εγκαταλείψουν όσο υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις και συστήνοντας την αποφυγή των ταξιδιών προς οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.

Επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Σούνακ με αφορμή την κρίση στη Μέση Ανατολή

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη είχε το βράδυ της Τετάρτης ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Σούνακ ευχαρίστησε τον Κύπριο Πρόεδρο για τη «ζωτική κυπριακή υποστήριξη» στον επαναπατρισμό Βρετανών υπηκόων από το Ισραήλ.

Συζητώντας την κατάσταση στη Γάζα και στο Ισραήλ οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν «στις απαίσιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, στη σημασία αποφυγής κλιμάκωσης και προστασίας αθώων αμάχων».

Ο κ. Σούνακ ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις επικοινωνίες που είχε με άλλους περιφερειακούς ηγέτες και είπε πως ελπίζει ότι θα μπορέσει να βρεθεί μία διέξοδος που θα φέρει ειρήνη με διάρκεια για τους αθώους αμάχους και στις δύο πλευρές.

Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Σούνακ συζήτησαν επίσης τη στενή διμερή σχέση Κύπρου-Βρετανίας, συμφωνώντας ότι πρόκειται για μία «ιδιαίτερη σχέση που έχει χτιστεί πάνω σε ιστορικούς δεσμούς και ανθεκτικές φιλίες».

Έκλεισαν δηλώνοντας ότι προσβλέπουν σε νέα επικοινωνία συντόμως.

4669431145326267 image

Διάγγελμα Μπάιντεν για συσπείρωση Αμερικανών υπέρ Ισραήλ-Ουκρανίας

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία διεκδικώντας δεύτερη θητεία, θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τους Αμερικανούς πίσω από την άμυνα του Ισραήλ και της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν θα απευθυνθεί σήμερα στις 20:00 τοπική ώρα (03:00 τα ξημερώματα Παρασκευής, ώρα Κύπρου) στους Αμερικανούς από το Οβάλ Γραφείο σχετικά με «την απάντηση των ΗΠΑ στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τη βίαιη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

Μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ, όπου πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή χθες, Τετάρτη, ο 80χρονος Δημοκρατικός πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να στηρίξουν οικονομικά τις δύο εμπόλεμες χώρες.

Πριν από την επίσκεψή του στο Κίεβο τον Φεβρουάριο, ποτέ στο παρελθόν ένας Αμερικανός Πρόεδρος δεν είχε μεταβεί σε μια εμπόλεμη ζώνη που δεν ήταν υπό τον έλεγχο του αμερικανικού στρατού. Ο Μπάιντεν το έπραξε δύο φορές, με την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, ο Λευκός Οίκος θέλει να ζητήσει από το Κογκρέσο το τεράστιο ποσό των 100 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με το Μεξικό.

Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ήταν οι πρώτοι που ζήτησαν να υπάρξει μαζική στήριξη του Ισραήλ, ενώ επιθυμούν εδώ και καιρό η Ουάσινγκτον να υιοθετήσει σκληρή στάση για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και της επιρροής της Κίνας.

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι απασχολημένοι με τις εσωτερικές τους διαμάχες και το Κογκρέσο της μεγαλύτερης παγκόσμιας δύναμης έχει παραλύσει διότι η δεξιά πτέρυγα του κόμματος προσπαθεί να επιβάλει ένα δικό της μέλος στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μπροστά σε αυτό το χάος ο Μπάιντεν θέλει να εμφανιστεί ως ένας άνθρωπος της δράσης που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την ηλικία και την ενεργητικότητά του.

Όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος με την κίνηση αυτή αναλαμβάνει και ένα ρίσκο: αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή αριθμό ψήφων στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του ελέγχει μόνο τη Γερουσία, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με δημοσιονομική παράλυση, το διαβόητο "shutdown", στις 17 Νοεμβρίου.

Τη θέση του Μπάιντεν αναφορικά με το Ισραήλ εξήραν ακόμη και κάποιοι στους πιο συντηρητικούς κύκλους. Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρώην διπλωματικός σύμβουλος επί Κυβέρνησης Τζορτζ Ου. Μπους, χαρακτήρισε «αριστοτεχνική» την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στο Τελ Αβίβ.

