Δύο ημέρες πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο πρώην πρόεδρος και εκ νέου επίδοξος προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2024, Ντόναλντ Τραμπ, φιλοξένησε μεταξύ άλλων τον νεοναζιστή και πολιτικά υπερφιλόδοξο ράπερ Κάνιε Γουέστ για δείπνο στο θέτετρό του και πολιτικό αρχηγείο του, το Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.
Παρών στο δείπνο ήταν επίσης ένας έτερος διαβόητος αντισημίτης: ο ακροδεξιός υπέρμαχος της «υπεροχής της λευκής φυλής», Νικ Φουέντες.
Παραδόξως ίσως για πολλούς, αυτός που προκάλεσε εξ αρχής τις πιο οργισμένες αντιδράσεις δεν ήταν ο εξτρεμιστής ράπερ με πάνω από 31 εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ο σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό Φουέντες.
Σε αντίθεση με τον Κάνιε Γουέστ -που έγινε αρχικά διάσημος από τις επιτυχίες στο Billboard chart και τον θυελλώδη γάμο του με την Κιμ Καρντάσιαν και από πέρυσι τον Αύγουστο άλλαξε το όνομά του στο μονοσύλλαβο «Ye» («εσείς»)- ο 24χρονος αρνητής του Ολοκαυτώματος και θαυμαστής του Αδόλφου Χίτλερ περνούσε μέχρι σήμερα σχεδόν απαρατήρητος στο φόντο του πολιτικού περιθωρίου.
Μόλις μέσα στην τελευταία πενταετία ωστόσο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη της αμερικανικής ακροδεξιάς, και δη με ισχυρές διασυνδέσεις.
Hey media, I notice you keep using 5 year old pics of Nick Fuentes. Here are some more recent ones. pic.twitter.com/i0Qd6lxjSN
— White Pill Prole (@WhitePillProl) November 29, 2022
Ένας αμετανόητος εξτρεμιστής
Γεννημένος το 1998 στο Σικάγο, ο Νικ Φουέντες ξεπρόβαλε από το πιο «σκοτεινό» παρασκήνιο το 2017, ων τότε πρωτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς ήταν ένας από τους εξτρεμιστές -πολλοί από αυτούς ένοπλοι- που οργάνωσαν τη νεοναζιστική συγκέντρωση «Ενώστε τη Δεξιά» στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια,
κραυγάζοντας συνθήματα όπως «Οι Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσουν» και εξαπολύοντας επιθέσεις κατά αντιρατσιστών και αντιφασιστών διαδηλωτών, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας δεκάδες.
Τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πυροδοτήσει πολιτική θύελλα, αρνούμενος να καταδικάσει τη ρατσιστική βία. Τουναντίον, ο Φουέντες -που στο μεσοδιάστημα παράτησε τις σπουδές του- επελέγη για την παρουσίαση του podcast «America First with Nicholas J. Fuentes» στο φιλοτραμπικό δίκτυο RSB.
Από αυτό το «βήμα», ο νεαρός εξτρεμιστής υποκινούσε ανενόχλητος τη βία, ζητώντας ακόμη και δολοφονίες «υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης» που διευθύνουν ΜΜΕ, προωθώντας αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας και τη μισαλλόδοξη νεοφασιστική ατζέντα του.
Απέκτησε έτσι έναν «στρατό» ομοϊδεατών και έγινε κεντρική φιγούρα των Groypers: ένα τσούρμο ακροδεξιών που αντιτίθενται στα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μισούν μετανάστες και Εβραίους, είναι αρνητές του Ολοκαυτώματος και κατηγορούν τους μετριοπαθείς συντηρητικούς για την καταστροφή της «λευκής Αμερικής».
Μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Φουέντες κάλεσε σε «εξέγερση των λευκών», που θα επιβάλει με δικτατορικές μεθόδους την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία.
Στις αρχές αυτού του έτους, κλητεύθηκε από την ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ερευνά την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουάριου του 2021.
Όπως ανέφερε η επιτροπή, ο Φουέντες ήταν τότε «παρών στους χώρους του Καπιτωλίου» και είχε ενεργό ρόλο στις κινητοποιήσεις «Σταματήστε την κλοπή», που προηγήθηκαν της εισβολής-απόπειρας ανατροπής της συνταγματικής τάξης στις ΗΠΑ.
Ακροδεξιό «γαϊτανάκι»
Ως ανερχόμενο αστέρι της λεγόμενης alt-right, ο Φουέντες έχει αποκλειστεί από τα μεγαλύτερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παραπληροφόρηση και ρητορική μίσους.
Διατηρεί ωστόσο «βήμα» στη νέα πλατφόρμα του Ντόναλντ Τραμπ, το Truth Social, στο Telegram και στο Gab, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης διαδεδομένο σε ακροδεξιές ομάδες.
Έχει το δικό του podcast, ενώ είναι ο πλέον διοργανωτής ετήσιων συνεδρίων υπό τον τίτλο Διάσκεψη Πολιτικής Δράσης Πρώτα η Αμερική (AFPAC), ως… εξτρεμιστική εναλλακτική της Διάσκεψης Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC).
Προφανής στόχος είναι να λειτουργήσει ως ακόμη ένας «πολιορκητικός κριός» της ακροδεξιάς στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και ειδικότερα στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών.
Ορισμένα στελέχη τους έχουν άλλωστε ήδη δώσει το παρών στα συνέδρια του AFPAC, σε μια αναίσχυντη προσπάθεια κανονικοποίησης του νεοναζιστή Φουέντες, ο οποίος ταυτόχρονα αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση στα ανώτερα κλιμάκια της συντηρητικής πολιτικής.
Στο πρόσφατο δείπνο με τον Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο, συμμετείχε ως φίλος και συνεργάτης του Κάνιε Γουέστ, τον οποίο γνώρισε μέσω του Μίλο Γιαννόπουλου.
Του ελληνικής καταγωγής ακροδεξιού προπαγανδιστή και υπέρμαχου του Τραμπ, που φέτος ήταν αμισθί ασκούμενος στο γραφείο της βουλευτού του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν. Έτερης «βαμμένης» τραμπικής και φέτος προσκεκλημένης ομιλήτριας στο AFPAC.
Ο «πονοκέφαλος» των Ρεπουμπλικανών
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το επίμαχο δείπνο, ο Ντόνλαντ Τραμπ επιχείρησε να πάρει αποστάσεις, τονίζοντας ότι δεν γνώριζε προσωπικά τον Φουέντες. Ουδέποτε ωστόσο δήλωσε ότι μετανιώνει για τη συνάντηση.
Σύμφωνα μάλιστα με ανάρτηση του Κάνιε Γουέστ στο Twitter, που αργότερα διαγράφηκε αφότου πρώτα το είχαν δει 5,3 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας, ο Τραμπ «πραγματικά εντυπωσιάστηκε» από τον Φουέντες.
Μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο εν τω μεταξύ, με ανάρτηση στο Truth Social, ο Τραμπ -που έχει ήδη ανακοινώσει υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για το 2024- ζήτησε την κατάργηση του αμερικανικού Συντάγματος και την επαναφορά του στην εξουσία, επαναλαμβάνοντας τη συνωμοσιολογία περί «νοθείας» το 2020.
Λίγο πριν από την επίσημη ανάληψη του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν μοιραία να βυθίζονται σε βαθιά κρίση και πιθανόν και σε… υπαρξιακά διλήμματα, υπό τη διαρκή πλέον απειλή του Τραμπ και των συν αυτώ.
Πηγή: in.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.