Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά τα χαμόγελα που περίσσεψαν στο Κρεμλίνο για την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας έπειτα από διεξαγωγή δημοψηφισμάτων-παρωδία σε τέσσερις περιοχές, ακόμη μια καίρια νίκη του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς έρχεται να αποδείξει ότι οι ισορροπίες στο πεδίο των μαχών έχουν ανατραπεί. Η είδηση - το Σάββατο το απόγευμα - ότι η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από τη στρατηγική πόλη Λιμάν της Ουκρανίας επιτρέποντας στα ουκρανικά να την ανακαταλάβουν, είναι κομβικής σημασίας καθώς επιβεβαιώνει ότι η ρωσική εκστρατεία βρίσκεται σε οπισθοδρόμηση.
Η υποχώρηση αποφασίστηκε από τη Μόσχα εν μέσω φόβων ότι χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες θα περικύκλωναν την πόλη, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Εκπρόσωπος των ανατολικών δυνάμεων της Ουκρανίας είπε ότι η Ρωσία είχε 5.000 έως 5.500 στρατιώτες στο Λιμάν, αλλά ότι ο αριθμός των στρατευμάτων που είχαν βρεθεί να έχουν περικυκλωθεί ήταν μικρότερος λόγω σημαντικών απωλειών.
"Έχουμε μια ερώτηση για εσάς: Θα θέλατε μια επανάληψη;"
"Η ρωσική ομάδα στην περιοχή του Λιμάν είναι περικυκλωμένη", είχε δηλώσει λίγο πριν τη ρωσική ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου, Σέρχι Τσερεβάτι, στην ουκρανική τηλεόραση.
Το βράδυ του Σαββάτου, η ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο twitter του ουκρανικού υπουργείο Άμυνας, γράφτηκε για να στείλει στους Ρώσους ένα πάρα πολύ σκληρό μήνυμα, εμψυχώνοντας την ίδια στιγμή τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις:
"Ευχαριστούμε το "υπουργείο Άμυνας" της Ρωσίας για την επιτυχή διοργάνωση της επιχείρησης "Ιζιουμ 2.0" [σ.σ. αναφορά στην ανακατάληψη της πόλης Ιζιούμ τον περασμένο μήνα]. Σχεδόν όλα τα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στο Λιμάν μεταφέρθηκαν επιτυχώς είτε μέσα σε σάκους πτωμάτων είτε στην Ουκρανία ως αιχμάλωτοι. Έχουμε μια ερώτηση για εσάς: Θα θέλατε μια επανάληψη;"
"Το Λιμάν ανήκει στην Ουκρανία"
"1η Οκτωβρίου: Ξετυλίγουμε την επίσημη σημαία μας και την καρφώνουμε στη γη μας. Το Λιμάν ανήκει στην Ουκρανία", είπε ένας από τους στρατιώτες, όρθιος πάνω στο καπό ενός στρατιωτικού οχήματος.
Στον παρακάτω χάρτη από το ρωσικό κανάλι Rybar στο Telegram, φαίνονται οι θέσεις των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.
Ukrainian troops have entered Lyman pic.twitter.com/gmkcfULjp2
— Illia Ponomarenko🇺🇦 (@IAPonomarenko) October 1, 2022
Βίντεο που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να κυματίζουν τη σημαία τους στα περίχωρα της πόλης.
Λιμάν: κόμβος logistics
Η πόλη είχε χρησιμοποιηθεί ως κόμβος στην εφοδιαστική αλυσίδα από τη Ρωσία. Βρίσκεται στο Ντονμπάς, στην επαρχία Ντονέτσκ που είναι μερικώς κατεχόμενη από τους Ρώσους. Πλέον, δίνει εκ νέου πρόσβαση στα ουκρανικά σε περισσότερα εδάφη στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.
Από την αρχή του πολέμου, η Ρωσία χρησιμοποίησε το Λιμάν ως κόμβο εφοδιασμών και μεταφορών για τις επιχειρήσεις της στα βόρεια της περιοχής του Ντόνετσκ. Η πτώση του μπορεί να θεωρηθεί ως το μεγαλύτερο κέρδος στο πεδίο της μάχης για την Ουκρανία, έπειτα από τις ανακαταλήψεις-αστραπή εδαφών στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά της χώρας, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε ότι η ανακατάληψη του Λιμάν θα επιτρέψει στο Κίεβο να προελάσει στην περιοχή του Λουγκάνσκ, ανατρέποντας τον ρωσικό ισχυρισμό - που είχε διατυπωθεί στις αρχές Ιουλίου - περί ολοκληρωτικής κατοχής.
"Το Λίμαν είναι σημαντικό γιατί είναι το επόμενο βήμα προς την απελευθέρωση του ουκρανικού Ντονμπάς. Είναι μια ευκαιρία να πάμε παραπέρα στην Κρεμίννα και το Σιεβιεροντόνετσκ. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό και ψυχολογικά", είπε.
