Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος θα επανεκλεγεί την Τετάρτη στο Παρίσι, θα έχει πολλές προκλήσεις στη δεύτερη θητεία του, έχοντας δει τα μεγαλοπρεπή του σχέδια για το ποδόσφαιρο να γνωρίζουν εν μέρει απογοήτευση στην πρώτη του θητεία.
Ο Ελβετός δικηγόρος επισκέφθηκε δεκάδες χώρες, από το Σάο Τομέ έως την Παπούα-Νέα Γουινέα, απομάκρυνε μεγάλος μέρος ανθρώπων της διοίκησης του προκατόχου του Ζεπ Μπλάτερ, συναντήθηκε με αρχηγούς κρατών και εισήγαγε την τεχνολογία VAR στο παιχνίδι, από τότε που ανέλαβε την ευθύνη τον Φεβρουάριο του 2016.
Ωστόσο, κάποιοι αισθάνονται ότι τα σχέδια του Ινφαντίνο, όπως σημειώνει το Reuters, έχουν τρομάξει τους παραδοσιακούς αντιπροσώπους του ποδοσφαίρου της ηπείρου μας και έχουν αναστατώσει τους ισχυρούς ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Ο Ινφαντίνο πέτυχε την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμισή του, όταν το σχέδιο του για την αύξηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από 32 σε 48 ομάδες από το 2026 και μετά, πέρασε λιγότερο μετά από ένα χρόνο μετά την εκλογή του και με σχετική ευκολία από το συμβούλιο της FIFA.
«Δεν είναι ο 20ός αιώνας πια, είναι ο 21ος αιώνας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινφαντίνο.
Πάντως η πρότασή του να δημιουργηθεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο 24 συλλόγων, συνάντησε έντονες αντιστάσεις, έστω κι αν ο Ελβετός υποστήριζε ότι μια επενδυτική κοινοπραξία, είναι πρόθυμη να διαθέσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια για 12ετή κύκλο.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός των 24 ομάδων εγκρίθηκε τον Μάρτιο και θα αρχίσει το 2021, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση συλλόγων (ECA), η οποία περιλαμβάνει όλους τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης, δήλωσε ότι τα μέλη της δεν θα συμμετάσχουν.
Η UEFA εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τους επενδυτές.
Μια άλλη ιδέα του Ινφαντίνο, για Παγκόσμιο Κύπελλο με 48 ομάδες το 2022 στο Κατάρ, δεν προχώρησε, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν εφικτό, κυρίως λόγω έλλειψης χώρων φιλοξενίας σε γειτονικά κράτη. Μιας βαθιάς πολιτικής και οικονομικής ρήξης στην περιοχή. Ο Ινφαντίνο προώθησε έντονα την εφαρμογή του συστήματος VAR, το οποίο εισήχθη στο Παγκόσμιο Κύπελλο πέρυσι.
Θεωρείται γενικά ως επιτυχία, ιδίως σε αντικειμενικές αποφάσεις όπως το οφσάιντ, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι χρησιμοποιείται υπερβολικά και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι αποφάσεις για «χέρι», δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχει επιλύσει.
Ο Ινφαντίνο αναφέρει ότι βελτίωσε τα οικονομικά της ομοσπονδίας, τα οποία, ενισχυμένα από το Παγκόσμιο Κύπελλο του περασμένου έτους, έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 6,42 δισ. δολαρίων το 2018.
Αρχισε επίσης μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συστήματος στις μεταγραφές, παρόλο που αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Προβλέπεται επίσης να περιοριστούν οι δανεισμοί παικτών, βελτιώνοντας το σύστημα ακαδημιών και ανταμείβοντας τους συλλόγους ανά τον κόσμο που ασχολούνται με την ανάπτυξη των παικτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.