Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η Ουκρανία είναι ζωντανή όσο ποτέ

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 22.12.2022
Ιστορική ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο: Η Ουκρανία είναι ζωντανή όσο ποτέ
Υποδοχή «ήρωα» στον πρόεδρο της Ουκρανίας - Νέα βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων με Patriot και βόμβες ακριβείας ανακοίνωσε ο Μπάιντεν - Περισσότερη χρηματοδότηση ζήτησε ο Ζελένσκι

Δεκτός με θερμά χειροκροτήματα έγινε στο Καπιτώλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου, σε μια προσπάθεια του να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι κληθηκε να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο, στο πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Οι επευφημίες πολλών δευτερολέπτων συνεχίστηκαν καθώς ο Ζελένσκι έφτασε στο βήμα, ενώ αρκετοί βουλευτές άπλωσαν το χέρι τους για να σφίξουν το δικό του.

«Είναι πάρα πολύ για μένα», αστειεύτηκε ο Ζελένσκι όταν ξεκίνησε την ομιλία του.

Ο Ζελένσκι πέρασε το πρώτο μέρος της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, συναντώντας τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πριν την ομιλία του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο Κογκρέσο ξεκίνησε με ένα σημείωμα ευγνωμοσύνης για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και διαβεβαίωσε τους νομοθέτες ότι η Ουκρανία είναι «ζωντανή όσο ποτέ». (Ukraine is "alive and kicking", όπως χαρακτηριστικά είπε).

«Η μάχη δεν είναι μόνο για τη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια των Ουκρανών ή οποιουδήποτε άλλου έθνους που η Ρωσία σκοπεύει να κατακτήσει», είπε ο Ζελένσκι. "Ο αγώνας θα καθορίσει σε ποιον κόσμο θα ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας και μετά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Θα καθορίσει αν θα είναι μια δημοκρατία Ουκρανών και Αμερικανών για όλους."

Βασικό στοιχείο της ομιλίας του Ζελένκσι ήταν το επόμενο πακέτο βοήθειας και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που βρίσκεται σήμερα στην Ουάσιγκτον. «Μπορείτε να επιταχύνετε τη νίκη μας», είπε, ένα δυνητικά ισχυρό επιχείρημα για τους Ρεπουμπλικάνους που είναι αναποφάσιστοι για το νομοσχέδιο για τις δαπάνες ενώπιον του Κογκρέσου.

«Τα χρήματά σας δεν είναι φιλανθρωπία», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι. «Είναι επένδυση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστώνει την αμερικανική ηγεσία για την ένωση της Ευρώπης ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. «Η Ευρώπη είναι τώρα πιο δυνατή και πιο ανεξάρτητη από ποτέ», είπε. Η συγκράτηση της Ευρώπης ενωμένη τους επόμενους μήνες θα είναι μια βασική πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις υψηλές τιμές ενέργειας και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα για να σπάσει τη συμμαχική βούληση να στηρίξει το Κίεβο.

Οι αποφάσεις του Κογκρέσου, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, μπορούν να σώσουν την Ουκρανία. «Ας ληφθούν αυτές οι αποφάσεις», ανέφερε σε μια έκκληση να εγκριθεί ο νέος γύρος σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Ο κ. Ζελένσκι προσέφερε στο Κογκρέσο ουκρανική σημαία από την Μπαχμούτ, ένα από τα μέτωπα όπου εκτυλίσσονται οι πιο σφοδρές συγκρούσεις. Είπε ότι του την έδωσαν «οι ήρωές μας» όταν βρισκόταν την προηγουμένη στο μέτωπο. «Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού παραδώσει το ουκρανικό εθνικό σύμβολο με τις υπογραφές στρατιωτών στην απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ως εκ του αξιώματός της πρόεδρο της αμερικανικής Γερουσίας.

Το όνομα του Ζελένσκι προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο ηγετών που έχουν εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρώτη ήταν του βασιλιά Καλάκαουα της Χαβάης το 1874. Εν καιρώ πολέμου, εκφώνησαν ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει επίσης βασιλείς και τον πάπα Φραγκίσκο, τον μοναδικό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει ανέβει στο βήμα του ομιλητή.

Ήταν επίσης μια από τις τελευταίες φορές που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι προέδρευσε της συνεδρίασης προτού οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν και επισήμως την πλειοψηφία στις 3 Ιανουαρίου.

