Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία
Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν οι δύο αποφάσεις που έλαβε η αμερικανική Βουλή, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία, ενώ παράλληλα αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων.
«Ντροπή»Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση για κυρώσεις, σημειώνοντας ότι δεν συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και είναι σε αντίθεση με τη συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον για τη Συρία. «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αγνοούν τη διαφορά μεταξύ μιας χώρας συμμάχου και μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και έχουν νομιμοποιήσει απερίσκεπτα έναν τρομοκράτη με την ρητορική και τις πράξεις τους τις προηγούμενες ημέρες, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν τίποτα με τις απειλές μονομερών κυρώσεων», προστίθεται. Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με κάλεσμα προς το Κογκρέσο να μην υιοθετήσει το νομοσχέδιο αυτό, ενεργώντας στο πνεύμα της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ενώ καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για αποτροπή της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων. Παράλληλα αναφέρεται σε απόφαση που λήφθηκε για «εσωτερική κατανάλωση». Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιγνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία — χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις — ενώ έκρινε πως η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε στόχο να παρθεί «εκδίκηση» για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση. «Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, ανέφερε ότι η απόφαση της αμερικανικής βουλής για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, είναι ένα «ντροπιαστικό παράδειγμα εμπλοκής της ιστορίας στην πολιτική». Σε ανάρτησή του στο twitter, o Καλίν σημείωσε ακόμη πως «αυτοί που κατηγορούν την Τουρκία για γενοκτονία, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουν τη δική τους ιστορία και την αιματηρή ιστορία των τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζουν».
Κοινό μέτωποΤην Τρίτη το βράδυ, τα μέλη της αμερικανικής βουλής έλαβαν τις δύο αυτές αποφάσεις με συντριπτική πλειοψηφία, γεγονός που καταδεικνύει το κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ για την Τουρκία. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων, με 405 ψήφους υπέρ και 11 κατά. Το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις εγκρίθηκε με 403 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δείχνουν ότι τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζουν με αρνητικό τρόπο την Τουρκία, παρά τις κατά διαστήματα αναφορές του Αμερικανού Προέδρου για τον σημαντικό ρόλο της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και την απόφασή του να αποσύρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία. Το θέμα των κυρώσεων, όπως και όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν στις 13 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον οι Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν.
ΑρνείταιΗ γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επίσημα από περίπου τριάντα χώρες αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Κατά εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία. Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα. Τον Απρίλιο του 2017, λίγο καιρό αφότου έγινε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή των Αρμενίων το 2015 «μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα», αποφεύγοντας όμως επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Η τοποθέτησή του είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, που είχε καταγγείλει την «παραπληροφόρηση» που διέσπειρε κατ’ αυτήν ο αμερικανός πρόεδρος. Πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2008, ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευθεί ότι θα αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων, όρο όμως τον οποίο δεν πρόφερε ποτέ στη διάρκεια της θητείας του.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.