Μια απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στη Γαλλία, όπου ένα βάζο, το οποίο είχε κοστολογηθεί αρχικά για το ευτελές ποσό των 2. 000 πουλήθηκε έναντι οκτώ εκατομμυρίων.
Όλα ξεκίνησαν, όταν μια Γαλλίδα που ζει στο εξωτερικό αποφάσισε να πουλήσει ορισμένα έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα της μητέρας της, που έχει πεθάνει. Η γυναίκα τα εμπιστεύτηκε στον οίκο Osenat, που θα τα έβγαζε σε δημοπρασία μαζί με άλλα αντικείμενα των οποίων η αξία δεν ξεπερνούσε τις 8.000 ευρώ.
Η αξία του βάζου κοστολογήθηκε γύρω στα 1.500-2.000, με τον εκτιμητή να υποστηρίζει ότι πρόκειται για διακοσμητικό του 20ου αιώνα και όχι για κάποιο σπάνιο αντικείμενο.
«Ο εκτιμητής έκανε λάθος. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να έχει δίκιο και 300 Κινέζοι αγοραστές να κάνουν λάθος» σχολίασε ο Jean-Pierre Osenat στoν Guardian και πρόσθεσε «Συνεργαζόμασταν με τον συγκεκριμένο εκτιμητή αλλά όχι πια».
Δεκαπέντε μέρες πριν από τη δημοπρασία είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 300-400 αγοραστές, έτσι στον οίκο άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι πάει λάθος με την κοστολόγηση.
«Ήρθαν να το δουν με λάμπες και μεγεθυντικούς φακούς. Προφανώς, κάτι είδαν. Οι εγγραφές για τη δημοπρασία ήταν τόσες πολλές που αναγκαστήκαμε να τις σταματήσουμε. Σε εκείνο το σημείο καταλάβαμε ότι κάτι συνέβαινε» συνέχισε ο Osenat.
Τελικά, αποφάσισαν να μην δεχθουν online προσφορές κι έτσι οι ενδιαφερόμενοι περιορίστηκαν στους 30 από 400. Οι μισοί ήταν παρόντες στην αίθουσα και οι άλλοι μισοί στο τηλέφωνο, ενώ ο καθένας έπρεπε να δώσει προκαταβολή 10.000 ευρώ για να συμμετάσχει.
Μόλις το βάζο εμφανίστηκε οι αγοραστές άρχισαν να ανταγωνίζονται. Οι προσφορές ξεκίνησαν από τις 100.000 ευρώ, ανέβηκαν στις 500.000 και έπειτα στα δύο εκατομμύρια. Όταν πια έφτασαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ, 10 αγοραστές εξακολουθούσαν να ανταγωνίζονται. Στα 7 εκατομμύρια ευρώ είχαν απομείνει μόνο δύο.. Στο τελικό σφυρί η προσφορά είχε ανέβει τα 7,7 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών ο ανώνυμος Κινέζος αγοραστής θα πληρώσει 9,12 εκατ. ευρώ.
Το βάζο φέρει ένα δράκο και σύννεφα, που είναι περιζήτητα μοτίβο μεταξύ των συλλεκτών της ανατολικής Ασίας. Ακόμα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι διέκριναν μια σφραγίδα του αυτοκράτορα Qianlong που αποτελεί ιερή μορφή για τους Κινέζους, αλλά είναι ασαφές αν είναι κάποιο σπάνιο αντικείμενο.
Ο εκτιμητής, πάντως, ο οποίος απολύθηκε, εμμένει στην αρχική του εκτίμηση. Από την πλευρά του Cedric Laborde, διευθυντής του τμήματος ασιατικών τεχνών του οίκου Osenat δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη απόλυτα πεπεισμένος ότι η αρχική εκτίμηση ήταν λάθος. «Δεν ξέρουμε αν το βάζο είναι παλιό ή όχι ή γιατί πουλήθηκε σε τέτοια τιμή. Ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ» σχολίασε.
Όσον αφορά για την αρχική ιδιοκτήτρια του βάζου ο Osenat δήλωσε ότι αισθάνεται τραυματισμένη ψυχικά από την έκθεσή που πήρε η υπόθεση κι ότι δεν είχε υποψιαστεί ότι το βάζο είχε τόσο μεγάλη αξία.
Πηγή: ethnos.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.