Η Πελόζι καλωσορίζει τον Ζελένσκι στο Καπιτώλιο

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων καλωσόρισε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στην Ουάσιγκτον.

4409222986315595 image

Η Πελόζι είπε ότι υποδέχεται τον Ζελένσκι στο Κογκρέσο «με μεγάλη υπερηφάνεια» και αναγνώρισε τις συζητήσεις που είχε πριν από μερικούς μήνες σχετικά με τον αντίκτυπο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας στα παιδιά κατά τη διάρκεια προηγούμενης επίσκεψης της πρώτης κυρίας της Ουκρανίας στις ΗΠΑ.

«Έχω πει στον πρόεδρο ξανά και ξανά ότι τα παιδιά και ο πόλεμος που χρησιμοποιεί τις γυναίκες ως πολεμικό όπλο, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι», είπε η Πελόζι.

Η Πελόζι χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «γενναίο» και «θαρραλέο» και είπε ότι «όλο το Κογκρέσο» ανυπομονεί «να ακούσει το μήνυμά σας για ενότητα, θάρρος και αποφασιστικότητα» και στη σύντομη ομιλία της επικαλέστηκε ξανά τον πατέρα της, ο οποίος ήταν μέλος του Κογκρέσου όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήρθε ενώπιον μιας κοινής συνεδρίασης, αποκαλώντας αυτή την επίσκεψη «πηγή υπερηφάνειας, μέρος της οικογενειακής μας κληρονομιάς» και ευχαρίστησε τον Ουκρανό πρόεδρο για την επίσκεψή του.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίσκεψή του «μεγάλη τιμή» και την περιέγραψε ως χειρονομία «σεβασμού στη χώρα σας» μετά την υποστήριξή της.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ είναι το πρώτο γνωστό ταξίδι του εκτός Ουκρανίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται 10 μήνες από την έναρξη του πολέμου.

Τα μέλη του Κογκρέσου φωτογραφήθηκαν να ξεναγούν τον Ζελένσκι γύρω από το Capitol Rotunda και το Statuary Hall, δύο από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες του κτιρίου.

4409223331397807 image

Ο σχεδιασμός για την επίσκεψη και την ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν η Πελόζι συνάντησε τον πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

Τριακόσιες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι το Κογκρέσο ελέγχει το «πορτοφόλι» των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιστορική επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον συμπίπτει χρονικά με τη νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot. Ο Ουκρανός πρόεδρος φιλοδοξεί παράλληλα να στείλει μήνυμα στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ παραμένουν στο πλευρό της Ουκρανίας.

Η συνάντηση Ζελένσκι-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και η στρατιωτική βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων

Νωρίτερα ο Ζελένσκι είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ λίγο αργότερα παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε επισήμως το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν στενή επαφή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά υπογράμμισε ότι ήταν «ιδιαίτερα καλό να συναντιόμαστε από κοντά και να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια».

Παράλληλα, ανακοίνωσε βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με πολεμικό υλικό, που περιλαμβάνει Patriot και βόμβες ακριβείας, μεταξύ άλλων. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη εκπαίδευση» για τη λειτουργία του συστήματος, τόνισε, αλλά είπε ότι οι πύραυλοι Patriot θα αποτελέσουν «κρίσιμο πλεονέκτημα» για την άμυνα της Ουκρανίας.

Ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κλιμακώνει τις βάναυσες επιθέσεις του» στην Ουκρανία. «Είναι τρομερό αυτό που κάνει» συμπλήρωσε, λέγοντας πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο Ουκρανός ομόλογός είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά ο Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ και η Ουκρανία να συνεχίσουν να είναι μαζί το 2023. «Έχουν περάσει 300 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας, ο λαός της Ουκρανίας και η ηγεσία του Ζελένσκι αποτέλεσαν έμπνευση για τον υπόλοιπο πλανήτη» συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

«Δεν θα μείνετε ποτέ μόνοι, θα υπερασπιστούμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ζελένσκι: Το σύστημα Patriot θα ενισχύσει «σημαντικά» την αεράμυνα της Ουκρανίας

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι πήγε στην Ουάσινγκτον για να «ευχαριστήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό για την υποστήριξή τους». Ιδιαίτερα τις τελευταίες 30 ημέρες του πολέμου, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έγιναν «πραγματικοί εταίροι και σύμμαχοι», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το σύστημα Patriot θα ενισχύσει «σημαντικά» την αεράμυνα της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας, αλλά η άμυνα της χώρας του θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ενός ασφαλούς εναέριου χώρου», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στο σύστημα αυτό θα αποτραπούν πλήγματα «σε πόλεις μας» και σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για την ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Ποτέ δεν έχω δει το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ τόσο ενωμένη», υποστήριξε ο Τζο Μπάιντεν προτού σημειώσει ότι «ο Πούτιν νόμιζε πως θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως το ισχυροποίησε».

