Σημείωσε ότι η ασφάλεια, η φιλία και η αλληλεγγύη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μπορούν να ενδυναμώσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης έθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του, λίγες μόλις ώρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι μπορούν να συζητηθούν τα πάντα, «από το Α έως το Ω», όπως είπε. «Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μία επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση αφορά και την Ελλάδα, όχι μόνο την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Ερντογάν.
Κατά τον ίδιο, η συγκεκριμένη επικαιροποίηση «θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο υπάρχουν προφανώς όλοι εκείνοι, που δεν αντιλαμβάνονται επακριβώς τι συμβαίνει. Εκείνοι δεν έχουν μεγάλη γνώση για το τι ισχύει στη Συνθήκη της Λωζάνης, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτές τις δηλώσεις».
Σημείωσε ότι η ασφάλεια, η φιλία και η αλληλεγγύη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μπορούν να ενδυναμώσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, σε ερώτηση για το ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «η συζήτηση για τα νησιά και για άλλα θέματα, συνεχίζεται και από μόνο μία εξέλιξη, τα πράγματα περιπλέκονται. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μία μεγάλη θάλασσα όπως το Αιγαίο. Τα ταξίδια των εμπορικών και τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα και θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές. Για τον λόγο αυτό φέρνω το θέμα στην επικαιρότητα».
Ιδιαίτερη ενόχληση, ωστόσο, εξέφρασε ο κ. Ερντογάν για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται από την Τουρκία για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15
ης Ιουλίου του 2016. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το ίδιο βράδυ του πραξικοπήματος, έλαβε τη ρητή δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα εντός 15-20 ημερών θα τους παρέδιδε στην Τουρκία. Επανέλαβε το αίτημά του για έκδοσή τους στην Τουρκία και σημείωσε ότι ο ίδιος θα έπραττε με τέτοιο τρόπο αν βρισκόταν στη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να λύνονται από την εκτελεστική εξουσία πριν φτάσουν στη Δικαιοσύνη.
Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι «διαταράσσεται ο σεβασμός μας για το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα». «Πέραν αυτού, οι στρατιωτικές σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται με πολύ αποφασιστικό και θετικό τρόπο», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Όσον αφορά τις διαφορές των δύο χωρών στο Αιγαίο, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι οι δύο χώρες πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εξεύρεση λύσεων μέσω του διαλόγου και σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι προκλήσεις.
«Τα αεροσκάφη μας δεν πρέπει να αποτελούν απειλή το ένα για το άλλο», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να σταματήσουν να προκαλούν τους λαούς.
«Η λέξη πόλεμος πρέπει να βγει από την ατζέντα μας» τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δύο λαοί θα είχαν μόνο να χάσουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αντίδραση Ελλάδας
Με ανακοίνωσή του, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμούν η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα να αποτελέσει αφορμή για να χτιστούν γέφυρες και όχι για να υψωθούν τείχη.
«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση.
Αντίδραση υπήρξε και από την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία σημειώνει ότι «οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών». Η κ. Γεννηματά ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την κακή, όπως υποστηρίζει, προετοιμασία της επίσκεψης, υπογραμμίζοντας ότι είναι προκλητική η έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από πλευράς κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.