Έντονες διεθνείς αντιδράσεις μετά το διάγγελμα Πούτιν - Η θέση της Κύπρου

Δημοσιεύθηκε 30.9.2022
Έντονες διεθνείς αντιδράσεις μετά το διάγγελμα Πούτιν - Η θέση της Κύπρου
Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις «δόλιες» προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών- Νέες κυρώσεις στη Μόσχα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιβάλουν νέες και «αυστηρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας καταδικάζοντας τις «δόλιες» προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία.

Σε μια αυστηρή ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν επίσης ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε συμφωνία με τις χώρες της G7 ενάντια σε «κάθε χώρα, πρόσωπο ή οντότητα» που παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να «καταλάβει παρανόμως εδάφη στην Ουκρανία».

4337984954415007 image

«Νέο ναδίρ» στον πόλεμο η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών, την οποία δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» η G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς την «νέο ναδίρ» στον πόλεμο. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα επιβάλουν νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις υποτιθέμενες προσαρτήσεις, ούτε τα ψευδοδημοψηφίσματα που έγιναν υπό την απειλή των όπλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα επιβάλλουμε περαιτέρω οικονομικό κόστος στη Ρωσία και σε πρόσωπα και οντότητες, εντός και εκτός της Ρωσίας, που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσαν.

4337986277557268 image

Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις στην Ρωσία ως απάντηση στην προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία σε δημοψηφίσματα που αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν χαρακτηρίζουν «απάτη». Στον κατάλογο των κυρώσεων συμπεριλήφθηκαν η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, οι συγγενείς του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία στην διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα συμπεριλαμβάνουν την δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Καναδάς διεύρυνε επίσης τους καταλόγους των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας 43 «εκπροσώπους της ελίτ» και μέλη των οικογενειών τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σαρωτικές κυρώσεις σε εκατοντάδες άτομα και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μελών του νομοθετικού σώματος, του στρατού και της Κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι όταν ο Πούτιν προσπαθεί με δόλο να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε δήλωσή της.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε 14 άτομα του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας, σε δύο ηγετικά στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, μέλη οικογενειών κορυφαίων αξιωματούχων (του Ρώσου πρωθυπουργού Μισούστιν και του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού) και 278 μέλη του ρωσικού νομοθετικού σώματος «επειδή επέτρεψαν τα εικονικά δημοψηφίσματα της Ρωσίας και την απόπειρα προσάρτησης κυρίαρχου ουκρανικού εδάφους». Μεταξύ των ατόμων που στοχεύουν οι αμερικανικές κυρώσεις είναι και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε επίσης οδηγίες που προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο κυρώσεων σε όσους βρίσκονται εκτός Ρωσίας σε περίπτωση που παρέχουν πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στη Μόσχα. «Οι ισχύοντες έλεγχοι εξαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία μπορούν να εφαρμοστούν σε οντότητες σε τρίτες χώρες που επιδιώκουν να παράσχουν υλική υποστήριξη στους στρατιωτικούς και βιομηχανικούς τομείς της Ρωσίας και της Λευκορωσίας», συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης των ρωσικών προμηθειών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Στον κατάλογο των κυρώσεων περιλαμβάνονται 57 νέες οντότητες στη Ρωσία και την Κριμαία, τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι συνδράμουν τη «βίαιη επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία». Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρείες που απέκτησαν ή επιχείρησαν να αποκτήσουν προϊόντα αμερικανικής προέλευσης για τον ρωσικό στρατό και εταιρείες που αναζήτησαν κβαντική τεχνολογία υπολογιστών για την στρατιωτική επιχείρηση.

4337986085702164 image

ΕΕ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία

«Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» τονίζουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι απορρίπτουν «κατηγορηματικά» και καταδικάζουν «απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ» τις «παράνομες» προσαρτήσεις, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τα παράνομα "δημοψηφίσματα" στα οποία προχώρησε η Ρωσία ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή τις παράνομες προσαρτήσεις. Αυτές οι αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Η Κριμαία, η Χερσώνα, η Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι η Ουκρανία. Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτήν την παράνομη προσάρτηση» σημειώνουν τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.

