Αυτό το χάος αποτελεί την πραγματικότητα, τριάμισι περίπου χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ και μόλις μία εβδομάδα πριν την επίσημη αποχώρηση της χώρας
O Μπόρις Τζόνσον κατάφερε, για πρώτη φορά από όταν διορίστηκε πρωθυπουργός, να λάβει τις απαραίτητες ψήφους υπέρ του νομικού πλαισίου της συμφωνίας Brexit. Την ίδια στιγμή υπέστη μια ακόμα ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς οι Βουλευτές αρνήθηκαν να δώσουν το πράσινο φως για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο συνδυασμός επιτυχίας και αποτυχίας αποτελεί ένα ακόμα «θρίαμβο» του διορισμένου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας. Το Λονδίνο πέταξε για ακόμα μια φορά τη μπάλα στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας μια νέα παράταση στην ημερομηνία εξόδου, την ώρα που οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες των 27 κρατών - μελών δεν συμφωνούν για την απάντηση που θα δώσουν στο Λονδίνο.
Αυτό το χάος αποτελεί την πραγματικότητα, τριάμισι περίπου χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ και μόλις μία εβδομάδα πριν την επίσημη αποχώρηση της χώρας.
Τι μπορεί να συμβεί από τούδε και στο εξής;
Θα δώσουν οι Βρυξέλλες μια ακόμα παράταση στο Brexit;Μάλλον ναι. Το ερώτημα όμως δεν αφορά σε αυτήν καθ' αυτήν την παράταση αλλά στη χρονική της διάρκεια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να εγκαταλείψει την ΕΕ τα ξημερώματα της 31ης Οκτωβρίου. Ήτοι σε μία μόλις εβδομάδα. Οι Ευρωπαίοι, καταρχάς, εμφανίζονται πρόθυμοι να δώσουν μια ακόμα παράταση. Καταρχήν όμως, κάποιοι εξ αυτών, θεωρούν εκτός κάθε λογικής μια παράταση που θα υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες. Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου υπήρξε συνάντηση της COREPER (μετέχουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες) χωρίς να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Η απόφαση της COREPER να μην καταλήξει σε συμφωνία οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στο ότι τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι πρέπει να εξετάσουν τις περαιτέρω εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεύτερον λόγω της διαφωνίας ορισμένων κρατών - μελών που θεωρούν ότι μια ακόμα παράταση στη φαρσοκωμωδία του Brexit, θα πλήξει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη «ομάδα» κρατών - μελών της ΕΕ περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Δανία και την Ιρλανδία, ενώ η δεύτερη τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο (και υπό προϋποθέσεις την Ισπανία και το Βέλγιο). Η Γαλλία συμφωνεί με μια σύντομη παράταση, μόνο δύο εβδομάδων, καθώς περαιτέρω αβεβαιότητα θα αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι για την ΕΕ. «Τι θα συμβεί αν τελικά το Λονδίνο απορρίψει τη συμφωνία; Τι θα συμβεί εάν ο Μπόρις Τζόνσον επανέλθει με μια προσέγγιση «σκληρού Brexit; Δεν γίνεται η ΕΕ να είναι όμηρος του Λονδίνου», δήλωσαν διπλωματικές πηγές από τη Γαλλία στο protothema.gr.
Θα μπορούσε η ΕΕ να συμφωνήσει σε μια παράταση εάν το Λονδίνο προκηρύξει νέες εκλογές;Ίσως. Ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε ενδεχομένως να ζητήσει παράταση για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι δημοκοπήσεις του δίνουν κάθε λόγο να ελπίζει ότι θα καταφέρει να σχηματίσει ένα κοινοβούλιο το οποίο θα στηρίξει τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ που έφερε στις βαλίτσες τους από τις Βρυξέλλες. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν θεωρείται - και το γνωρίζει - από τη μεγαλύτερη μερίδα τους εκλογικού σώματος ως χειρότερη επιλογή, όχι μόνο από τον Μπόρις Τζόνσον αλλά ακόμα και από ένα ασύντακτο Brexit.
Τι αναμένουμε τις επόμενες ημέρες;Η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο απέρριψε το νομοσχέδιο για το Brexit. Συνεπώς ο Μπόρις Τζόνσον εκλιπαρεί τις Βρυξέλλες για μια ακόμα παράταση. Μία τέτοια εξέλιξη ενδεχομένως να ασκούσε πιέσεις σε στελέχη των Συντηρητών που ελπίζουν να επιστρέψουν στο κόμμα (μετά τη διαγραφή τους). Παράλληλα μια μεγαλύτερη παράταση, ακόμα και μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2020, θα του έδινε τον χρόνο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε πιθανότητα να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη παράταση φαντάζει απίθανη προς το παρόν. Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, η «ΕΕ έχει πολύ πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθεί από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο». Ωστόσο, ελάχιστοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο (χωρίς παρά ταύτα να το αποκλείουν), ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να θελήσει να θέσει ένα ακόμα «βέτο» στην παράταση της ημερομηνίας του Brexit, μετά τον «πάγο» που έβαλε στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βορείου Μακεδονίας στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πηγή: protothema.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.