Το πολιτικό αδιέξοδο καλούνται να άρουν, σήμερα (10/11), οι Ισπανοί ψηφοφόροι στον απόηχο της καταλανικής αποσχιστικής τάσης, του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και της εκταφής του Φράνκο.
Οι Ισπανοί καλούνται, σήμερα (11/10), να εκλέξουν και τα δύο σώματα των Αντιπροσώπων τους και να βάλουν τέλος στο πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο που βαραίνει τη χώρα.
Ειδικότερα, τον περασμένο Απρίλιο, νικητές ήταν οι Σοσιαλιστές του -εκτελούντα χρέη- πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ακόμα και όταν αναζήτησε συμμάχους στους Ποδέμος.
Η άνοδος του VOXΤο ακροδεξιό κόμμα VOX, που ιδρύθηκε μόλις πριν από έξι χρόνια, αναμένεται να είναι η έκπληξη αυτών των εκλογών καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να συγκεντρώσει το 15% των ψήφων και να αναδειχθεί τρίτη δύναμη στη χώρα, πίσω από τους Σοσιαλιστές αλλά και το Λαϊκό Κόμμα. Έτσι, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία θα αρθεί με δυσκολία.
Οι Ισπανοί, μέσα σε τέσσερα χρόνια καλούνται να ψηφίσουν για τέταρτη φορά για την ανάδειξη κυβέρνησης, ύστερα από την παραίτηση του Πέδρο Σάντσεθ στον Βασιλιά Φελίπε στις 17 Σεπτεμβρίου.
Πώς δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση στην ΙσπανίαΟι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ, μετά τις κάλπες του περασμένου Απριλίου, διέθεταν μόλις 123 έδρες και στην απόπειρά τους να συμμαχήσουν με τους Ποδέμος (35 έδρες) απέτυχαν να πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης, μιας και απαιτούνταν τουλάχιστον 176.
Έτσι, ο Πέδρο Σάντσεθ, τον περασμένο Ιούλιο, προσπάθησε να σχηματίσει ένα ενιαίο Μέτωπο της Αριστεράς με τη βοήθεια των Κομουνιστών, των Καταλανών και των Βάσκων. Εντούτοις, δεν τα κατάφερε.
Ο Πέδρο Σάντσεθ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το VOX και πλέον η δυναμική των (κεντρο)δεξιών κομμάτων δεν εξασφάλιζε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μιας και το Λαϊκό Κόμμα είχε 66 έδρες και 57 οι Ciudadanos.
Οι καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν το αποτέλεσμαΠολλά ζητήματα είναι αυτά που θα κρίνουν την επιλογή των ψηφοφόρων, όπως ο απόηχος των ποινών που επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε Καταλανούς πολιτικούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, το οποίο ακύρωσε και δεν αναγνώρισε η Μαδρίτη. Πάντως, η Ισπανία ζητά ακόμα την έκδοση του Κάρλες Πουτζδεμόν.
Μάλιστα, ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους της Βαρκελώνης και το κλίμα παραμένει έκρυθμο.
Ένα άλλο θέμα είναι η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς οι αφίξεις είναι αθρόες στην Ισπανία, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και από τους θύλακες της Θέουτα και της Μελίλια. Πάντως, ο Πέδρο Σάντσεθ είναι υπέρ των μεταναστών.
Ακόμα, η εκταφή της σορού του δικτάτορα Φράνκο και η μεταφορά της σε κοιμητήριο στη Βαρκελώνη ίσως αφυπνίσει την ένταση μεταξύ αριστερών και νοσταλγών του καθεστώτος του αποθανόντα. Πάντως, αυτή η κίνηση του Πέδρο Σάντσεθ έτυχε θετικής αποδοχής από τους δημοκράτες στην Ισπανία, αλλά και την ευρύτερη Αριστερά. Τα (κεντρο)δεξιά κόμματα τον κατηγόρησαν για «δημαγωγική απόφαση».
Σε αντίθεση, τέλος, με πολλές χώρες της Ε.Ε., η ισπανική οικονομία είναι σε εξαιρετικά καλό μονοπάτι πλέον, επομένως δεν αναμένεται να παίξει ιδιαίτερο ρόλο ως προς την απόφαση των ψηφοφόρων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.