«Είμαστε ακλόνητοι στην υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της και έχει το δικαίωμα να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι πυρηνικές απειλές που διατυπώνονται από το Κρεμλίνο, η στρατιωτική κινητοποίηση και η στρατηγική της αναζήτησης ψευδούς παρουσίασης του εδάφους της Ουκρανίας ως της Ρωσίας και του ισχυρισμού ότι ο πόλεμος μπορεί τώρα να διεξάγεται στο έδαφος της Ρωσίας δεν θα κλονίσουν την αποφασιστικότητά μας» δηλώνουν τα κράτη-μέλη.

«Θα ενισχύσουμε τα περιοριστικά μέτρα μας για την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας. Θα αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση.

4337986888980072 image

Η Κύπρος καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία

Τα πρόσφατα «δημοψηφίσματα» που διεξήχθησαν στις περιοχές Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια της Ουκρανίας που κατέχονται από τη Ρωσία, είναι παράνομα, άκυρα και αντίθετα με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή το ΥΠΕξ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προσθέτει πως όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν υποχρέωση να ακολουθούν και να σέβονται τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

«Η απειλή ή χρήση βίας, η κατοχή, η απόσχιση και η προσάρτηση εδάφους ενός κράτους από ένα άλλο αποτελούν κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνει.

Το ΥΠΕΞ προσθέτει πως η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ζητήματα που αφορούν αρχές του Διεθνούς Δικαίου, εξαιτίας και των κλιμακούμενων απειλών της Τουρκίας για προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να τηρεί στάση αρχών.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την στήριξή του στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», καταλήγει η ανακοίνωση.

4337988018213213 image

Μακρόν: Σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ουκρανικής κυριαρχίας από τη Ρωσία

Την καταδίκη του στην προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από την Ρωσία, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Καταδικάζω σθεναρά την παράνομη προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας από τη Ρωσία. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ουκρανικής κυριαρχίας» ανέφερε ο Μακρόν.

Βαρσοβία και Χάγη καταδικάζουν την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία

Η Πολωνία καταδικάζει την υπογραφή των συνθηκών από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία.

"Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες της "αναγνώρισης της ανεξαρτησίας" και "ενσωμάτωσης" στη Ρωσική Ομοσπονδία τμημάτων των ουκρανικών περιφερειών της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια", αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση.

Στην Ολλανδία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο ΒλαντίμΙρ Πούτιν.

"Η Ολλανδία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτή την προσάρτηση, ακριβώς όπως δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας", δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στη Χάγη.

H Τζ. Μελόνι καταδικάζει το ρωσικό «δημοψήφισμα φάρσα» σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας

Η νικήτρια των ιταλικών βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, Τζόρτζια Μελόνι, με γραπτή δήλωσή της καταδίκασε τα «δημοψηφίσματα» που διοργάνωσε η Ρωσική Ομοσπονδία σε ουκρανικές κατεχόμενες περιοχές.

Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας τόνισε:

«Η δήλωση προσάρτησης στη Ρωσική Ομοσπονδία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας μετά τα δημοψηφίσματα φάρσα τα οποία πραγματοποιήθηκαν υπό βίαιη στρατιωτική κατοχή, δεν έχει καμία νομική ή πολιτική αξία. Ο Πούτιν αποδεικνύει και πάλι ότι διαθέτει ένα νέο ιμπεριαλιστικό όραμα, σοβιετικού τύπου, το οποίο απειλεί την ασφάλεια όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η νέα αυτή παραβίαση των κανόνων συνύπαρξης των Εθνών, από μέρους της Ρωσίας, επιβεβαιώνει την ανάγκη να παραμείνουν συμπαγείς και αρραγείς οι δυτικές δημοκρατίες».

