«Αν ο Μπόρις Τζόνσον ήταν το πρόσωπο της καμπάνιας για το Brexit, ο Κάμινγκς ήταν ο εγκέφαλος»
Στις 31 Οκτωβρίου η νέα βρετανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ή χωρίς συμφωνία, υιοθετώντας μία πιο σκληρή, σε σύγκριση με την Τερέζα Μέι, πολιτική στο θέμα του Brexit. Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, η χώρα φαίνεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία για υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Για πολλούς ο νυν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποτελεί το πρόσωπο της εκστρατείας που έγινε πριν από τρία χρόνια υπέρ του Brexit. Ωστόσο, ο «εγκέφαλος» πίσω από το «Vote Leave» είναι άλλος... Το όνομα αυτού Ντόμινικ Κάμινγκς. Ο 47χρονος θεωρείται ως μία πολιτική διάνοια, ενώ σε αυτόν πιστώνεται το σλόγκαν της εκστρατείας «Take Back Control», αλλά και ο περίφημος ισχυρισμός ότι η Βρετανία στέλνει 350 εκατομμύρια στερλίνες την εβδομάδα στην ΕΕ. Όπως σημειώνει το CNN, ο Κάμινγκς από αουτσάιντερ της πολιτικής, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των προσπαθειών για το Brexit. Μιλώντας στο CNN υπό το καθεστώς ανωνυμίας, Βρετανοί αξιωματούχοι και πρώην συνεργάτες του Κάμινγκς, τον χαρακτήρισαν ως έναν άνθρωπο που θέλει πάντα να επιτυγχάνει τους στόχους του με τον πιο απλό τρόπο. «Αυτό που τον ξεχωρίζει από τους άλλους είναι η απίστευτη προσήλωσή του στην στρατηγική του», σημείωσαν.
Κατά των ελίτΟ Κάμινγκς δεν είναι ο τύπος ανθρώπου που θα συνεργαστεί με τους κορυφαίους πολιτικούς. Αν και σε όλη την καριέρα του εργάστηκε για Συντηρητικούς πολιτικούς, εντούτοις όπως ο ίδιος δηλώνει, δεν ανήκει σε κάποιο πολιτικό κόμμα. Σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε πει πως αρχικά δεν ήταν πρόθυμος να ασχοληθεί με το θέμα του Brexit, προσθέτοντας ότι έπρεπε να πειστεί από τους Brexiteers προκειμένου να αναλάβει την καμπάνια τους. Μιλώντας στο CNN, άτομο από το περιβάλλον του Κάμινγκς ανέφερε ότι «όλοι αυτοί που βρίσκονται στα ηγετικά στρώματα, βλέπουν στον Ντόμινικ την υλοποίηση των στόχων τους. Ο Κάμινγκς είναι η ουσία». Φορώντας απλά ένα τζιν και ένα μπλουζάκι, ο Κάμινγκς σίγουρα δεν έχει την εικόνα μίας πολιτικής διάνοιας, ωστόσο είναι αυτός που όλοι θέλουν να έχουν στο πλευρό τους.
Πίσω δεξιά ο Κάμινγκς κατά την άφιξη του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ ως πρωθυπουργός.
Πίσω δεξιά ο Κάμινγκς κατά την άφιξη του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ ως πρωθυπουργός.
Στην αφάνειαΠίσω στο 2010, ο Κάμινγκς ήταν σύμβουλος του τότε υπουργού Παιδείας Μάικλ Γκόουβ, καταφέρνοντας με τον τρόπο δουλειάς του να κερδίσει την προσοχή όλων. Ωστόσο, το γεγονός ότι απέρριπτε τις πολιτικές του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον οδήγησε μακριά από την πολιτική το 2014. Από τότε μέχρι και την εμπλοκή του στην εκστρατεία για το Brexit, ο Κάμινγκς έμενε στο αγρόκτημα του πατέρα του, δημοσιεύοντας στην ιστοσελίδα του τις απόψεις του για την πολιτική. Συχνά, ο Κάμινγκς έγραφε κατά της βρετανικής κυβέρνησης και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας τους για περιορισμένες φιλοδοξίες και αδυναμία στην αντιμετώπιση κρίσεων.
Το master planΤι ήταν όμως αυτό που οδήγησε τον 47χρονο να ηγηθεί της εκστρατείας για το Brexit και να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής. Σύμφωνα με φίλο του «η αποχώρηση από την ΕΕ είναι το ένα μέρος του σχεδίου του Κάμινγκς. Το άλλο είναι η αναδιοργάνωση της κυβέρνησης». Η φιλοδοξία του να αλλάξει την κυβέρνηση είναι η κινητήριος δύναμη του Κάμινγκς, ενώ η άλλη είναι η πεποίθησή του ότι για χρόνια η πολιτική δεν εξυπηρετεί τους πολίτες. Αρκετοί πρώην συνάδελφοί του εξήγησαν στο CNN ότι η περιφρόνησή του για την άρχουσα τάξη προήλθε από αυτήν ακριβώς την άποψη, ότι δηλαδή η πολιτική ελίτ αγνόησε τις μάζες.
Τo Brexit φέρνει το τέλος του;Αν και ο Κάμινγκς χαίρει της εκτίμησης πολλών στο Ουέστμινστερ, εντούτοις αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο 47χρονος δεν είναι βιώσιμος και θεωρούν πως οι μέρες του στην κυβέρνηση είναι μετρημένες. Το σίγουρο είναι πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο ενδέχεται μετά την ημερομηνία αυτή να μείνει στην ανεργία, έτσι ώστε ο Μπόρις Τζόνσον να μπορέσει να κυβερνήσει με πιο... παραδοσιακό τρόπο. Αν μέχρι τότε θα επιτύχει τους στόχους του για το Brexit είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, να και οι πιθανότητες είναι εναντίον του. Όπως εναντίον του όμως ήταν και το 2016, καθώς κανείς δεν περίμενες ότι οι Brexiteers θα επικρατούσαν στο δημοψήφισμα. Αν η ιστορία μπορεί να μας διδάξει κάτι, είναι πως όταν ο Κάμινγκς επικεντρώνεται σε ένα σχέδιο, οι αντίπαλοί του είναι αυτοί που συνήθως υποχωρούν πρώτοι. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον τον ήθελε δίπλα του καθώς ξεκινάει την πιο αμφιλεγόμενη περίοδο της βρετανικής πολιτικής ιστορίας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.