ΣΓΥ: Μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 18.6.2019
ΣΓΥ: Μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις
Η συζήτηση μας επηρεάστηκε σημαντικά από την κατάσταση των γεωτρήσεων τουρκικών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ η οποία είναι μη αποδεκτή»

Μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ ζήτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να καταθέσουν χωρίς καθυστέρηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.


Aναλυτικά σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι 28 της ΕΕ: «το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά σταματήσει και ότι δεν μπορούν να εξεταστούν άλλα κεφάλαια για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους και ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Επιπλέον «το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, προσφεύγοντας, ενδεχομένως, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Το Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018, που καταδικάζουν έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος].

«Το Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες», τονίζουν οι 28.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες στο σύνολο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από τέτοιες ενέργειες.

Η ΕΕ «θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

«Το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Επιπλέον, το Συμβούλιο, όπως δηλώνεται στα συμπεράσματά του της 11ης Δεκεμβρίου 2006 και της 26ης Ιουνίου 2018, το οποίο ακολούθησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και στη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, καλεί την Τουρκία «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και άνευ διακρίσεων εφαρμογής του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης προς όλα τα κράτη μέλη. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η Τουρκία «πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, εξομαλύνουν τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και σέβονται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και τον εναέριο χώρο, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, μεταξύ άλλων, και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS».

Σημειώνεται ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». Εν προκειμένω, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι «εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας η Τουρκία να δεσμεύεται και να συμβάλλει σε μια τέτοια διευθέτηση, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών της, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και του κεκτημένου».

Σε δηλώσεις του στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Επίτροπος Διεύρυνσης  της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι: « Η συζήτηση μας επηρεάστηκε σημαντικά από την κατάσταση των γεωτρήσεων τουρκικών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ η οποία είναι  μη αποδεκτή. Αναφορικά με αυτή την πρόσφατη εξέλιξη, το Συμβούλιο υπογραμμίζει το σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο που έχει αυτή η νομική δράση στις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας. Καλεί την Κομισιόν και το European External Action Service να προτείνει μέτρα για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση».

Κάλεσε επίσης  την Κομισιόν και το European External Action Service να προτείνει μέτρα για κατάλληλα – μεταξύ άλλων οικονομικά - μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

Από Οκτώβριο οι αποφάσεις για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Σε μία άλλη εξέλιξη η Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες καθυστερήσεις στην ενταξιακή τους πορεία, έναν χρόνο μετά την απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον τρέχοντα Ιούνιο, μετά από πιέσεις της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας.

«Μία μειοψηφία χωρών δεν ήταν έτοιμη να εγκρίνει από σήμερα την πρόταση της Κομισιόν για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Ελπίζω πως έως τον Οκτώβριο θα έχουν παρθεί οι οριστικές αποφάσεις για την διεύρυνση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος διεύρυνσης της Ε.Ε.

"Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το μομέντουμ", δήλωνε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, Γκεόργκε Τσιάμπα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έντσο Μοαβέρο, υποστήριζε ότι θα έπρεπε να υπάρξει τελική συμφωνία στο σημερινό (σ.σ Τρίτης) Συμβούλιο .

«Θα έπρεπε να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο. Τα ανοικτά ζητήματα εν πολλοίς συνδέονται με την ψήφο στο γερμανικό κοινοβούλιο, το οποίο ανέβαλε για μετά το καλοκαίρι για την πρόοδο στα ζητήματα διεύρυνσης, με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία για να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο Έντζο Μοαβέρο, Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Παρά την σύσταση της ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 29 Μαΐου, για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, το γερμανικό Κοινοβούλιο ανέστειλε την λήψη σχετικής απόφασης μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η ολλανδική κάτω βουλή, έχει απορρίψει το άνοιγμα των διαβουλεύσεων με την Αλβανία.

«Δεν πρόκειται διόλου για πρόσχημα. Η έκθεση προόδου έφθασε πολύ αργά. Χρειαζόμαστε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Το γερμανικό κοινοβούλιο από την πλευρά του αναφέρει ότι είχε πολύ λίγο χρόνο για να μελετήσει δεόντως την έκθεση. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι υπάρχουν κάποια κρίσιμα ερωτήματα κι από άλλες χώρες, αλλά όπως και να ‘χει θα πρέπει να δώσουμε στην Μπούντεσταγκ τον χρόνο, που θέλει. Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υποχρεούμαι να το κάνω, όμως ταυτόχρονα ελπίζω ότι σύντομα, το πολύ τον Οκτώβριο θα επιτύχουμε τη θετική αναγνώριση», διευκρίνισε ο Μίκαελ Ροτ, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας.

Η Γαλλία έχει δείξει επίσης απροθυμία, καλώντας την ΕΕ να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα πριν προχωρήσει σε νέα διεύρυνση. Το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχει περιορίσει την διάθεσε για διεύρυνση σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη, ενώ η Κύπρος απείλησε με βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία εάν η Ένωση δεν σκληρύνει την στάση της απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ήλπιζαν ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα έδιναν το πράσινο φως κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για έγκριση από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι χώρες που τάσσονται υπέρ της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων, τονίζουν ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ένωσης μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών

Μέτωπα ανοίγει η καταψήφιση της πρότασης νόμου για φορολόγηση τραπεζών

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία

Bloomberg: Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η Ρωσία για τις βάσεις στη Συρία

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ
ΚΥΠΡΟΣ

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ

Νέο βήμα στη στρατιωτική συνεργασία με ΗΠΑ

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση

Δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων, λέει ο Ευρωπαίος Eπίτροπος για Μετανάστευση

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών
ΚΥΠΡΟΣ

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών

7.289 πρόσωπα έτυχαν ψυχιατρικής νοσηλείας τα τελευταία 5 χρόνια - Στα σκαριά πρόταση νόμου για υποχρεωτική νοσηλεία χρηστών ναρκωτικών