AP Photo/Vincent Thian
Η χαλάρωση της πολιτικής zero covid στην Κίνα ανακούφισε τους ταλαιπωρημένους κατοίκους της αχανούς χώρας, δημιούργησε, ωστόσο, ένα νέο «πονοκέφαλο» σε ειδικούς και κυβερνήσεις από ολόκληρο τον κόσμο.
Γιατί, όμως;
Επειδή μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για να δημιουργηθούν νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού - την ώρα που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει εμφανιστεί νεότερη από την Όμικρον και τα υποστελέχη της.
Στις αρχές της εβδομάδας, η Κίνα ανακοίνωσε πως οι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα από τις 8 Ιανουαρίου -ένα μέτρο που έφερε ιδιαίτερη ανακούφιση στους Κινέζους, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν να δουν χρόνια μέλη των οικογενειών τους.
Παρότι οι υγειονομικές Αρχές της χώρας δεν δημοσιοποιούν πια καθημερινά στατιστικά στοιχεία για την εξάπλωση της νόσου, διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κατάσταση σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας είναι πλέον «εκρηκτική».
Ο Αντουάν Φλαό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κάθε καινούργια μόλυνση αυξάνει τις πιθανότητες να μεταλλαχθεί ο ιός.
«Το γεγονός ότι 1,4 δισ. άνθρωποι είναι ξαφνικά εκτεθειμένοι στον SARS – CoV-2 προφανώς δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Με τη σειρά του, ο Μπρούνο Λίνα, καθηγητής ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών, δήλωσε στην εφημερίδα La Croix ότι η Κίνα «ενδεχομένως να μετατραπεί σε έδαφος αναπαραγωγής για τον ιό».
Η Σουμίγια Σβαμίναθαν, που μέχρι τον Νοέμβριο εργαζόταν για τον ΠΟΥ, δήλωσε πως μεγάλο μέρος του κινεζικού πληθυσμού είναι ευάλωτο, καθώς πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή κάνει τις απαραίτητες αναμνηστικές δόσεις.
«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά για ανησυχητικά νέα στελέχη» δήλωσε η ίδια στην ιστοσελίδα της Indian Express.
Τεστ σε ΗΠΑ και Ιταλία ανησυχία στις Βρυξέλλες
Η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα προκάλεσε έντονη ανησυχία σε αρκετές χώρες, που ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν ξανά σε εφαρμογή μέτρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την ασιατική χώρα.
Μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Μαλαισία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χαρακτηριστικά την Τρίτη ότι η «η έλλειψη διαφανών στοιχείων» από την Κίνα αποτελεί πρόκληση για τις υγειονομικές Αρχές, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι δεν θα καταφέρουν να αναγνωρίσουν εγκαίρως νέα στελέχη και να λάβουν μέτρα για να μειωθεί η εξάπλωση.
Ινδία και Ιαπωνία ανακοίνωσαν επίσης ότι θα πραγματοποιύνται μοριακά τεστ Covid σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Το εν λόγω μέτρο, όπως δήλωσε ο Φλαό, αποτελεί ένα μεγάλο «όπλο» στη φαρέτρα της διεθνούς κοινότητας, καθώς οι ειδικοί θα καταφέρουν να εντοπίσουν έγκαιρα τις νέες μεταλλάξεις στους ταξιδιώτες -χωρίς να περιμένουν στοιχεία από το Πεκίνο.
Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας των «27» αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κίνα και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» αναφέρει στην επιστολή της η επίτροπος, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης, καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.
Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (30/12), ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της Ε.Ε. συνεδριάζει στις 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί η νέα αυτή εξέλιξη στην Κίνα.
Επικεφαλής θα είναι η Σουηδική προεδρία, θα συμμετάσχουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη-μέλη και φορείς που κρίνεται ότι πρέπει να συμμετέχουν για να ληφθούν αποφάσεις ή να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις κυρίως όσον αφορά στην κατάσταση στα σύνορα.
Ο ΠΟΥ ζητά περισσότερα στοιχεία
Σε tweet του, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε την ανάγκη να λάβει ο οργανισμός περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα, ώστε να καταφέρει να προχωρήσει σε μια ασφαλή εκτίμηση κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
As I said at our most recent press conference - in order to make a comprehensive risk assessment of the #COVID19 situation on the ground in #China, @WHO needs more detailed information.https://t.co/5s9LPbLiCj
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) December 29, 2022
Πηγή: cnn.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.