Πάνω από 10,5 εκατομμύρια παιδιά έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού – σχεδόν διπλάσια από τις προηγούμενες εκτιμήσεις – σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Pediatrics».
Συγκεκριμένα, η Νοτιοανατολική Ασία και η Αφρική υπέστησαν το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών, με ένα στα 50 παιδιά να επηρεάζεται σε σύγκριση με ένα στα 150 παιδιά στην Αμερική.
Μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων γονέων και ατόμων που φροντίζουν ένα παιδί είναι η Βολιβία, το Περού, η Ναμίμπια, η Αίγυπτος, η Βουλγαρία, η Νότια Αφρική, ο Ισημερινός, το Εσουατίνι, η Μποτσουάνα και η Γουιάνα, σύμφωνα με τη μελέτη. Πριν από την πανδημία, εκτιμάται ότι υπήρχαν 140 εκατομμύρια ορφανά παιδιά παγκοσμίως.
Τα παιδιά σε χώρες με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και υψηλότερα ποσοστά γονιμότητας ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν, σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία βασίζεται στην καταγραφή θανάτων που είχαν υπερβεί τον αναμενόμενο αριθμό απωλειών. Οι αριθμοί λαμβάνουν υπόψη τους θανάτους που συνέβησαν από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάιο του 2022 και προέκυψαν μέσω της συνεργασίας μεταξύ ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Imperial College του Λονδίνου, μεταξύ άλλων.
Η επικεφαλής συγγραφέας Σούζαν Χίλις, πρώην επιδημιολόγος του CDC που τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτήρισε τα ευρήματα «απογοητευτικά» και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να δώσουν προτεραιότητα στα ορφανά παιδιά παρέχοντάς τους οικονομική, εκπαιδευτική και ψυχική υποστήριξη.
«Όταν έχεις τόσους πολλούς θανάτους και δεν φροντίσεις τα παιδιά, αποδυναμώνεις τον ιστό μιας κοινωνίας», δήλωσε.
Στην επιστολή τους, η ίδια και οι συν-συγγραφείς της έγραψαν ότι «ενώ επενδύονται δισεκατομμύρια δολάρια στην πρόληψη των θανάτων που σχετίζονται με την COVID-19, γίνονται ελάχιστα για τη φροντίδα των παιδιών που μένουν πίσω».
Επισημαίνουν δε, ότι οι συνέπειες για τα παιδιά μπορεί να είναι καταστροφικές, όπως η παραμονή σε ένα ίδρυμα, η κακοποίηση, το τραύμα, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, η εφηβική εγκυμοσύνη, η ελλιπής εκπαίδευση και οι μολυσματικές ασθένειες.
ΠΗΓΗ: Washington Post
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.