Για χρόνια η Καρντάσιαν με δημόσιες τοποθετήσεις, καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων
Την περασμένη Τετάρτη, η αμερικανική βουλή ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση Άγκυρας, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 9ης Απριλίου στο Καπιτώλιο, η Δημοκρατική Τζάκι Σπίαρ, εξέφρασε την άποψη ότι οι Αρμένιοι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το «κρυφό όπλο» τους στην προσπάθεια να πείσουν τον Τραμπ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Αν και τότε προκάλεσε γέλια, εντούτοις οι στενοί δεσμοί της Κιμ με την κυβέρνηση Τραμπ και την Αρμενία, απέδωσαν καρπούς. Η κυβέρνηση της Αρμενίας ουδέποτε εργοδότησε λομπίστες για να προωθήσουν θέσεις υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Μιλώντας στο Al-Monitor ο διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής των Αρμενίων στις ΗΠΑ, Αράμ Χαμπαριάν, ανέφερε ότι κάθε υποστήριξη είναι καλοδεχούμενη, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση από την αμερικανική βουλή ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών δεκάδων υποστηρικτών εδώ και δεκαετίες «και όχι αποτέλεσμα των τελευταίων εβδομάδων».
Εντάθηκαν οι πιέσειςΓια χρόνια η Καρντάσιαν με δημόσιες τοποθετήσεις, καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα η πίεση αυτή έλαβε άλλες διαστάσεις, καθώς η διάσημη τηλεπερσόνα πραγματοποίησε συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους στην Αρμενία, είχε προσωπικές συνομιλίες με μέλη του Κογκρέσου, ενώ ήταν σε επαφή και με τον ανώτερο προεδρικό σύμβουλο Τζάρεντ Κούσνερ. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Wall Street Journal, η Καρντάσιαν δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με τον Κούσνερ, ενώ αποκάλυψε ότι η Τζάκι Σπίαρ της παρότρυνε θα θέσει το ζήτημα της γενοκτονίας στον Αμερικανό Πρόεδρο, κάτι το οποίο έκανε στη συνάντηση που είχε μαζί του τον Ιούλιο. Το παρασκηνιακό παιχνίδι κορυφώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν η Καρντάσιαν είχε επαφές με αξιωματούχους στην Αρμενία και υποσχέθηκε να ασκήσεις πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει το Al-Monitor, στις 9 Οκτωβρίου συναντήθηκε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και συζήτησαν για τις προσπάθειες που γίνονται διεθνώς για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Μάλιστα, εκείνο το διάστημα βρίσκονταν στην Αρμενία και δύο βουλευτές, οι Τζάκι Σπίαρ και Τζούντι Τσου. Σε δηλώσεις στο Al-Monitor η Τσου ανέφερε ότι η Καρντάσιαν «μας είπε ότι θέλει να δει την ψήφιση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Ήθελε να το κάνει προς τιμήν του πατέρα της, ο οποίος φυσικά είναι Αρμένιος».
ΙστορικάΤο Κογκρέσο αναγνώρισε για τελευταία φορά τη γενοκτονία το 1984, ενώ η κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρέιγκαν εξέδωσε σχετική προκήρυξη το 1981. Από τότε, οι διαδοχικές διοικήσεις αρνούνταν να χρησιμοποιήσουν τον όρο για να μην προκαλέσουν την οργή της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε προεκλογικά να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά ποτέ δεν εκπλήρωσε τη δέσμευση αυτή ενώ ήταν στην εξουσία. Παράλληλα, το 2018 100 νομοθέτες υπέγραψαν επιστολή ζητώντας από το Τραμπ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος επέλεξε να συνεχίσει να την καταδικάζει ως «μία από τις χειρότερες μαζικές αγριότητες στην ιστορία του 20ου αιώνα».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.