Η απάντηση του Ουκρανού πρέσβη στον Ρώσο ομόλογό του: «Ο ρωσικός στρατός σκοτώνει αμάχους στην Ουκρανία»

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Δημοσιεύθηκε 3.4.2022
Η απάντηση του Ουκρανού πρέσβη στον Ρώσο ομόλογό του: «Ο ρωσικός στρατός σκοτώνει αμάχους στην Ουκρανία»
«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής απέλασαν παράνομα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας 2.389 παιδιά που βρίσκονταν στις κατεχόμενες περιοχές των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ»

Για μια τεράστια κλίμακα ψεμάτων που τρομάζει και στόχο έχει να στρέψει τη ρωσική κοινή γνώμη από τα εσωτερικά προβλήματα της Ρωσίας σε εξωτερικά ζητήματα κάνει λόγο σε άρθρο του ο Ουκρανός πρέσβης στη Λευκωσία κ. Ruslan Nimchynskyi, απαντώντας στα όσα υποστήριξε την προηγούμενη βδομάδα στο δικό του άρθρο ο πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ στην Κύπρο, ο Ουκρανός πρέσβης καταγγέλλει τη ρωσική προπαγάνδα που ασκείται σε διάφορα επίπεδα εντός και εκτός Ρωσίας, μέσα από τη σκόπιμη και ενορχηστρωμένη διάδοση ψευδών πληροφοριών, όπως υποστηρίζει, που στόχο έχουν να παρουσιάσουν τη ρωσική εισβολή ως μια στρατιωτική επιχείρηση αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας. Επισημαίνει, μάλιστα, το γεγονός ότι τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρονται στους άμαχους νεκρούς που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για τη διατήρηση της ζωής των Ουκρανών πολιτών, ότι τους υποδέχονται ως απελευθερωτές και πως όλοι θέλουν να ζήσουν υπό ρωσική κυριαρχία. «Καμία σωστή λέξη», προσθέτει, «δεν μπορεί να εκφράσει αυτό που νιώθουμε, ακούγοντας αυτή τη φάρσα».

Ο κ. Nimchynskyi υποστηρίζει ότι «ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος κατανοεί πλήρως ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις έστω και μικροσκοπικής ένδειξης δημοκρατίας στη Ρωσία. Είναι ο φόβος που οδηγεί πολλούς στη Ρωσία. Ο φόβος να εκφράσεις ελεύθερα απόψεις, ο φόβος να διαμαρτυρηθείς ενάντια στην τυραννία, ο φόβος για την προσωπική ασφάλεια και ζωή». Συνεχίζοντας αναφέρει πως «η Ρωσία έλαβε σκληρά μέτρα κατά της ελευθερίας του λόγου και έχει εισαγάγει αυστηρούς προπαγανδιστικούς ελέγχους για το τι μπορούν να δουν και να ακούσουν οι πολίτες της για τον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία. Πέρασαν ακόμη και νόμο για ποινικοποίηση κάθε χρήσης πληροφοριών που έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης για τα γεγονότα. Ο νόμος ανάγκασε πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης να εγκαταλείψουν τη χώρα υπό τον φόβο μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης».

Παραπληροφόρηση

Κάνει λόγο για αφηγήματα της ρωσικής πλευράς περί νεοναζισμού ή φασισμού στην Ουκρανία, ύπαρξης βιολογικών και χημικών όπλων και μιας προσπάθειας υπεράσπισης των ρωσόφωνων πολιτών, που στόχο έχουν να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στη Ρωσία από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. «Η εξάπλωση», συμπληρώνει, «της παραπληροφόρησης σε ολόκληρο τον κόσμο έχει γίνει καθημερινή ρουτίνα όλων των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί διαδικτυακά τρολ για να προωθήσει τους στόχους της. Λίγες μόλις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Meta, YouTube και Twitter, ανέφεραν την εξάρθρωση συντονισμένων δικτύων λογαριασμών που διαδίδουν παραπληροφόρηση. Αυτά τα δίκτυα, τα οποία αποτελούνταν από κλεμμένους λογαριασμούς ή επινοημένα προφίλ με ψεύτικα ονόματα και φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη, μοιράζονταν εντυπωσιακά πανομοιότυπα σημεία συζήτησης κατά της Ουκρανίας, υπονοώντας ότι κατευθύνονταν από κεντρικές πηγές που συνδέονται με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρέσβη στην Κύπρο, «οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών προωθούν ιστότοπους ειδήσεων και αναλύσεων σε όλο τον κόσμο, που υποστηρίζουν την άποψη του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία περιέγραψε ως 'ειδική στρατιωτική επιχείρηση'. Συνεχίζουν να υποκινούν τη συγκέντρωση ανθρώπων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για διαδηλώσεις, για την υποστήριξη της λεγόμενης 'ειδικής τους επιχείρησης', αλλά στην πραγματικότητα, απλώς υποστηρίζουν τον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».

