Ελάχιστες ώρες έχουν περάσει από την στιγμή που το τεράστιο φράγμα και ο υδροηλεκτρικός σταθμός στη Νόβα Καρκχόβα μετατράπηκε σε άμορφη μάζα.
Οι συνέπειες της κατάρρευσης του φράγματος είναι άμεσα ορατές σε ολόκληρη την περιοχή νοτίως του σημείου όπου από τα πρώτα λεπτά της καταστροφής εκατομμύρια τόνοι νερού παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Δεκάδες μικρά νησιά εντός του ποταμού Δνείπερου καλύφθηκαν από νερό ενώ νοτιότερα περισσότεροι από 80 οικισμοί γύρω από την Χερσώνα έχουν κυριολεκτικά μετατραπεί σε τμήμα του ποταμού.
Στις άμεσες συνέπειες συγκαταλέγονται και οι μαζικές εκκενώσεις από την Ουκρανική, δυτική όχθη του Δνείπερου χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι παρά το ότι επιβίωσαν της ολιγόμηνης ρωσικής κατοχής, των σφοδρών βομβαρδισμών και χάρηκαν με την ψυχή τους την απελευθέρωσή τους από τις Ουκρανικές δυνάμεις σήμερα καλούνται να φύγουν από το σημείο για να μην πνιγούν.
Οι τόνοι χημικών και οι επιπλέουσες νάρκες
Αυτή την στιγμή κάτω από τα νερά του Δνείπερου στο σημείο στο οποίο μέχρι προχθές υπήρχε ο υδροηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ενέργειας και το φράγμα υπάρχει η τουρμπίνα του συγκεκριμένου εργοστασίου στην οποία είναι εμποτισμένοι χιλιάδες τόνοι πετροχημικών.
Τα συγκεκριμένα χημικά ήταν απολύτως απαραίτητα για την λίπανση και την ομαλή λειτουργία της τουρμπίνας και αυτή την στιγμή είναι βέβαιο πως χύνονται ανεξέλεγκτα στον Δνείπερο. Τα ορμητικά νερά του μεγάλου ποταμού που διατρέχει την Ουκρανία καταλήγουν στην Μαύρη Θάλασσα και μαζί τους συμπαρασέρνουν και τα συγκεκριμένα επικίνδυνα για τον άνθρωπο αλλά και τα οικοσυστήματα χημικά. Οι Ουκρανικές αρχές σημειώνουν πως αργά ή γρήγορα, Ρουμανία, Πολωνία και Βουλγαρία θα επηρεαστούν από την συγκεκριμένη εξέλιξη.
Ακόμη μία εξόχως σοβαρή απειλή αυτή την στιγμή στο σημείο εξαιτίας της καταστροφής του φράγματος είναι και οι επιπλέουσες νάρκες… Το σημείο έχει ναρκοθετεί σε πολύ μεγάλο βαθμό κυρίως από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες μόλις κατέλαβαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής την Χερσώνα φρόντισαν να οχυρώσουν με αυτό τον τρόπο τις θέσεις τους.
Αυτόπτες μάρτυρες – κάτοικοι αλλά και επίσημα το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας αναφέρουν πως εκατοντάδες νάρκες έχουν καταμετρηθεί να επιπλέουν στα νερά του Δνείπερου που ορμητικά τις μεταφέρουν προς την Μαύρη θάλασσα.
Οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως είναι αδύνατο αυτή την στιγμή τόσο να περιοριστεί η ροή των υδάτων λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο σημείο με Ουκρανούς και Ρώσους να χωρίζει το ποτάμι και σε δεύτερο χρόνο είναι αδύνατο να ελεγχθεί εάν τελικώς επικίνδυνο στρατιωτικό υλικό θα φτάσει με την ροή του νερού σε τρίτες χώρες.
Σημειώνεται πως πριν από μερικούς μήνες στα στενά του Βοσπόρου είχαν βρεθεί δύο ρωσικές νάρκες τις οποίες είχαν παρασύρει τα ρεύματα στην Μαύρη θάλασσα κατά την πρώτη φάση του ναυτικού αποκλεισμού των ουκρανικών παραθαλάσσιων περιοχών από τον ρωσικό στόλο. Κανένας δεν μπορεί και πάλι σήμερα να εγγυηθεί πώς κάτι αντίστοιχο δεν θα συμβεί με τις νάρκες που φεύγουν επιπλέοντας από την Ουκρανία.
