Το Αζερμπαϊτζάν άφησε ελεύθερους 17 Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου έπειτα από μεσολάβηση των ΗΠΑ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν μετά την ανακοίνωση της έναρξης συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών του Καυκάσου.
Την ώρα που η Μόσχα βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένη στη διεθνή σκηνή μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανέλαβαν τον ρόλο των μεσολαβητών σε αυτή τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Μπακού και του Γερεβάν.
«Εκτιμώ βαθιά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην επιστροφή των 17 αιχμαλώτων μας πολέμου», έγραψε ο Πασινιάν στο Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα σημειωθούν νέες «πρόοδοι για την επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων και την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή».
Χθες, Τρίτη, το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας διευκρίνισε ότι ο υπουργός Αραράτ Μιρζογιάν, ο Αζέρος ομόλογός του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και ο Αμερικανός Άντονι Μπλίνκεν είχαν τηλεφωνική συνομιλία «με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς» σχετικά με τη «σύνοδο της 2ας Οκτωβρίου στη Γενεύη» στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Μπλίνκεν χαιρέτισε την απελευθέρωση των Αρμένιων αιχμαλώτων και επανέλαβε «τη δέσμευση» των ΗΠΑ υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «εκτιμά τα θετικά βήματα που έχουν κάνει η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν προς μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία».
Τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τερμάτισε τις χειρότερες μάχες που έχουν σημειωθεί μεταξύ των δύο γειτόνων στον Καύκασο μετά τον πόλεμο του 2020.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν αντιπαρατεθεί σε δύο πολέμους τις τρεις τελευταίες δεκαετίες για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός θύλακα η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι και ο οποίος έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του από το Μπακού.
Ο πόλεμος του 2020 είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και τερματίστηκε έπειτα από εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Βάσει αυτής η Αρμενία παραχώρησε εδάφη που έλεγχε επί δεκαετίες και η Μόσχα ανέπτυξε περίπου 2.000 Ρώσους στρατιώτες για να επιτηρούν την τήρηση της εκεχειρίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.