Άμαχοι νεκροί

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ορισμένων Ρώσων αξιωματούχων που υποστηρίζουν ότι «στην Ουκρανία δεν είμαστε σε πόλεμο με τον ουκρανικό λαό, τον οποίον εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ως δικό μας», ο κ. Nimchynskyi υπενθυμίζει τα εξής:

«Πρώτα απ’ όλα, η Ουκρανία είναι ένα ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος. Το έδαφος της Ουκρανίας είναι αδιαίρετο και απαραβίαστο.

Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας που ξεκίνησε η Ρωσική Ομοσπονδία εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, συνεχίζεται στην καρδιά της Ευρώπης. Οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταστρέφουν μικρές και μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, προκαλώντας βάσανα και θανάτους χιλιάδων αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης βρίσκονται σε πολιορκία για περισσότερο από έναν μήνα. Βομβαρδίζονται κάθε μέρα και κάθε βράδυ. Οι περισσότερες κατοικημένες περιοχές της πόλης έχουν καταστραφεί. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Στις 19 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής απέλασαν παράνομα στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας 2.389 παιδιά που βρίσκονταν στις κατεχόμενες περιοχές των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Η αναγκαστική μετακίνηση αμάχων στο έδαφος του επιτιθέμενου κράτους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, δείχνει σημάδια παράνομης απαγωγής.

Κάθε μέρα του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας επιδεινώνει όλο και περισσότερο την ανθρωπιστική κατάσταση. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη φτάσει στο επίπεδο της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα στις κατεχόμενες ή πολιορκημένες περιοχές. Άνθρωποι σκοτώνονται καθώς προσπαθούν να φύγουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τη μάχη. Οι πόλεις ισοπεδώνονται με βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές».

«Θα επέλθει δικαιοσύνη»

Όπως ο ίδιος αναφέρει, η Ρωσία επιμένει να δικαιολογεί την επίθεση κατά γειτονικής χώρας μέσα από τη διάδοση ψευδών αφηγήσεων και ιδεολογημάτων κατά της Ουκρανίας και των Ουκρανών ως ενός εχθρικού έθνους, παρουσιάζοντάς τους ως ναζί και φασίστες. «Είναι βαθιά λυπηρό», επισημαίνει, «το γεγονός ότι η λεγόμενη 'αποναζιστικοποίηση', ως πρόσχημα της λεγόμενης 'ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης' της Ρωσίας, υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσους. Παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός σκοτώνει αμάχους σε πόλεις της Ουκρανίας, με κυρίως ρωσόφωνο πληθυσμό». Και διερωτάται «τι είδους 'ναζισμό' ή 'φασισμό' βρήκαν εκεί οι Ρώσοι και ποιον ήρθαν να υπερασπιστούν;».

Ακολούθως, ο Ουκρανός πρέσβης αναφέρει ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. «Η Ρωσία», συμπληρώνει, «πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου της 16ης Μαρτίου».

Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι αρκετά σύντομα θα επέλθει δικαιοσύνη. «Η όμορφη πόλη της Μαριούπολης», αναφέρει, «θα ανατείλει από τις στάχτες της. Η ειρήνη και η ευημερία θα επιστρέψουν στην Ουκρανία».

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ο Χριστοδουλίδης απαντά στην Αννίτα: «Όπου με προσκαλούν φυσικά και θα παρευρεθώ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Χριστοδουλίδης απαντά στην Αννίτα: «Όπου με προσκαλούν φυσικά και θα παρευρεθώ»

Ο Χριστοδουλίδης απαντά στην Αννίτα: «Όπου με προσκαλούν φυσικά και θα παρευρεθώ»

Φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη; Τι ανησυχεί τις εταιρείες
ΚΟΣΜΟΣ

Φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη; Τι ανησυχεί τις εταιρείες

Φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια στην Ευρώπη; Τι ανησυχεί τις εταιρείες

Έρευνα: Μικρό το ποσοστό των Ευρωπαίων που θέλει έξοδο από την ΕΕ - Παραμονή και στη ζώνη του ευρώ
ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα: Μικρό το ποσοστό των Ευρωπαίων που θέλει έξοδο από την ΕΕ - Παραμονή και στη ζώνη του ευρώ

Έρευνα: Μικρό το ποσοστό των Ευρωπαίων που θέλει έξοδο από την ΕΕ - Παραμονή και στη ζώνη του ευρώ

Σχέδιο «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000»: Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων
ΚΥΠΡΟΣ

Σχέδιο «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000»: Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων

Σχέδιο «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000»: Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων

ΔΗΣΥ για ΑΚΕΛ: Εγκλωβισμένο στις δικές του μόνιμες αγκυλώσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΣΥ για ΑΚΕΛ: Εγκλωβισμένο στις δικές του μόνιμες αγκυλώσεις

ΔΗΣΥ για ΑΚΕΛ: Εγκλωβισμένο στις δικές του μόνιμες αγκυλώσεις