Λιθουανία: Η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία ξυπνά οδυνηρές μνήμες

Η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία ξύπνησε οδυνηρές μνήμες στις χώρες της Βαλτικής, που λένε ότι το ίδιο σενάριο χρησιμοποιήθηκε για να ενταχθούν στη Σοβιετική Ένωση, το 1940.

Η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία ξύπνησε οδυνηρές μνήμες στις χώρες της Βαλτικής, που λένε ότι το ίδιο σενάριο χρησιμοποιήθηκε για να ενταχθούν στη Σοβιετική Ένωση, το 1940.

Σενάριο

«Αυτά τα γεγονότα στην Ουκρανία ακολουθούν το σενάριο που δοκιμάστηκε στις βαλτικές χώρες το 1940», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Αρβίντας Ανουσάουσκας, που είναι ιστορικός στο επάγγελμα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Υπάρχει η εικονική αυτοδιάθεση, η πανηγυρική τελετή στο Κρεμλίνο και μετά η προσάρτηση», πρόσθεσε.

Ο σοβιετικός στρατός μπήκε στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία τον Ιούνιο του 1940, λίγους μήνες μετά τη συμφωνία της Μόσχας με τη ναζιστική Γερμανία να μοιραστούν αυτήν την περιοχή της Ευρώπης μεταξύ τους. Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν και οργανώθηκαν βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 1940 για την ανάδειξη κοινοβουλίων στα οποία κυριαρχούσαν οι κομμουνιστές.

Αμέσως μετά, υποβλήθηκε αίτημα ενσωμάτωσης των χωρών στη Σοβιετική Ένωση, το οποίο έγινε δεκτό.

«Στο σενάριο, αυτό που ακολουθεί είναι τρομοκρατία και εκμετάλλευση των τοπικών πόρων. Που στην περίπτωση αυτή είναι ο λαός, που μετά την προσάρτηση θα σταλεί να πεθάνει στον πόλεμο», είπε ο Ανουσάουσκας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τις βαλτικές χώρες εξορίστηκαν στη Σιβηρία ενώ πολλοί Ρώσοι εγκαταστάθηκαν σε αυτές, αυξάνοντας τον αριθμό των ρωσόφωνων σε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Εσθονίας και στο ένα τέταρτο στη Λετονία.

Παρόμοια ιστορία

«Φυσικά, έγινε με τον ίδιο τρόπο (το 1940), είναι παρόμοια ιστορία», είπε ο ηθοποιός Μάρτινς Μέιγερς, από τη Ρίγα. «Η Ρωσία ως έθνος δεν παραδέχεται την προσάρτησή μας και επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με τους Λετονούς, οι ρωσόφωνοι κάτοικοι πιστεύουν ότι η Λετονία εντάχθηκε οικειοθελώς στη Σοβιετική Ένωση και ότι η Ρωσία -τουλάχιστον, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία- ήταν φιλική χώρα, σύμφωνα με έναν δημοσκόπο που μίλησε επίσης στο πρακτορείο.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν αναγνώρισαν την προσάρτηση τότε, όμως οι βαλτικές χώρες ανέκτησαν την ανεξαρτησία τους μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Το 1940, παράνομα ρωσικά δημοψηφίσματα μας οδήγησαν στην τρομοκρατία και την κατοχή», έγραψε την περασμένη εβδομάδα στο Twitter ο Μάρκο Μίχελσον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Εσθονίας. «Η Ουκρανία είναι σε καλύτερη θέση. Θα απελευθερώσουν τα εδάφη τους εκδιώκοντας τη Ρωσία», υποστήριξε.

Πηγή: protothema.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ / in.gr / ΚΥΠΕ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)

Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις

Ο παιδεραστής προπονητής που δεν έχει όνομα… Ο ΚΟΑ αποτάθηκε στην Επίτροπο για να το δημοσιοποιήσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο παιδεραστής προπονητής που δεν έχει όνομα… Ο ΚΟΑ αποτάθηκε στην Επίτροπο για να το δημοσιοποιήσει

Ο παιδεραστής προπονητής που δεν έχει όνομα… Ο ΚΟΑ αποτάθηκε στην Επίτροπο για να το δημοσιοποιήσει

Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο

Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο