Μιλώντας εναντίον του Μακρόν, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καταδίκασε την αθέτηση των υποσχέσεων που είχε δώσει πριν από χρόνια η ΕΕ και προανήγγειλε... αντίσταση
Η απόφαση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και μερικών συμμάχων του να εμποδίσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία εξακολουθεί να δέχεται έντονη κριτική.
Κυρίως γιατί χωρίς ευρωπαϊκή προοπτική, τα δυτικά Βαλκάνια θα οδηγηθούν στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας, όπως τονίζουν οι επικριτές.
Μετά τους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα, ήταν η ώρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποφανθεί για το θέμα.
Μιλώντας εναντίον του Μακρόν, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καταδίκασε την αθέτηση των υποσχέσεων που είχε δώσει πριν από χρόνια η ΕΕ και προανήγγειλε... αντίσταση.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επικρίνει έντονα την απόφαση και στο ψήφισμά του ζητά να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο χώρες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα σταθεί και θα αγωνιστεί για τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Συντηρητικών (ΕΛΚ) Ντέιβιντ ΜακΑλιστερ.
Έχοντας να αντιμεωπίσει τις περιφερειακές εκλογές του επόμενου έτους, ο Μακρόν κατέληξε σε ένα de facto συνασπισμό με λαϊκιστικές δυνάμεις εντός της Γαλλίας για το θέμα αυτό.
«Πέρυσι, η πρώτη χώρα καταγωγής των αιτούντων άσυλο στη Γαλλία ήταν η Αλβανία με 7000 αιτήσεις. Υπήρχαν περισσότεροι Αλβανοί που ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τους Σύριους, τους Ιρακινούς ή Σουδανούς και, επομένως, υπάρχει πρόβλημα: αν οι αιτήσεις αυτές δικαιολογούνται για πολιτικούς λόγους, τότε να περιμένουμε μέχρι να μπορέσουν να γίνουν δεκτοί στην ΕΕ», είπε ο Τιερί Μαριάνι, από το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα ID.
Ο Μαριανί δεν είναι απολύτως σωστός. Στην πραγματικότητα, το περασμένο έτος περίπου 10.000 Αλβανοί υπέβαλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο στη Γαλλία – ήταν πολύ περισσότερες οι αιτήσεις από Αφγανούς.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε να αποκατασταθεί αυτό το λάθος και μάλιστα άμεσα.
Ο Γιοχάνες Χαν καταδικάζει το ευρωπαϊκό «όχι»Την απόρριψη της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία καταδικάζει με σφοδρότητα σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο Αυστριακός απερχόμενος Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας και μελλοντικός Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «καταστροφικές» τις συνέπειες στις δύο αυτές βαλκανικές χώρες από τη σκοπιά της ρεαλιστικής πολιτικής, ενώ εκφράζει τη λύπη του για το ό, τι μένει ανοικτό εάν πρόκειται για ένα «βέτο διαρκείας» από την πλευρά της Γαλλίας.
Μόλις πριν δύο εβδομάδες, ο Αυστριακός Επίτροπος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, προειδοποιούσε πως «η Βόρεια Μακεδονία δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να ζημιωθεί, μόνον επειδή κάποιες χώρες έχουν προβλήματα με την Αλβανία», παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι, αντίστροφα η Αλβανία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις θετικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και να αξιολογηθούν και οι δύο το ίδιο στην αφετηρία.
Αναφέροντας, πως είναι πολύ θετικός για τα Σκόπια και ελπίζει ότι και τα Τίρανα θα καταφέρουν να πάρουν «πράσινο φως» (σ.σ. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ), είχε σημειώσει πως από μερικές χώρες υπάρχει περισσότερη κριτική για την κατάσταση στην Αλβανία, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει την έναρξη των συνομιλιών και με τις δύο υποψήφιες χώρες, στη βάση κριτηρίων που έχουν θέσει τα ίδια τα μέλη.
Σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του Γιοχάνες Χαν στην Wiener Zeitung, στην περίπτωση των Σκοπίων, βαρύνει θετικά η επίλυση της διαφοράς για το όνομα με την Ελλάδα και στην περίπτωση των Τιράνων έχει βαρύνει αρνητικά η εσωτερική πολιτική κατάσταση, μαζί και με την διένεξη ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα μπορούσαν οι δύο χώρες να κριθούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη και να επιτραπεί μόνον στη μία η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είχε αναφέρει ότι θεωρεί πως αυτό είναι δυνατό και ανταποκρίνεται στην στρατηγική αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ότι οι υποψήφιες χώρες κρίνονται στη βάση της προόδου που έχουν επιτύχει κάθε μία ξεχωριστά, ωστόσο, κατά την άποψή του, θα ήταν φυσικά καλύτερο, στο πλαίσιο ενός θετικού μηνύματος προς όλη την περιοχή, εάν και οι δύο χώρες λάβουν ταυτόχρονα «πράσινο φως».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.