Αλλά η ενδεχόμενη εμπλοκή της λιβανέζικης, φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα προκαλέσει αμέσως τις κατηγορίες της δεξιάς περί επιείκειας του Μπάιντεν έναντι της Τεχεράνης.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, εκτίμησε ότι σε περίπτωση παροχής αμερικανικής βοήθειας ύψους 100 εκατ. δολαρίων για τη Λωρίδα της Γάζας «η Χαμάς θα τη χρησιμοποιήσει για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Νέοι ψηφοφόροι

Αρκετά είναι εξάλλου τα μέλη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών που ζητούν από τον Μπάιντεν να πάρει περισσότερες αποστάσεις από την Κυβέρνηση του Ισραήλ και να δείξει περισσότερη συμπόνια για τους Παλαιστίνιους αμάχους μπροστά στον ανηλεή βομβαρδισμό της Γάζας.

Στην πλατφόρμα X η προοδευτική βουλεύτρια Κόρι Μπους ζήτησε «άμεση εκεχειρία», όπως και οι περίπου εκατό διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες, Τετάρτη, μπροστά από το κτίριο του Κογκρέσου έπειτα από έκκληση της οργάνωσης Jewish Voice for Peace.

Οι νέοι Αμερικανοί ψηφοφόροι σε γενικές γραμμές δεν νιώθουν την ίδια δέσμευση προς την ασφάλεια του Ισραήλ που αισθάνονται πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι της γενιάς του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα το πανεπιστήμιο Κουινίπιακ, οι ψηφοφόροι κάτω των 35 ετών είναι στην πλειοψηφία τους (51%) εχθρικοί στην παροχή όπλων στο Ισραήλ, αντίθετα με τους πιο ηλικιωμένους.

Το 2020 ο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία κυρίως χάρη στην κινητοποίηση των νέων.

Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων έξω από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, ζητώντας να αναλάβει δράση για να σταματήσουν τα εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τα οποία κατήγγειλαν πως ισοδυναμούν με γενοκτονία.

Το ΔΠΔ ερευνά καταγγελίες για αποτρόπαια εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας από το 2014 μέχρι σήμερα.

«Καταδικάζουμε τις δολοφονίες εκατέρωθεν. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη Γάζα, η διεθνής κοινότητα εθελοτυφλεί», είπε ο 50χρονος Ραφάτ Αλκαγιάλι, εξηγώντας πως συμμετείχε στη συγκέντρωση επειδή δεν έχει χάσει την πίστη του στο διεθνές δίκαιο.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν επιγραφές με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη - Σταματήστε τη Γενοκτονία» και «Πόσα παιδιά θα πεθάνουν μέχρι να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ισραήλ;».

Ο νέος κύκλος βίας στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε συντονισμένες επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας άμαχους και στρατιωτικούς τους οποίους κρατά ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας. Έκτοτε ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί υπό πολιορκία και σφυροκοπείται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό, με απολογισμό περισσότερους από 3.400 νεκρούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο να διερευνήσει καταγγελλόμενα εγκλήματα στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, παρότι το εβραϊκό κράτος δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης.

4669314389581832 image

Προβληματισμό για μια χερσαία εισβολή στη Γάζα εκφράζει ο Μητσοτάκης

Η κρίση στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, το βράδυ της Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε αποτροπιασμό για τη χθεσινή επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων, τονίζοντας την ανάγκη να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος του Ισραήλ σε αυτοάμυνα αλλά πάντοτε εντός του Διεθνούς Δικαίου και εξέφρασε προβληματισμό για μια χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Σημείωσε, ακόμα, ότι η πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της λύσης στη λογική δύο κρατών, κρατώντας, όπως είπε, μιας ισορροπημένη στάση, η οποία την καθιστά συνομιλητή όλων των ενδιαφερόμενων κρατών γύρω από την παρούσα κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, τόνισε ότι χρειάζεται «άμεση διαλεύκανση αυτής της τραγωδίας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πραγματικά ποιοι είναι οι υπαίτιοι». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν σπεύδει να βγάλει «κάποιο συμπέρασμα, καταδικάζοντας ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά». «Θέλω να τονίσω ότι αυτή είναι και η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

«Η πραγματικότητα όμως, είναι σαφής: υπήρξε μία άγρια τρομοκρατική επίθεση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί στη Μέση Ανατολή», ανέφερε για την επίθεση της Χαμάς.

«Εμείς υπερασπιστήκαμε από την πρώτη στιγμή το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όμως ταυτόχρονα διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και αγωνιστήκαμε –και αγωνιζόμαστε– έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Η ανθρωπιστική βοήθεια και η προστασία των αμάχων, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια εμπόλεμη ζώνη είναι ύψιστες προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν αυτή τη στιγμή, εκτίμησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα για το δικαίωμα του Ισραήλ σε αυτοάμυνα, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «όταν μιλάμε για την αντίδραση μιας δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

«Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου των κανόνων που μπορεί να διέπουν και μία ένοπλη σύρραξη. Θα σας το πω πολύ ειλικρινά, είμαι πολύ προβληματισμένος για την προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας εισβολής στην Γάζα», πρόσθεσε.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό -και το λέει μια χώρα η οποία είναι σύμμαχος του Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και πολύ έντιμος συνομιλητής με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη γειτονιά μας– αυτή τη στιγμή να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση. Η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη», κατέληξε.

Μονοψήφιος αριθμός Γερμανών και 4 Αυστριακοί μεταξύ θυμάτων επίθεσης της Χαμάς

Η γερμανική διπλωματία επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι στα θύματα της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου συγκαταλέγεται μονοψήφιος αριθμός πολιτών της Γερμανίας.

Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πιστεύει πως κάτω από δέκα Γερμανοί «έπεσαν θύματα της τρομοκρατίας της Χαμάς», ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Διευκρίνισε πως το γερμανικό ΥΠΕΞ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ισραηλινές αρχές και η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει θανάτους μόνο αφού έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς των θυμάτων.

Πρόσθεσε πως χαμηλός τριψήφιος αριθμός υπηκόων της Γερμανίας παραμένει στη Λωρίδα της Γάζας και στη λίστα του Υπουργείου ως προς την αντιμετώπιση κρίσεων.

Επισήμανε πως υπάρχει συνεχής επαφή με εταίρους της χώρας στην περιοχή ώστε να καταστεί εφικτό να φύγουν αυτοί που το επιθυμούν.

Γερμανοί πιστεύεται επίσης πως συγκαταλέγονται στους σχεδόν 200 ανθρώπους που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Το Βερολίνο καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους, κατά πλειονότητα αμάχους. Χαρακτηρίζεται η χειρότερη καταστροφή από καταβολής κράτους.

Επίσης χθες, 68 Γερμανοί επέστρεψαν από το Ισραήλ στο Βερολίνο με αεροσκάφος της Μπούντεσβερ, τύπου Airbus A321, που προσγειώθηκε στις 00:34 (σ.σ. τοπική ώρα· στη 01:34 ώρα Κύπρου), σύμφωνα με τη διοίκηση επιχειρήσεων του γερμανικού στρατού. Άλλο αεροσκάφος, με 19 επιβαίνοντες, προσγειώθηκε στην Κολονία στις 23:06 (00:06 ώρα Κύπρου). Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν απομακρύνει αεροπορικώς από το Ισραήλ πάνω από 300 πολίτες της Γερμανίας μέχρι τώρα.

Παράλληλα, τέσσερις πολίτες της Αυστρίας, οι οποίοι είχαν επίσης την υπηκοότητα του Ισραήλ, έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη. Ακόμη ένας Αυστριακός παραμένει αγνοούμενος.

«Με μεγάλη μας θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε ότι η βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στοίχισε τη ζωή άλλου ενός πολίτη με διπλή υπηκοότητα, της Αυστρίας και το Ισραήλ», ανέφερε η αυστριακή διπλωματία, η οποία είχε επιβεβαιώσει τρεις θανάτους την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ισραηλινοί πολίτες φεύγουν από Τουρκία μετά την οδηγία

Με αεροσκάφος που έφτασε από το Τελ Αβίβ στην Κωνσταντινούπολη αναχώρησε χθες αριθμός Ισραηλινών πολιτών, έπειτα από την οδηγία που εξέδωσε το Ισραήλ ζητώντας από πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία άμεσα.

Οι Ισραηλινοί πολίτες στην Κωνσταντινούπολη άρχισαν να επιστρέφουν στη χώρα τους. Αεροσκάφος της Arkia Airlines που έφτασε στην Τουρκία από το Τελ Αβίβ αναχώρησε χθες το απόγευμα από την Κωνσταντινούπολη στις 19:30.

Τριήμερο πένθος στα κατεχόμενα για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα

Τριήμερο πένθος αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα, μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, ακολουθώντας την αντίστοιχη απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το τριήμερο «εθνικό πένθος» θα ισχύει από σήμερα έως και τις 21 Οκτωβρίου «λόγω του θανάτου και του τραυματισμού πολλών ανθρώπων ως αποτέλεσμα των επιθέσεων στο νοσοκομείο κατά αμάχων στην πόλη της Γάζας, στην Παλαιστίνη».

