Ενεργειακό: Στη Σύνοδο της 20ής Οκτωβρίου η λύση για το φυσικό αέριο - Τα θετικά μηνύματα της Πράγας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 7.10.2022
Ενεργειακό: Στη Σύνοδο της 20ής Οκτωβρίου η λύση για το φυσικό αέριο - Τα θετικά μηνύματα της Πράγας
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν τις «παρεξηγήσεις» γύρω από το σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύει να δαπανήσει το Βερολίνο

Θετικά μηνύματα στην κατεύθυνση της κοινής αγοράς ενέργειας και χρηματοδότησης στο πλαίσιο μηχανισμού για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών «εξέπεμψε» η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Πράγας. Γεφύρωση διαφωνιών στο κεντρικό ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν διεφάνη, εντούτοις οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών απηχούν αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης με χρονικό ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 20ής-21ης Οκτωβρίου.

Επόμενος «σταθμός» στη σκληρή διαπραγμάτευση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, η οποία έχει χωρίσει την ΕΕ σε αντίπαλα «στρατόπεδα», είναι το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας την προσεχή εβδομάδα -και στοίχημα αποτελεί η λήψη απόφασης για τη μορφή της ευρωπαϊκής παρέμβασης στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόκειται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα πρόταση που θα περιλαμβάνει ένα πιο λεπτομερές πλαίσιο μεσοπρόθεσμων μέτρων με στόχο τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς και μακροπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στην αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σαρλ Μισέλ: Σύμπλευση για την κοινή αγορά ενέργειας

Η υποστήριξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην από κοινού αγορά ενέργειας αυξάνεται, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, Πετρ Φιάλα.

«Εδώ και πολλούς μήνες, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα αποθέματα θα είναι όσο πιο πλήρη γίνεται», επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ. «Πριν από το καλοκαίρι, είπαμε ότι χρειάζεται να οργανώσουμε την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων. Επανήλθαμε σήμερα στο θέμα αυτό και υπάρχει αυξημένη στήριξη στην ιδέα αυτή», σημείωσε.

Οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου αναμένεται να δρομολογηθούν από την άνοιξη του 2023, καθώς στην παρούσα φάση οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι πλήρεις.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Περισσότερη κοινή χρηματοδότηση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να βρει περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να απαλλαγούν τα ίδια από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα εξετάσουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε όλα τα κράτη-μέλη να έχουν την ίδια ευκαιρία να επενδύσουν στη μετάβαση», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Η ίδια σημείωσε επίσης πως είναι κεφαλαιώδους σημασίας να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την άνοιξη.

Σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου πως οι «27» συζήτησαν την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την απελευθέρωση επιπρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα.

Αισιοδοξία για λύση εκφράζουν Μακρόν και Ντράγκι

Πολύ πιο αισιόδοξος» ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να βρουν μία λύση για την ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, από την Πράγα. Ταυτόχρονα, ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο χειμώνας του 2023/24 θα είναι ακόμη σκληρότερος από αυτόν που έρχεται τώρα για τους Ευρωπαίους, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις συνομιλίες της με τους προμηθευτές αερίου και θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις μεγάλες ασιατικές χώρες για τις αγορές αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόσει μηχανισμούς για να διασφαλίσει την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις αγορές ενεργειακών προϊόντων.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών αποφάσισαν, όπως είπε, να εφαρμόσουν «μηχανισμούς» ώστε να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα εργαστεί και θα λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων», μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 20ής-21ης Οκτωβρίου, είπε στους δημοσιογράφους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. «Tα πράγματα κινούνται» δήλωσε από την Πράγα, επισημαίνοντας ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί επί τάπητος πρόταση της Κομισιόν με άξονα τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου, την εισαγωγή μηχανισμού αλληλεγγύης και την έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας.

«Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τα πράγματα κινούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 20ής Οκτωβρίου, πρόταση στην οποία θα περιέχονται τρία στοιχεία: Η καταβολή προσπάθειας με στόχο τη μείωση των τιμών, η εισαγωγή ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον όλο μηχανισμό και η έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμιση της αγοράς της ενέργειας», υπογράμμισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα εργαλείο, το οποίο να επιτρέπει την δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χρέους, για την αντιμετώπιση του κόστους της ενεργειακής κρίσης, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε:

«Συμμερίζομαι την πρόταση που έκαναν οι Τζεντιλόνι και Μπρετόν. Και εγώ είχα κάνει παρόμοια πρόταση πριν πέντε μήνες, είναι μια λογική πρόταση, ιδίως μετά την απόφαση της Γερμανίας. Πρέπει για να τεθούν στο ίδιο επίπεδο όλες οι χώρες, τόσο εκείνες με δημοσιονομικό περιθώριο, όσο και εκείνες που δεν το διαθέτουν».

Σολτς: «Λύθηκαν οι παρεξηγήσεις στην Πράγα»

Το γεγονός ότι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Πράγας συνέβαλε προς την κατεύθυνση της επίτευξη ενός κοινού τόπου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη επιβεβαίωσε μέσω των δηλώσεών του και οΌλαφ Σολτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος, που βρέθηκε στο «στόχαστρο» των αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ για το πακέτο επιδοτήσεων 200 δισ. ευρώ για το φυσικό αέριο καθώς και για την άρνηση υιοθέτησης των προτάσεων άλλων χωρών, δήλωσε ότι «λύθηκαν οι παρεξηγήσεις» και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του σχετικά με τα μέτρα που συζητά.

Ειδικότερα, ο Όλαφ Σολτς υπεραμύνθηκε της απόφασης για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υιοθετεί τη «γραμμή» των κοινών προμηθειών σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο. Σε ό,τι αφορά το θέμα του «μηχανισμού αλληλεγγύης» -δηλαδή κοινών δαπανών για το φυσικό αέριο- παρέπεμψε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

«Χρησιμοποίησα αυτήν την ευκαιρία για να εξηγήσω τη δέσμη μέτρων στους ομολόγους μου και να την θέσω στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα. «Ήταν σημαντικό και ασφαλώς συνέβαλε στο ξεκαθάρισμα των παρεξηγήσεων», πρόσθεσε.

«Με τις αποφάσεις μας, κινούμαστε εντός του ίδιου πλαισίου» με όσα κάνουν και άλλες χώρες, επέμεινε. Αυτό που κάνει η Γερμανία είναι σωστό, «είμαστε οικονομικά ισχυροί και μπορούμε να το κάνουμε», συνέχισε, λέγοντας ότι άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν παρόμοια προγράμματα.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι ξέρουν πως τέτοια μέτρα είναι αναγκαία και θα έπρεπε να ληφθούν παντού», τόνισε εξάλλου ο Γερμανός καγκελάριος. Σχολίασε επίσης ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει δαπανηθεί και «θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες επιλογές έχουμε».

Αναφερόμενος στο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε ότι είναι σημαντικό να πέσουν οι τιμές και «μόνο από κοινού θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα». Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται μακροχρόνιες συμβάσεις με πολλούς, διαφορετικούς προμηθευτές. «Όλοι συμφωνούμε ότι η τιμή του αερίου είναι υπερβολικά υψηλή» και θα πρέπει οι Βρυξέλλες να συζητήσουν με τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και άλλες προμηθεύτριες χώρες για το πώς θα μειωθεί, πρόσθεσε.

Πηγή: cnn.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Βουλή: Ισοψήφισαν και δεν πέρασε η πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση υπερκερδών των τραπεζών - Συζήτηση σε υψηλούς τόνους

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Επέκταση γονικής άδειας και αύξηση επιδόματος τοκετού ψήφισε η Βουλή - Με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Προχωρά με νέα μείωση 0,25% των τριών βασικών επιτοκίων

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Γεραπετρίτης: Δεν μπορεί να υπάρχει φοβικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν

Στην Άγκυρα ο Άντονι Μπλίνκεν – Η Συρία στο επίκεντρο της συνάντησης με Ερντογάν