Προέτρεψε επίσης το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει περισσότερη χρηματοδότηση, λέγοντας ότι όλα «θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειάς μας».

Παράλληλα, εξήγησε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η συνάντηση στο Λευκό Οίκο

Κατά τη συνάντησή τους νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε στο Λευκό Οίκο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμευόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «συνεχίσουν να ενισχύουν την ικανότητα της Ουκρανίας να αμύνεται -ιδιαίτερα την αεράμυνα».

Τόνισε ότι και τα δύο αμερικανικά κόμματα στέκονται δίπλα στην Ουκρανία και μαζί με τους συμμάχους «στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και άλλα μέρη για να βεβαιωθούν ότι έχετε την οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια που χρειάζεστε», συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα ανακοινωθείσας αποστολής του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot.

«Κύριε Πρόεδρε, είναι καλό που σας έχουμε πίσω. Είναι τιμή να βρίσκομαι δίπλα σας στην ενωμένη άμυνα ενάντια σε έναν βάναυσο πόλεμο που διεξάγεται από τον Πούτιν» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν και το Κογκρέσο για την υποστήριξή τους και εξέφρασε την εκτίμησή του και στον αμερικανικό λαό. «Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Φυσικά ευχαριστώ τη διακομματική υποστήριξη, ευχαριστώ το Κογκρέσο, και θέλω να πω ένα ευχαριστώ από τους απλούς ανθρώπους μας προς τους δικούς σας. Το εκτιμώ πραγματικά», είπε.

Η στρατιωτική βοήθεια στο τραπέζι των συζητήσεων

Στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο ηγετών βρέθηκε ένα νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας για τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί νομοθέτες είναι έτοιμοι να ψηφίσουν για ένα πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 45 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία. Η τελευταία δόση της αμερικανικής χρηματοδότησης αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βοήθεια μέχρι τώρα προς την Ουκρανία, πάνω ακόμη και από το αίτημα έκτακτης ανάγκης του Μπάιντεν, ύψους 37 δισ. δολαρίων.

Το μετάλλιο Ζελένσκι στον Μπάιντεν

Ο Ζελένσκι έδωσε στον Μπάιντεν το μετάλλιο ενός ήρωα, το οποίο, όπως είπε, δόθηκε από έναν λοχαγό του ουκρανικού στρατού που πολεμούσε στην περιοχή του Ντονμπάς.

«Ένας άνθρωπος που είναι πραγματικός ήρωας, πραγματικός ηγέτης μου ζήτησε να δώσω το μετάλλιό του στον Μπάιντεν» είπε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε το μετάλλιο, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τιμή» και εξέφρασε την επιθυμία να ανταποδώσει, προσφέροντας στον Ουκρανό στρατιώτη ένα αμερικανικό μετάλλιο από το Ιράκ όπου είχε πολεμήσει ο γιος του, Μπο Μπάιντεν.

«Είσαι ο άνθρωπος της χρονιάς», σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επιλογή του Ζελένσκι για το σχετικό εξώφυλλο του περιοδικού Time.

Πηγή: protothema.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Συναγερμός σε FED και ΕΚΤ - Τα νέα σενάρια για τα επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Η ανάλυση του BBC

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Ομάδα πίεσης προς την Κομισιόν για αποχαρακτηρισμό της Συρίας προωθεί η Λευκωσία

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Έντονο φραστικό επεισόδιο Γερμανίδας ΥΠΕΞ-Ισραηλινού πρωθυπουργού: «Μη μου υψώνεις εμένα τη φωνή σου»

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών
ΚΥΠΡΟΣ

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών

Παραμένει στον αέρα η ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας - Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική λέει ο υπουργός Μεταφορών