Η πριγκίπισσα φέρεται να βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό μαζί με την κόρη της, χωρίς ωστόσο να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό σε μία σειρά από ανάλογες υποθέσεις, τις οποίες αναφέρουν επικριτές του βασιλείου προκαλώντας την οργή του ντε φάκτο ηγέτη πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ριάντ έχει τεθεί η πριγκίπισσα Μπασμά μπιν Σαούντ, έξεχουσα προσωπικότητα της χώρας και ευρέως γνωστή για τη δράση της στην προάσπιση της συνταγματικής αναθεώρησης και άλλων ανθρωπιστικών ζητημάτων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Deutsche Welle.
Πηγή, η οποία πρόσκειται στην πριγκίπισσα, και για ευνόητους λόγους δεν θέλει να κατονομαστεί, δήλωσε στην Deutsche Welle ότι παρόλο που η οικογένεια είχε έρθει σε επαφή με το βασίλειο, η πριγκίπισσα Μπασμά δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά επειδή παρακολουθούνται οι επικοινωνίες της.
Η πριγκίπισσα φέρεται να βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με την κόρη της, χωρίς ωστόσο να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό σε μία σειρά από ανάλογες υποθέσεις, τις οποίες αναφέρουν επικριτές του βασιλείου προκαλώντας την οργή του ντε φάκτο ηγέτη πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Σύμφωνα πάντα με της πηγές της Deutsche Welle, η προγκίπισσα τέθηκε υπό κράτηση τον Μάρτιο με την υποψία ότι προσπάθησε να διαφύγει μαζί με την ενήλικη κόρη της, αφότου επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ελβετία για λόγους υγείας. Έκτοτε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι αρχές της χώρας δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματά τους για πληροφορίες.
Έγγραφα, τα οποία έχει στη διάθεσή της η Deutsche Welle, αποδεικνύουν ότι η πριγκίπισσα είχε άδεια να φύγει από την Τζέντα στις 18 Δεκεμβρίου, πέρσι, μαζί με την κόρη της, προκειμένου να υποβληθεί σε άμεση θεραπεία που συνιστούσε ο Ελβετός γιατρός της.
Ο δικηγόρος της Λέοναρντ Μπένετ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι το αεροπλάνο της δεν απογειώθηκε ποτέ, καθώς τελικά δεν της επιτράπηκε η έξοδος από τη χώρα. Δύο μήνες μετά, «απλώς χαθηκε από τα ραντάρ, κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται και φοβόμαστε για τα χειρότερα», υποστηρίζει ο Μπένετ. Έπειτα από επίμονες προσπάθειες, «επανεμφανίστηκε, αλλά ακουγόταν σαν όμηρος», προσθέτει ο δικηγόρος της.
Μητέρα πέντε παιδιών, η πριγκίπισσα Μπασμά άρχισε να γράφει για τα μέσα ενημέρωσης στη Σαουδική Αραβία το 2006. Αργότερα έγινε επιχειρηματίας ενώ παράλληλα υποστήριζε δημοσίως την ανάγκη για μεταρρύθμιση, δυσαρεστώντας συχνά τους ηγέτες της χώρας.
Μετά το διαζύγιό της, μετακόμισε στο Λονδίνο το 2010-11, όπου άρχισε να εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης επισημαίνοντας μείζονα θέματα, όπως η διαφθορά, ανθρωπιστικά ζητήματα, αλλά και οι οικονομικές ανισότητες στη χώρα. Υπερασπίστηκε επίσης μέχρι κεραίας τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο, οι οποίες θα περιόριζαν τις εξουσίες της θρησκευτικής αστυνομίας και θα κατοχύρωναν τα δικαιώματα των γυναικών.
dw
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.