Ο σύμβουλος του Ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών, Άντον Γερασένκο, ανάρτησε στον δικό του λογαριασμό στο twitter ένα βίντεο στο οποίο βλέπουμε Ουκρανές στρατιωτίνες έτοιμες για μάχη.
We thank the “Ministry of Defense” of 🇷🇺 for successful cooperation in organizing the "Izyum 2.0" exercise. Almost all russian troops deployed to Lyman were successfully redeployed either into body bags or into 🇺🇦 captivity. We have one question for you: Would you like a repeat? pic.twitter.com/wmPi2LJROw
— Defense of Ukraine (@DefenceU) October 1, 2022
Οι Ρώσοι μαχητές είχαν την ευκαιρία να παραδοθούν, ανέφερε ο σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ο Γιούρικ Σακ, και ότι θα τύχαιναν καλύτερης μεταχείρισης ως αιχμάλωτοι πολέμου από ό,τι από τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία.
Λίγο αργότερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από την πόλη, χρησιμοποιώντας το όνομα Krasnyi (Κόκκινο) Λιμάν, που ήταν η ονομασία της πόλης κατά τη σοβιετική εποχή, αναγνωρίζοντας ότι οι Ουκρανοί είχαν "σημαντική υπεροχή σε δυνάμεις" στην περιοχή.
Προτροπή για χρήση πυρηνικών από τον σκληρό Τσετσένο Καντίροφ
Η οπισθοδρόμηση στο πεδίο της μάχης προκάλεσε νέες δηλώσεις από τον Τσετσένο ηγέτη και σκληροπυρηνικό σύμμαχο της Μόσχας, Ραμζάν Καντίροφ. Έχοντας ήδη από τον περασμένο μήνα βάλλει κατά εκείνων που ευθύνονται για τις ήττες στα βορειοανατολικά, ο Καντίροφ σχολίασε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων χαμηλής απόδοσης ενόψει τέτοιων ήττων.
Παράλληλα, έβαλε στο στόχαστρο τον Ρώσο συνταγματάρχη, διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, Αλεξάντερ Λάπιν, το "μοιραίο" πρόσωπο κατά τον Καντίροφ για την απώλεια της πόλης Λιμάν.
Κατηγόρησε τον συνταγματάρχη Λάπιν, ο οποίος διοικούσε την άμυνα αυτού του τμήματος του μετώπου, για την απώλεια του Λιμάν.
"Πάντα έλεγα: δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι η αλήθεια", είπε.
"Είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά. Γι' αυτό δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός για το τι συνέβη στο Κράσνι Λιμάν".
Τα καρφιά για τον Λάπιν είναι πολλά: "Ο διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, στρατηγός Αλεξάντερ Λάπιν, ήταν υπεύθυνος για την άμυνα αυτού του τομέα. Ο ίδιος Λάπιν που έλαβε το παράσημο του Ήρωα της Ρωσίας για την κατάληψη του Λισιτσάνκ, αν και de facto δεν ήταν πουθενά εκεί κοντά.
"Ο Λάπιν είχε αναπτύξει επιστρατευμένους στρατιώτες από τη μαχητικά από τη "Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ" και άλλες μονάδες σε όλο το μέτωπο προς το Λιμάν, αλλά δεν τους είχε παράσχει τα απαραίτητα μέσα για επικοινωνία, επαφή με το κέντρο επιχειρήσεων και επαρκή προμήθεια πυρομαχικών".
Νέα δυναμική υπέρ του Κιέβου
Στρατιωτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το Κίεβο, αυτή τη στιγμή, έχει ανανεομένη δυναμική στον πόλεμο και πλέον μπορεί να υπηρετεί τη δέσμευσή του να προχωρήσει σε μια αντεπίθεση για να ανακτήσει όλα τα εδάφη που βρίσκονται υπό κατοχή.
Οι εξελίξεις αυτές επιτρέπουν στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίρ Ζελένσκι, να λέει ότι οι προσπάθειες για "απελευθέρωση ολόκληρης της γης μας" θα λειτουργήσουν ως απόδειξη ότι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιαστεί.
Ο Πούτιν ανακήρυξε τις περιοχές του Ντονμπάς του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και τις νότιες περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια ως ρωσική γη στην τελετή της Παρασκευής – ένα τμήμα εδάφους ίσο με περίπου το 18% της συνολικής επιφάνειας της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτήρισαν την κίνηση της Ρωσίας ως παράνομη. Το Κίεβο δεσμεύτηκε να συνεχίσει την απελευθέρωση της γης του από τις ρωσικές δυνάμεις και είπε ότι δεν θα πραγματοποιήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα όσο ο Πούτιν παραμένει πρόεδρος.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.