Η Λεϊλά είναι Ιρανή που ζει μόνιμα σε χώρα της ΕΕ. Μετά τα όσα ακολούθησαν την δολοφονία της Mahsa Amini αποφάσισε να ταξιδέψει στην πόλη Ίσφαχαν όπου βρίσκεται τους τελευταίους δύο μήνες. Μίλησε στον “Π” για την εμπειρία της. Και δηλώνει πως η απόφαση για κατάργηση της αστυνομίας ηθών δεν σημαίνει κάτι. «Είναι μόνο ένας τίτλος, δεν έχει αλλάξει το καθεστώς και επικρατούν οι ίδιοι νόμοι», επισημαίνει.
Πόσο καιρό βρίσκεσαι στο Ιράν; Γιατί αποφάσισες να πας;
Είμαι εδώ και δύο μήνες στο Ιράν. Τρεις εβδομάδες μετά την δολοφονία της Mahsa Amini από το κράτος. Ήρθα για να είμαι δίπλα στον παππού μου στις τελευταίες του μέρες. Ήξερα τον κίνδυνο αλλά ήθελα να είμαι εδώ.
Πώς είναι η καθημερινότητα στη χώρα αυτή τη στιγμή;
Η καθημερινότητα εδώ διαφέρει από μέρες σε μέρες, υπάρχουν μέρες που όλα κυλάνε "ομαλά" και υπάρχουν μέρες που βλέπω και ακούω από το παράθυρο μου, στο κέντρο της πόλης όπου μένω, πυροβολισμούς και ξυλοδαρμούς από τις ειδικές δυνάμεις. Εκείνες τις στιγμές αν είσαι ένας/μια, μόνος/η σου, δεν βγαίνεις από το σπίτι σου.
Αν σήμερα βγει μια γυναίκα έξω χωρίς χιτζάμπ ποιες είναι οι πιθανότητες να συλληφθεί;
Στην παρούσα στιγμή όσο αφορά το χιτζάπ αν βρίσκεσαι σε χώρο με πλήθος και δεν φοράς μαντήλα η αστυνομία θα αποφύγει να προκαλέσει ένταση, οπότε οι πιθανότητες είναι σχετικά μειωμένες σε ποσοστό. Υπάρχουν βέβαια και οι Basiji που είναι προπαγανδιστές του κράτους ντυμένοι με πολιτικά και παρενοχλούν τον κόσμο, κυρίως γυναίκες. Πρέπει να έχεις μονίμως το νου σου.
Όντως γίνονται παντού διαδηλώσεις; Πόσοι συμμετέχουν συνήθως; Πόσες γυναίκες και πόσοι άντρες;
Όντως ναι! Είναι απίστευτο, δεν μπορώ να σου απαντήσω με αριθμούς αλλά ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους! Με μεγάλη γενναιότητα και επί το πλείστο είδα γυναίκες! Στις μεγαλύτερες πόλεις είναι πολύ περισσότερο αυτό, υπάρχουν όμως και μικρότερες περιοχές όπου είναι πολύ ενεργές.
Πόσο απέχει αυτό που βλέπουμε εμείς μέσω των ΜΜΕ με ότι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα; Ιδιαίτερα όσο αφορά τη βίαιη καταστολή.
Δεν ξέρω τι ακριβώς φαίνεται στα ΜΜΕ στην παρούσα φάση αλλά η βίαιη καταστολή επικρατεί στο μέγιστο. Κάθε μέρα υπάρχουν νέα ονόματα που είτε έχουν δολοφονηθεί είτε έχουν καταδικαστεί με θανατικες ποινές η βασανίζονται στις φυλακές. Εν έτη 2022.
Παρατήρησες να άλλαξε κάτι στην περίοδο που βρίσκεσαι εκεί;
Ναι! Κυρίως αυξάνονται οι γυναίκες που παραμερίζουν τον φόβο τους και βγαίνουν χωρίς μαντήλα. Δίνουμε μεγάλα ενθαρρυντικά χαμογελά η μία στην άλλη, κάθε λογής ηλικίας!
Τι σημαίνει η απόφαση κατάργησης της αστυνομίας ηθών;
Δεν σημαίνει κάτι η απόφαση αυτή. Είναι μόνο ένας τίτλος, δεν έχει αλλάξει το καθεστώς και επικρατούν οι ίδιοι νόμοι. Επίσης θα συνεχίσουν τις θανατικές ποινές. Δεν χαιρόμαστε για κάποια νίκη.
Πώς βλέπεις την εξέλιξη της κατάστασης γενικότερα;
Βλέπω ότι δεν είναι μόνο για τη μαντήλα όπως νομίζουν κάποιοι. Θέλουμε Ελευθερία.
Θέλουμε την κατάργηση της ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι γύρω μου και εγώ ελπίζουμε στην επανάσταση. Εδώ και 43 χρόνια είναι η κατοχή, έφτασε το τέλος της. Χύθηκε μπόλικο αίμα.
Αξίζει να ειπωθεί ότι στο Zahedan και Kurdistan παλεύουν με μεγάλη γενναιότητα με τις ειδικές δυνάμεις του κράτους. Εδώ δίνουμε καραμέλες ἠ σοκολάτες με συνθήματα γραμμένα σε χαρτάκια η μία στην άλλη στους δρόμους, όλο αυτό γεννάει και κάτι όμορφο μεταξύ αγνώστων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.