Όταν ανέβηκε στο θρόνο, το 1952, τη Σοβιετική Ένωση διοικούσε ο Ιωσήφ Στάλιν, την Κίνα ο Μάο Τσε Τουνγκ και τις ΗΠΑ ο Χάρι Τρούμαν.
Από τότε μέχρι σήμερα, για εβδομήντα συναπτά έτη, η βασίλισσα Ελισάβετ που απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών παρέμεινε στην ίδια θέση, ένα ορόσημο που δεν έφτασε ποτέ κανένας από τους προκατόχους της τα τελευταία 1.000 χρόνια, και που μόνο λίγοι μονάρχες σε όλο τον κόσμο έχουν επιτύχει ποτέ. Το 2015, μάλιστα, ξεπέρασε τη βασίλισσα Βικτόρια ως η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας.
Η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα στις 6 Φεβρουαρίου 1952 μετά το θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου VI, ενώ βρισκόταν στην Κένυα σε διεθνή περιοδεία.
Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση της βασίλισσας της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας των Εθνών, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας ήταν ότι δεν προοριζόταν να βρεθεί σ′ αυτή την θέση. Αυτό συνέβη επειδή ο θείος της, ο Εδουάρδος VIII παραχώρησε τον θρόνο στον αδελφό του και πατέρα της Ελισάβετ δεδομένου του ότι θέλησε να παντρευτεί μια διαζευγμένη Αμερικανίδα, την Ουόλις Σίμπσον.
Στις 20 Νοεμβρίου 1947 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο.
Απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο (γεν. 1948), σημερινό βασιλιά της Αγγλίας, την Άννα (1950), τον Άντριου (1960) και τον Έντουαρντ (1964).
Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.
Από τότε που στέφθηκε βασίλισσα μέχρι σήμερα από την προεδρία των ΗΠΑ έχουν περάσει 14 πρόεδροι ενώ στην Ντάουνινγκ Στριτ έχουν φιλοξενηθεί 14 πρωθυπουργοί. Από αυτούς ίσως ο πιο σημαντικός για την Ελισάβετ να ήταν ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Δεν είναι λίγοι οι ιστορικοί που τον θεωρούν μέντορα της. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Τσώρτσιλ το 1955 αποσύρθηκε από την πολιτική, η βασίλισσα Ελισάβετ έγραψε μεταξύ άλλων στην αποχαιρετιστήρια της επιστολή: «Θα κρατήσω για πάντα μέσα μου μια θέση του πρώτου μου πρωθυπουργού, στο οποίο ο σύζυγός μου και εγώ οφείλουμε τόσα πολλά. Για την σοφή καθοδήγηση του οποίου, κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας μου, θα είμαι πάντα βαθιά ευγνώμων».
Αν και ο ρόλος της ουσιαστικά ήταν εθιμοτυπικός και δεν είχε κάποια πολιτική εξουσία, παρ΄ όλα αυτά για πολλούς στην Βρετανία αποτέλεσε παράγοντα σταθερότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στους 5 Βρετανούς εξακολουθούσε να έχει θετική γνώμη για την βασίλισσα Ελισάβετ.
Κι αυτό παρά τα τεράστια σκάνδαλα που έπληξαν το παλάτι όλα αυτά τα χρόνια.
Πηγή: huffingtonpost.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.