Η Αμπχαζία διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Γεωργία στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έκτοτε, συνεχίζει να ζει σε αυτή την εποχή
Από στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Γεωργία, λίγα κράτη έχουν αναγνωρίσει Αμπχαζία ως αυτόνομο κράτος.
Είναι μια περιοχή που λίγοι έχουν ακούσει και ακόμα λιγότεροι έχουν επισκεφθεί. Είναι μια παραθαλάσσια περιοχή στον Καύκασο, γνωστή και ως «Σοβιετική Ριβιέρα».
Εχει πρωτεύουσα το Σουχούμι, που είναι λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα και συνολική έκταση 8.480 τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο περίπου η Κρήτη), ενώ η θέση της έχει στρατηγική σημασία, αφού σ′ αυτήν ανήκει το 40% της ακτογραμμής της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με την
huffingtonpost.gr, όταν άρχισε η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισαν και οι εντάσεις με τους Γεωργιανούς, που μοιράζονταν αυτή τη σημαντική έκταση της Μαύρης Θάλασσας.
Να σημειωθεί ότι οι Έλληνες αποτελούσαν την πλειοψηφία στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 1920 (ήταν 50.000), ενώ έως το 1945 αποτελούσαν μία από τις κύριες εθνικές ομάδες. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τέθηκε θέμα δημιουργίας Αυτόνομης Ελληνικής Δημοκρατίας της Κολχίδας, εντός της ΕΣΣΔ. Ακολούθησαν διωγμοί και μετατοπίσεις των Ελλήνων. Κατόπιν της πληθυσμιακής αλλοίωσης, οι Αμπχάζιοι αποτέλεσαν την πλειοψηφία και έτσι δημιουργήθηκε η Αυτόνομη Δημοκρατία της Αμπχαζίας εντός της Γεωργίας.
Φαντάσματα του παρελθόντοςΤο 1992 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος με αποτέλεσμα να επέμβει ο σοβιετικός στρατός. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άνω από 200.000 Γεωργιανοί εκδιώχθηκαν από την περιοχή.
Ωστόσο κάποτε ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Σοβιετικής Ένωσης, μια περιοχή ευλογημένη με υποτροπικό κλίμα. Αλλά μετά τον εμφύλιο και τις νέες συγκρούσεις το 2008, που οδήγησαν στην απόσυρση και των τελευταίων γεωργιανών δυνάμεων που είχαν απομείνει στην περιοχή, τα ξενοδοχεία ερήμωσαν.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Αόρατη χώραΜεγάλο μέρος της πρώην σοβιετικής υποδομής έχει καταστραφεί, μια εικόνα που αντικατοπτρίζει και πόσο αόρατη παραμένει η Αμπχαζία στη διεθνή σκηνή. Μόνο πέντε χώρες - η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, το Ναουρού και η Συρία – την έχουν αναγνωρίσει επίσημα ως αυτόνομο κράτος.
Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί τη χώρα, δεν θα βρει μέρος να μείνει στις γνωστές πλατφόρμες όπως το Airbnb ή το Booking. Ούτε μπορεί να νοικιάσει αυτοκίνητο. Ο επισκέπτης θα έχει το αίσθημα ότι απλά ταξιδεύει στον χρόνο, στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι φωτογραφίες δείχνουν την περιοχή που ζει ακόμη στη σκιά της Σοβιετικής Ένωσης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.