Η Αίγυπτος επισκευάζει δρόμους για διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα

Στο πέρασμα της Ράφα, μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, οι Αιγύπτιοι προσπαθούν σήμερα να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, έπειτα από τη σχετική συμφωνία Ουάσινγκτον – Καΐρου, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Εδώ και ημέρες «150 φορτηγά περιμένουν στη Ράφα», δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες, γεμάτα με τη βοήθεια από την Αίγυπτο και τον υπόλοιπο κόσμο, η οποία φτάνει με αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Αλ Αρίς, πρωτεύουσας της αιγυπτιακής επαρχίας του Βόρειου Σινά, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Ράφα.

Από χθες Τετάρτη εργάτες μεταφέρουν υλικά οικοδομής προς το εσωτερικό του περάσματος, όπως και μηχανήματα για την επισκευή των δρόμων. Το Κάιρο ανακοίνωσε ότι «τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν» από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, την ώρα που συμμετείχαν στα έργα επισκευής.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ανησυχούν πλέον για τα είδη που μπορεί να αλλοιωθούν καθώς περιμένουν μέρες για να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατ. άνθρωποι.

Προβληματισμός όμως επικρατεί και για το πώς θα μπορέσει να περάσει με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια από τη στιγμή που οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και μάλιστα με στόχο και τη Ράφα. Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε στόχους της Χαμάς στη Ράφα με πολεμικά αεροσκάφη σκοτώνοντας τον Ραφάτ Αμπού Χιλάλ, τον επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής ομάδας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης της Γάζας.

Σήμερα στο Κάιρο έφτασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, την ώρα που πολλοί Βρετανοί πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα και θέλουν να περάσουν από τη Ράφα στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι τη χώρα θα επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζητεί εδώ και ημέρες να εισέλθει στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια του οργανισμού.

Στη διάρκεια της νύκτας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την είσοδο «έως 20 φορτηγών» στη Γάζα μέσω της Ράφα. Αυτό συνέβη αφού έδωσε την έγκρισή του και το Ισραήλ, το οποίο ζητεί η βοήθεια να διανεμηθεί μόνο στους αμάχους που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς έχει ζητήσει την εκκένωση του βόρειου τμήματος.

Ωστόσο η βοήθεια δεν φαίνεται να μπορεί να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα πριν από αύριο Παρασκευή εξαιτίας των έργων για την αποκατάσταση των δρόμων μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Πηγή: ertnews.gr / ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - Τι δείχνει το Downdetector, τα memes στο Χ (φώτος, βίντεο)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - Τι δείχνει το Downdetector, τα memes στο Χ (φώτος, βίντεο)

Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - Τι δείχνει το Downdetector, τα memes στο Χ (φώτος, βίντεο)

Σκιώδες υπουργικό ΔΗΣΥ για ακρίβεια - Τι δήλωσε η Αννίτα για αστόχευτες παροχές (βίντεο, φώτος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκιώδες υπουργικό ΔΗΣΥ για ακρίβεια - Τι δήλωσε η Αννίτα για αστόχευτες παροχές (βίντεο, φώτος)

Σκιώδες υπουργικό ΔΗΣΥ για ακρίβεια - Τι δήλωσε η Αννίτα για αστόχευτες παροχές (βίντεο, φώτος)

ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ είναι το ακούραστο golden boy των τραπεζών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ είναι το ακούραστο golden boy των τραπεζών

ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ είναι το ακούραστο golden boy των τραπεζών

Ανησυχεί η επ. Παιδείας: Λίγα τα σχολεία με τζάμια ασφαλείας - Δεν αρκεί το κονδύλι, λένε οι Σχολικές Εφορείες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχεί η επ. Παιδείας: Λίγα τα σχολεία με τζάμια ασφαλείας - Δεν αρκεί το κονδύλι, λένε οι Σχολικές Εφορείες

Ανησυχεί η επ. Παιδείας: Λίγα τα σχολεία με τζάμια ασφαλείας - Δεν αρκεί το κονδύλι, λένε οι Σχολικές Εφορείες

Άμεση ανάλυση: Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Συρία - Η στρατηγική ευκαιρία και οι στόχοι του Τελ Αβίβ
ΚΟΣΜΟΣ

Άμεση ανάλυση: Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Συρία - Η στρατηγική ευκαιρία και οι στόχοι του Τελ Αβίβ

Άμεση ανάλυση: Γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Συρία - Η στρατηγική ευκαιρία και οι στόχοι του Τελ Αβίβ