Πρώτοι επιβεβαιωμένοι θάνατοι
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της πλημμύρας που προκάλεσε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο στη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν μετά την καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία
Σχεδόν 5.900 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πλημμυρισμένες ζώνες, μετά την καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές και οι ρωσικές κατοχικές αρχές, που ελέγχουν αντίστοιχα την αριστερή και τη δεξιά όχθη του Δνείπερου.
Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος, για την οποία αλληλοκατηγορούνται Μόσχα και Κίεβο, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά και από τις δύο πλευρές του ποταμού. Στο νερό βυθίστηκαν και ολόκληρες συνοικίες της περιφερειακής πρωτεύουσας, της Χερσώνας.
«Η εκκένωση συνεχίζεται στην περιοχή της Χερσώνας. Οι διασώστες μας, αστυνομικοί και εθελοντές, έχουν ήδη απομακρύνει 1.894 ανθρώπους» είπε στη δημόσια τηλεόραση ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο.
Σύμφωνα με τον Κλιμένκο, έχουν πλημμυρίσει 30 κοινότητες, οι δέκα εκ των οποίων βρίσκονται στη ζώνη που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.
Από την πλευρά τους, οι κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν απομακρύνει μέχρι στιγμής «περισσότερους από 4.000 ανθρώπους». Ο διορισμένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της Χερσώνας Βλαντίμιρ Σάλντο ανέφερε μέσω του Telegram ότι οι πληγέντες θα φιλοξενηθούν σε προσωρινά κέντρα διαμονής.
Η μεγαλύτερη πόλη που έχει πληγεί στην κατεχόμενη Χερσώνα είναι η Νόβα Καχόβκα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο φράγμα. Η άντληση των υδάτων θα ξεκινήσει από αύριο Πέμπτη, ανέφερε ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος, Βλαντίμιρ Λεοντίεφ.
Έκκληση Ζελένσκι σε ΟΗΕ και Ερυθρό Σταυρό για βοήθεια στους πληγέντες
«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την «αποτυχία», όπως είπε, των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού να παράσχουν βοήθεια στη χώρα του μετά την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα.
Μολονότι η καταστροφή σημειώθηκε πριν από πολλές ώρες, οι υπηρεσίες των οργανισμών αυτών «δεν είναι εδώ», είπε ο Ζελένσκι μιλώντας στις γερμανικές εφημερίδες Bild και Die Welt και στο Politico. «Δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Είμαι σοκαρισμένος», είπε.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε επίσης ότι Ρώσοι στρατιώτες πυροβολούν από μακριά ενώ είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες διάσωσης. «Όταν οι διασώστες μας προσπαθούν να τους σώσουν (σ.σ. τους κατοίκους), τους πυροβολούν» φέρεται να είπε.
Ακριβώς την ίδια δήλωση έκανε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Telegram και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ.
«Οι Ρώσοι κατακτητές δεν κάνουν καν κάποια προσπάθεια να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, τους άφησαν να χαθούν», υποστήριξε, καλώντας τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό να παρέμβουν. «Διεθνείς ανθρωπιστικοί οργανισμοί, εκ μέρους της κυβέρνησης της Ουκρανίας, σας προτρέπω: πρέπει να δράσετε αμέσως. Κάνουμε έκκληση σε εσάς να αναλάβετε την εκκένωση από τα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη της επαρχίας της Χερσώνας, πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους, τους οποίους οι κατακτητές καταδίκασαν σε θάνατο», είπε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και του ανέφερε τις «κατεπείγουσες ανάγκες» της χώρας του μετά την καταστροφή. «Μιλήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση στη Χερσώνα, τις περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές συνέπειες αυτής της ρωσικής τρομοκρατικής ενέργειας και υπογραμμίσαμε τις ανάγκες της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής», έγραψε στο Twitter.
Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / cnn.gr /naftemporiki.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.