1.500 οι νεκροί σε Τουρκία, Συρία: Και δεύτερος ισχυρότατος σεισμός - Στέλνει διασώστες η Ελλάδα

1.500 οι νεκροί σε Τουρκία, Συρία: Και δεύτερος ισχυρότατος σεισμός - Στέλνει διασώστες η Ελλάδα
Αγωνία για Τ/Κ μαθητές - Πληροφορίες ότι διέμεναν σε ξενοδοχείο που κατέρρευσε στην Τουρκία από τον σεισμό

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ως αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία, που έχει πληγεί από ισχυρότατο σεισμό. Με εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Σεισμός 7,8 βαθμών: Τους 1.500 φτάνουν οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Τους 1.500 φτάνουν οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία σήμερα, ο οποίος έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στην επαρχία Καχραμανμαράς και συγκλόνισε στη διάρκεια της νύκτας τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία. Ακολούθησε άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών στην ίδια περιοχή περίπου στις 12:25 ώρα Κύπρου.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, τουλάχιστον 5.385 έχουν τραυματιστεί, ενώ 2.470 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια ζωντανοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

Το 1999 ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων.

"Όλοι βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη νύκτα καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στην Άγκυρα.

"Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθούν οι αριθμοί των θυμάτων, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των συντριμμίων σε πολλά κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό", πρόσθεσε.

"Σήμερα είναι η ημέρα που 85 εκατομμύρια (άνθρωποι) είναι μαζί, σαν μία καρδιά", υπογράμμισε.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 592 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τους διασώστες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Βάσει των στοιχείων του συριακού υπουργείου Υγείας, τα οποία μετέδωσε το πρακτορείο SANA, 371 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές που βρίκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλοι 1.089 έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της βόρειας Συρίας οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες έχουν καταγράψει τουλάχιστον 221 νεκρούς και 419 τραυματίες.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για επικοινωνία με 15μελη τ/κ ομάδα πετοσφαίρισης στο Αντίγιαμαν

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για επικοινωνία με 15μελη τουρκοκυπριακή ομάδα πετοσφαίρισης στο Αντίγιαμαν, σύμφωνα με τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ανέφερε ότι αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με την ομάδα Τουρκοκύπριων μαθητών-αθλητών και δασκάλων που βρίσκονται στο Μάρας. Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με 16μελή ομάδα χάντμπολ κοριτσιών που βρίσκεται στην Νικομήδεια και η οποία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας του σεισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ουστέλ, μια ομάδα μαθητών-αθλητών από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, η οποία βρισκόταν την στιγμή του μεγάλου σεισμού στο Αντίγιαμαν, είναι καλά στην υγεία της και υπήρξε προηγουμένως με την ομάδα επικοινωνία. Ωστόσο, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επικοινωνία με 15μελη τουρκοκυπριακή ομάδα πετοσφαίρισης που βρίσκεται στην τουρκική επαρχία.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «γίνονται τα πάντα για τη διάσωση των μαθητών της ομάδας βόλεϊ του Κολλεγίου Μααρίφ Αμμοχώστου».

Ο κ. Τατάρ δήλωσε επίσης ότι έχουν έρθει σε επαφή με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκίας.

Μήνυμα συμπαράστασης στον τουρκικό λαό έστειλε και ο τέως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί σε σχετική γραπτή ανακοίνωση του.

Θλίψη ΥΠΕΞ για τον πολύνεκρο σεισμό σε Συρία και Τουρκία και ετοιμότητα να συνδράμει για ανακούφιση πληγέντων

Βαθιά θλίψη για τα πολυάριθμα θύματα του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου σε ανακοίνωσή του, καθώς και την ετοιμότητά του να συνδράμει για την ανακούφιση των πληγέντων.

Στην ανακοίνωση, εκφράζει, επίσης, θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, σημειώνοντας ότι "οι φυσικές καταστροφές δεν διαχωρίζουν λαούς και εθνικότητες".

Προσθέτει ότι "στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους πληγέντες και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας προς ανακούφιση των πληγέντων".

Ομάδες έρευνας και διάσωσης από 10 κράτη μέλη στην Τουρκία μετά τον σεισμό ανακοίνωσαν Μπορέλ και Λέναρτσιτς

Την κινητοποίηση ομάδων έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από αίτημα της Τουρκίας για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Όπως αναφέρεται, μετά τον ισχυρό σεισμό 7,8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, που έγινε αισθητός και στη Συρία, δέκα ομάδες έρευνας και διάσωσης σε αστικές περιοχές κινητοποιήθηκαν από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και τη Ρουμανία για στήριξη των ομάδων διάσωσης. Ομάδες διάσωσης έχουν προσφέρει στην Τουρκία και η Ιταλία, η Ισπανία και η Σλοβακία.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις τουρκικές αρχές για τον συντονισμό περαιτέρω στήριξης, εάν χρειαστεί. Το δορυφορικό σύστημα Copernicus έχει επίσης ενεργοποιηθεί για την παροχή έκτακτων υπηρεσιών χαρτογράφησης.

Η ΕΕ, μέσω των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι επίσης έτοιμη να στηρίξει τους ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό στη Συρία, όπου έχουν επίσης αναφερθεί θύματα.

«Οι σκέψεις μας πάνε σε όσους και όσες έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και στο γενναίο προσωπικό πρώτης επέμβασης που προσπαθεί να σώσει ανθρώπινες ζωές» καταλήγει η δήλωση.

Μέχρι τη Γροιλανδία καταγράφηκαν οι σεισμοί

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στις δύο χώρες, καταγράφηκε μέχρι στη Γροιλανδία, ανακοίνωσε σήμερα το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

«Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία έχουν σαφώς καταγραφεί στους σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σεισμολόγος Τίνε Λάρσεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Θεαματική, ανατρεπτική, γιορτή διαφορετικότητας: Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την τελετή έναρξης
ΚΟΣΜΟΣ

Θεαματική, ανατρεπτική, γιορτή διαφορετικότητας: Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την τελετή έναρξης

Θεαματική, ανατρεπτική, γιορτή διαφορετικότητας: Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜΕ την τελετή έναρξης

Παρίσι 2024: Συγκλονιστική η Σελίν Ντιόν - Έκλεισε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με μία μοναδική ερμηνεία
ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι 2024: Συγκλονιστική η Σελίν Ντιόν - Έκλεισε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με μία μοναδική ερμηνεία

Παρίσι 2024: Συγκλονιστική η Σελίν Ντιόν - Έκλεισε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με μία μοναδική ερμηνεία

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανό οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανό οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανό οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία