Η Κεντρική Τράπεζα του Αφγανιστάν η οποία ιδρύθηκε το 1939, έχει στο λογότυπο της ένα ελληνιστικό νόμισμα το οποίο αναφέρει στα Ελληνικά «Βασιλέως Μεγάλου Ευκρατίδου».
Ο Ευκρατίδης* ήταν ελληνικής καταγωγής βασιλιάς της Βακτρίας (περίπου στο βόρειο Αφγανιστάν) τον δεύτερο αιώνα π.Χ. (κατά προσέγγιση χρονολογίες 170-145 π.Χ.). Η περιοχή αυτή απλώνοντας από την Κασπία Θάλασσα έως τους πρόποδες των Ιμαλαϊών.
Αυτό που αναπαρίσταται στο κέντρο του λογότυπου είναι στην πραγματικότητα ένα από τα νομίσματά του, ένα ασημένιο τετράδραχμο του Ευκρατίδη με το ίδιο σχέδιο, αναφέρει το Thearchaeologist.org.
Η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί η εικόνα του νομίσματος με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβολίζει την βελτίωση της εικόνας του Αφγανιστάν. Η ίδρυση μιας αφγανικής κεντρικής τράπεζας ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου έργου για τον εκσυγχρονισμό του Αφγανιστάν υπό το καθεστώς του Μοχάμεντ Ζαχίρ Σαχ ο οποίος ήταν ο τελευταίος βασιλιάς του Αφγανιστάν και βασίλευσε από τις 8 Νοεμβρίου 1933 μέχρι την εκθρόνισή του στις 17 Ιουλίου 1973.
Έχοντας ως πρότυπό του τα ευρωπαϊκά έθνη και τις «προηγμένες» ισλαμικές χώρες όπως το Ιράν και η Τουρκία, το Αφγανιστάν προσπαθούσε μέσα από το λογότυπο αυτό να δείξει στο εξωτερικό ότι είναι ένα ανεπτυγμένο κράτος.
Οι Αφγανοί πίστευαν ότι μια εικόνα νομίσματος 2.000 ετών θα μπορούσε να συμβολίζει την πρόοδο στο Αφγανιστάν της δεκαετίας του τριάντα.
Το νόμισμα που ανατυπώθηκε για το λογότυπο της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν είναι ασημένιο και είναι ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καμπούλ.
Στο πίσω μέρος του νομίσματος που αποτελεί και το κεντρικό κύκλο του λογότυπου της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν οι δύο ιππικές μορφές είναι οι Διόσκουροι, Κάστωρ και Πολυδεύκης.
* Ο Ευκρατίδης ο Α΄ ήταν βασιλιάς της Βακτρίας και μέρους της Ινδίας από το 167 π.Χ. μέχρι το 159 π.Χ.. Επέκτεινε το βασίλειο έως τον Ινδό και έγινε κυρίαρχος της Αρείας, της Αραχωσίας, της Δραγγιανής, της Σογδιανής, των Παροπαμισαδών και της Γανδαρίδας.
Η απασχόλησή του όμως με την κατάκτηση της Ινδίας έδωσε την ευκαιρία αμέσως μετά το θανατό του να καταλάβουν τη Δραγγιανή και την Αρεία.
Δολοφονήθηκε από τον γιο του, Πλάτωνα, ο οποίος όμως δολοφονήθηκε στη συνέχεια από τον αδελφό του, Ηλιοκλή, ο οποίος και ανέβηκε στον θρόνο. Έκτισε την Ευκρατίδεια στη Βακτρία.
Πηγή: huffingtonpost.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.