Η κα Μέι φέρεται να είχε αποδεχθεί τις αξιώσεις του Δουβλίνου για απόλυτη ρυθμιστική σύγκλιση της Βόρειας Ιρλανδίας με την ενιαία αγορά
Την αντίδραση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας προκάλεσε η «υπαναχώρηση» της τελευταίας στιγμής που αποδίδεται στην Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι από τη συμφωνία που φέρεται να είχε επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit αναφορικά με το μέλλον των συνόρων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Λίγο πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ της κας Μέι και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε καλλιεργηθεί η αίσθηση πως μία συνολική συμφωνία επί της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων, που περιλαμβάνει τα σύνορα στην Ιρλανδία, είχε επιτευχθεί.
Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, την αίσθηση αυτή επιβεβαίωναν ευρωβουλευτές που είχαν νωρίτερα τη Δευτέρα συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ.
Η κα Μέι φέρεται να είχε αποδεχθεί τις αξιώσεις του Δουβλίνου για απόλυτη ρυθμιστική σύγκλιση της Βόρειας Ιρλανδίας με την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση και μετά από το Brexit, ως μοναδικό τρόπο για πλήρη αποφυγή της επιστροφής σε «σκληρά» σύνορα του παρελθόντος.
Ωστόσο, την ενδέκατη ώρα η Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του υπερσυντηρητικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος DUP Βόρειας Ιρλανδίας, στους δέκα βουλευτές του οποίου βασίζεται η κα Μέι ώστε να έχει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή οποιαδήποτε ρυθμιστική απόκλιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αμέσως μετά η κα Μέι επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την κα Φόστερ, με αποτέλεσμα στην κοινή εμφάνιση με τον κ. Γιούνκερ λίγη ώρα αργότερα να ανακοινωθεί πως δεν υπήρξε ολοκληρωμένη συμφωνία.
Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσε «απογοητευμένος και έκπληκτος» από την υπαναχώρηση της Βρετανίας από το κείμενο συμφωνίας που είχε επιτευχθεί.
Τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου της Δευτέρας αναφέρονται σε αντιρρήσεις του DUP που «δυναμίτισαν» τη συμφωνία και σε ένα σοβαρό πλήγμα για το κύρος της Τερέζα Μέι, η οποία έχει πλέον «δέκα μέρες διορία» να σώσει μια συμφωνία με την ΕΕ.
Το Λονδίνο ευελπιστεί να κερδίσει το πράσινο φως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης Δεκεμβρίου για άνοιγμα της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση. Αυτό προϋποθέτει «επαρκή πρόοδο» στο θέμα του οικονομικού διακανονισμού του διαζυγίου, των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας και των συνόρων στην Ιρλανδία.
Ανοιχτό φέρεται να είναι και το θέμα της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί θεμάτων που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων μετά από το Brexit.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.