Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε τον Ιούνιο για έναν χρόνο την εξουσιοδότηση που είχε δώσει στη ναυτική επιχείρηση Σοφία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωσε χθες Πέμπτη ομόφωνα για έναν χρόνο την εντολή που είχε δώσει κυρίως στην ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή Σοφία να ελέγχει πλοία που υπάρχουν υποψίες πως μεταφέρει μετανάστες στη Μεσόγειο, ανοικτά της Λιβύης.
Παραδόξως, η απόφαση υιοθετήθηκε παρότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ που συμμετείχαν στην επιχείρηση Σοφία δεν έχουν πλέον, από τον Μάρτιο, πολεμικά πλοία ανεπτυγμένα στην περιοχή ώστε πράγματι να διενεργούνται τέτοιοι έλεγχοι, μετά την άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει να αποβιβάζονται στα λιμάνια της μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονταν στη θάλασσα. Εκτοτε, η αποστολή Σοφία συνεχίζεται αποκλειστικά με εναέρια μέσα.
Το ΣΑ του ΟΗΕ "καταδικάζει όλες τις πράξεις διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων στη λιβυκή επικράτεια και στα ανοικτά των λιβυκών ακτών", τονίζεται στην απόφαση που υιοθετήθηκε χθες και επιβεβαιώνει την παράταση της εντολής που είχε δοθεί.
Η διακίνηση ανθρώπων αποδυναμώνει περαιτέρω "τη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης" και "θέτει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων", προστίθεται στο κείμενο, που καταρτίστηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Χωρίς πλοία, η αποστολή Σοφία "δεν είναι πλέον επιχειρησιακή", ελλείψει συμφωνίας στις Βρυξέλλες, και αυτό είναι "πρόβλημα", στηλίτευσε μετά την ψηφοφορία ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ. Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της επανενεργοποίησης της ναυτικής συνιστώσας της επιχείρησης Σοφία, όπως ζητεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, πρόσθεσε ο Σαφρόνκοφ.
Η Ακτή Ελεφαντοστού επίσης επέκρινε την "ανεπάρκεια των ναυτικών μέσων της επιχείρησης Σοφία" και "τις συνέπειες της στην εκτέλεση της αποστολής της". "Ο περιορισμός της επιχείρησης Σοφία σε ρόλο αεροπορικής επιτήρησης μείωσε σε τεράστιο βαθμό τον έλεγχο των πλοίων και των πλεούμενων στα ανοικτά των λιβυκών ακτών", επισήμανε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της αφρικανικής χώρας στον ΟΗΕ, ο Ντεζιρέ Ιπό.
Η Στρατιωτική Επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νότια και Κεντρική Μεσόγειο, ή Επιχείρηση Σοφία, η οποία αποφασίστηκε από την ΕΕ να αρχίσει το 2015 για να καταπολεμηθεί η δράση των δικτύων διακίνησης ανθρώπων, συμμετείχε επίσης στον έλεγχο της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων το οποίο επέβαλε ο ΟΗΕ το 2011 στη Λιβύη.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανανέωσε τον Ιούνιο για έναν χρόνο την εξουσιοδότηση που είχε δώσει στη ναυτική επιχείρηση Σοφία, η οποία ενέκρινε την πιθανή καταφυγή στη βία για τον έλεγχο πλοίων που υπήρχαν υποψίες πως παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.