Tο Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του ηγέτη της οργάνωσης Τζάις ι Μοχάμαντ
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, καθώς και οι δύο χώρες διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο. Οι αεροπορικές επιδρομές που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα, ανάγκασαν μεγάλες δυνάμεις να παρέμβουν και να ζητήσουν από τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους.
Μετά τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση τόσο στο Νέο Δελχί όσο και στο Ισλαμαμπάντ να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο ο Πάτρικ Σάναχαν είχε τηλέφωνική επικοινωνία με κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, με στόχο να δοθεί τέλος στην κρίση.
Παράλληλα, την ανησυχία της εξέφρασε και η Κίνα καλώντας τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. Κινέζος διπλωμάτης επικοινώνησε με τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει «εποικοδομητικό ρόλο» ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκε μετά την επίθεση καμικάζι στο Κασμίρ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 Ινδού χωροφύλακες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η πακιστανική ισλαμιστική οργάνωση Τζάις ι Μοχάμαντ. Για τον λόγο αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του ηγέτη της οργάνωσης Μασούντ Άζχαρ.
Οι τρεις δυτικές χώρες θέλουν ο Μασούντ Άζχαρ να προστεθεί στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ που περιλαμβάνει πρόσωπα τα οποία ενέχονται στην «τρομοκρατία», κάτι που συνεπάγεται δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων σε διεθνές επίπεδο και παγκόσμιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Πρόκειται για το τρίτο αίτημα που υποβάλλεται για τον σκοπό αυτό από το Λονδίνο, το Παρίσι και την Ουάσινγκτον: το Πεκίνο έχει ήδη εκφράσει την εναντίωσή του δύο φορές (2016, 2017), πράγμα που αναμένεται να πράξει κι αυτήν.
Η οργάνωση η ίδια είχε ήδη προστεθεί στη μαύρη λίστα το 2001.
Εγκλωβισμένοι τουρίστεςΤο Πακιστάν έκλεισε χθες τον εναέριο του χώρο, ενώ η Ινδία έκλεισε προσωρινά πολλά αεροδρόμια της χώρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες τουρίστες να εγκλωβιστούν στην Ταϊλάνδη, καθώς ακυρώθηκαν πτήσεις προς και από το Λονδίνο, το Μόναχο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, το Μιλάνο, τη Βιένη, τη Στοκχόλμη, τη Ζυρίχη, την Κοπεγχάγη, το Όσλο, τη Φραγκφούρτη και τη Ρώμη. Για τις πτήσεις αυτές, η εταιρεία χρησιμοποιεί τον πακιστανικό εναέριο χώρο.
Για τον λόγο αυτό η Thai Airways International έλαβε άδεια από την Κίνα να χρησιμοποιήσει τον δικό της εναέριο χώρο και οι περισσότερες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά, αλλά με καθυστέρηση.Ωστόσο όλες οι πτήσεις προς και από το Πακιστάν ακυρώνονται. Ο αερομεταφορέας της Ταϊλάνδης κάνει καθημερινά μια πτήση προς το Καράτσι και τη Λαχόρη και τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα στο Ισλαμαμπάντ. Η Ταϊλάνδη συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο: υποδέχθηκε 38 εκατομμύρια επισκέπτες πέρυσι.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.