Ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πόλη Αβντιίβκα της Ουκρανίας (ανατολικά), έγινε γνωστό χθες Τρίτη από τα εμπόλεμα μέρη, μήνες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Χθες βράδυ πάντως ο ουκρανικός στρατός διαβεβαίωσε πως απώθησε τις επιθέσεις.
Η Αβντιίβκα είναι βιομηχανική πόλη του Ντονμπάς, που η Μόσχα και οι αυτονομιστές Oυκρανοί σύμμαχοί της προσπαθούν να κυριεύσουν ήδη από το 2014. Η νέα προσπάθεια φάνηκε να ανησυχεί τις ουκρανικές αρχές.
«Οι Ρώσοι (την) πλήττουν μαζικά με το πυροβολικό τους, από τις 8 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου), αδιάκοπα μέχρι τώρα (...) Ο εχθρός προσπαθεί να περικυκλώσει την πόλη», έλεγε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες νωρίς το απόγευμα ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης Βιτάλι Μπαράμπας.
«Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, υπάρχει κίνδυνος η πόλη να τεθεί υπό κατοχή, όμως σήμερα η κατάσταση επιδεινώθηκε ταχύτατα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αβντιίβκα ζουν ακόμη περίπου 1.600 κάτοικοι, από τους 30.000 που μετρούσε πριν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας, ο Αντρίι Γέρμακ, αναφέρθηκε επίσης σε ρωσική επιχείρηση ευρείας κλίμακας.
«Η Αβντιίβκα μας είναι στόχος μαζικών επιθέσεων του πυροβολικού και της αεροπορίας της Ρωσίας. Οι τρομοκράτες επιτίθενται στην πόλη, πλήττουν πολυκατοικίες», ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter).
Αργότερα, το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως «απώθησε όλες τις επιθέσεις του εχθρού και απέτρεψε την απώλεια θέσεων και γραμμών» στον τομέα επιχειρήσεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν περιοχές ανατολικά, νότια και βόρεια της πόλης και προσπαθούν επί μήνες να τη βάλουν σε τανάλια, χωρίς να τα έχουν καταφέρει ως εδώ, κατά το Κίεβο.
Η Αβντιίβκα, χτισμένη γύρω από πελώριο ανθρακωρυχείο, απέχει 13 χιλιόμετρα από τη Ντανιέτσκ, την πρωτεύουσα υπό τον έλεγχο των φιλορώσων της φερώνυμης περιφέρειας, μιας από τις τέσσερις την προσάρτηση των οποίων ανακοίνωνε πριν από έναν χρόνο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αποτελεί μέρος του μετώπου από το 2014, όταν άρχισε ο πόλεμος ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αυτονομιστές, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα. Διαθέτει ως εκ τούτου εκτεταμένες οχυρωματικές θέσεις.
Μετά την εισβολή, ρωσικά στρατεύματα εξαπολύουν συνεχώς επιθέσεις για να την καταλάβουν.
Σύμφωνα με το Rybar, κανάλι στην πλατφόρμα Telegram με πηγές στον ρωσικό στρατό, οι δυνάμεις της Μόσχας αυτή τη φορά εξαπέλυσαν μια έφοδο από βορρά κι άλλες δυο από νότο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδεχόμενο «άμεσης περικύκλωσης» των ουκρανικών θέσεων.
«Λόγω έλλειψης συντονισμού μεταξύ των διαφόρων ουκρανικών σχηματισμών, η επίθεση ήταν έκπληξη γι' αυτούς. Όμως μπορεί να υπάρξει γρήγορα αποστολή ενισχύσεων για να σταθεροποιηθεί το μέτωπο», κατά το Rybar, που παρέθεσε επιχειρησιακό χάρτη.
Νωρίτερα χθες σύμβουλος του Ντένις Πουσίλιν, του φιλορώσου περιφερειάρχη της Ντανιέτσκ, εξέφραζε ικανοποίηση διότι κατ' αυτόν υπήρξαν προελάσεις.
«Έχουμε προωθήσεις στην Αβντιίβκα, απώλειες του αντιπάλου», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ο Γιαν Γκαγκίν, ο σύμβουλος αυτός. Κατά τον ίδιο, «τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον δυο οχυρωματικές θέσεις των αντιπάλων καταστράφηκαν».
Τον Ιούνιο, η Ουκρανία άρχιζε την πολυαναμενόμενη επίθεσή της για να ανακαταλάβει κατεχόμενα εδάφη. Όμως, μέχρι σήμερα, η πρόοδός της χαρακτηρίζεται μάλλον περιορισμένη, ενώ η Μόσχα συνεχίζει να εξαπολύει συχνά δικές της επιθέσεις, για να αναγκάζει τον ουκρανικό στρατό να αναθεωρήσει τα σχέδιά του.
Το ουκρανικό εγχείρημα αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο, κυρίως επειδή ο ρωσικός στρατός έστησε μελετημένο και εκτεταμένο αμυντικό δίκτυο (ναρκοπέδια, αντιαρματικές παγίδες, χαρακώματα, πολυβολεία).
Εξάλλου, ο ουκρανικός στρατός πάσχει από έλλειψη πυρομαχικών μακρού βεληνεκούς για να πλήξει τις ρωσικές οδούς ανεφοδιασμού. Είναι εξ ορισμού αντιμέτωπος με αριθμητικό πλεονέκτημα του αντιπάλου σε έμψυχο υλικό και σε πυρομαχικά του πυροβολικού. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πλέον κυριαρχεί στους αιθέρες.
Το Κίεβο ζητεί εδώ και μήνες από τη Δύση να επιταχύνει τη στρατιωτική βοήθειά της, να της στείλει μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους με δραστικό βεληνεκές μεγαλύτερο από 100 χιλιόμετρα, όπως οι αμερικανικοί ATACMS (300 χλμ.), μεταξύ άλλων.
Η ουκρανική κυβέρνηση προεξοφλεί πως η Ρωσία προετοιμάζει, όπως τον περασμένο χειμώνα, τεράστια εκστρατεία βομβαρδισμών στις ενεργειακές υποδομές, για να βυθίσει τον πληθυσμό στο σκοτάδι και στο κρύο.
Για μήνες ήδη εξαπολύει κύματα βομβαρδισμών σε λιμενικές υποδομές, για να εμποδιστεί η εξαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν χθες στη Ρουμανία, έπειτα από σειρά πληγμάτων σε λιμάνια στον Δούναβη, στα σύνορα των δυο κρατών, που πλέον είναι κρίσιμα για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Από την πλευρά του, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει την προσπάθεια να μεταφέρει τον πόλεμο στο ρωσικό έδαφος, βομβαρδίζοντας παραμεθόριες περιοχές και στέλνοντας drones να πλήξουν στρατιωτικές βάσεις ή ρωσικές πόλεις. Δυο άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε ουκρανικό πλήγμα στην Μπιέλγκοροντ, που γειτνιάζει με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.