Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, έριξε σε όλους την ευθύνη για τις πυρκαγιές, εκτός του ιδίου
Ενώπιον μίας άνευ προηγουμένου οικολογικής απειλής βρίσκεται ο πλανήτης, εξαιτίας των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου, καθώς χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας, οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος έχουν αυξηθεί κατά 83% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018. Συνολικά έχουν καταγραφεί φέτος 72.843 πυρκαγιές, αριθμός ρεκόρ από το 2013 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Περισσότερες από 9.500 χιλιάδες εντοπίστηκαν από δορυφόρους μόνον από την περασμένη Πέμπτη και μετά. Οι πυρκαγιές έθεσαν σε κινητοποίηση την οργάνωση «Παρασκευές για το Μέλλον», την οποία ίδρυσε η έφηβη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, καλώντας τα μέλη της να διαδηλώσουν σήμερα μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο υπό το σύνθημα «Αμαζόνιος SOS»
«Φταίνε οι ΜΚΟ»Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, έριξε σε όλους την ευθύνη για τις πυρκαγιές, εκτός του ιδίου. Σε μία πρωτοφανή δήλωση κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι σκόπιμα ανάβουν φωτιές στον Αμαζόνιο για να βλάψουν την εικόνα της χώρας, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του απάντησε απλά ότι «έτσι γίνεται». Ο Μπολσονάρου, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής για τις πρακτικές που εφαρμόζει στο δάσος του Αμαζονίου, κατηγόρησε μάλιστα τις χώρες που προσφέρουν χρήματα για την προστασία του τροπικού δάσους πως δεν το πράττουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για την προστασία του οικοσυστήματος, αλλά διότι θέλουν να «αναμιχθούν» στα εσωτερικά της χώρας, κατά παραβίαση της «εθνικής μας κυριαρχίας».
«Πυρά» κατά ΜακρόνΣχολιάζοντας την καταστροφή στον Αμαζόνιο, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «διεθνή κρίση», προσθέτοντας ότι το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησης των G7 που αρχίζει αύριο. «Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter ο Μακρόν. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις πυρκαγιές. Ωστόσο, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου μίλησε για «περιβαλλοντική ψύχωση», κατηγορώντας μάλιστα τη Γαλλία για «αποικιοκρατική νοοτροπία». Απαντώντας στις αναφορές Μακρόν, ο Μπολσονάρου ισχυρίστηκε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος εκμεταλλεύεται την κατάσταση στον Αμαζόνιο, προκειμένου να έχει προσωπικό όφελος. Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι ο Μακρόν διαστρεβλώνει τα γεγονότα, χρησιμοποιώντας παλαιότερες φωτογραφίες του Αμαζονίου, οι οποίες τραβήχτηκαν από φωτογράφους που έχουν αποβιώσει.
Τέλος οι δωρεέςΤις προηγούμενες εβδομάδες, η Νορβηγία αποφάσισε να «παγώσει» τη δωρεά της προς τη Βραζιλία για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η βραζιλιάνικη κυβέρνηση «αθέτησε τη συμφωνία» που είχε συνάψει με τους δωρητές του Ταμείου για την Προστασία του Δάσους του Αμαζονίου. Παρόμοια απόφαση έλαβε και η Γερμανία, αναστέλλοντας τη χορήγηση 35 εκατομμυρίων ευρώ ωσότου τα δεδομένα για την καταστροφή του τροπικού δάσους να ξαναγίνουν ενθαρρυντικά. Από τον καιρό που ανήλθε στην εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, παρουσιάζεται κατακόρυφη άυξηση στα ποσοτά αποψίλωσης του τροπικού δάσους. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της υπηρεσίας διαστημικής έρευνας της χώρας, έδειξαν ότι οι δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 67% το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς, ενώ η καταστροφή του τροπικού δάσους ήταν τετραπλάσιας έκτασης τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.
Φωτογραφία: Greenpeace
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.