Κατηγορώντας τους για διαφθορά, ο πρίγκιπας-κληρονόμος της Σαουδικής Αραβίας, συνέλαβε δισεκατομμυριούχους πρίγκιπες και περίπου τριάντα ισχυρές προσωπικότητες της χώρας του. Κρατήθηκαν φυλακισμένοι στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz Carlton, στην πρωτεύουσα Ριάντ, αλλά τώρα αρχίζουν σιγά σιγά να απελευθερώνονται.
Η θέα στο εσωτερικό του Ritz Carlton, στην Ριάντ, παραμένει ανύπαρκτη αφού τεράστιες γκρίζα πανό κρύβουν την πόρτα εισόδου. Ωστόσο, όπως αναφέρει η γαλλική Le Figaro, οι φυλακισμένοι πρίγκιπες αρχίζουν σιγά σιγά να βγαίνουν. Μετά από τρεις εβδομάδες κράτησης, σε ένα παλάτι έξι αστέρων με 600 σουίτες, απελευθερώθηκε πρώτος ο Mitaeb Ben Abdallah, γιός του πρώην βασιλιά Αμπντάλα, αφού πρώτα πλήρωσε πάνω από 1 δις δολάρια στις σαουδικές αρχές. Σύμφωνα με αξιωματούχο της χώρας, ο ισχυρός πρίγκιπας έκανε συμφωνία με τον διάδοχο, η οποία συμπεριελάμβανε «μια αναγνώριση διαφθοράς» από τον Mitaeb.
Τουλάχιστον άλλοι τρεις πρίγκιπες και επιχειρηματίες, κατηγορούμενοι επίσης για διαφθορά, πλήρωσαν για να βγουν από την «χρυσή φυλακή». Ο Mohammed al-Tobaishi, επικεφαλής πρωτοκόλλου στην βασιλική αυλή ως την Ανοιξη του 2015, δέχτηκε, επίσης, να πληρώσει μετρητά και να παραδώσει ακίνητα.
Περίπου 700 τραπεζικοί λογαριασμοί στους 2.000 που είχαν «παγώσει», με εντολή του πρίγκιπα κληρονόμου, άνοιξαν εκ νέου. Ανήκαν σε πρόσωπα τα οποία είχαν έμμεση σχέση με τους κρατούμενους πρίγκηπες και επιχειρηματίες.
Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας της χώρας έστειλε 5 από τους φυλακισμένους στο πολυτελές ξενοδοχείο ενώπιον της δικαιοσύνης.
Την νύχτα της 4ης προς 5 Νοεμβρίου, η Επιτροπή κατά της διαφθοράς την οποία διοικεί ο ίδιος ο πρίγκιπας-κληρονόμος Mohammed Ben Salman (MBS) είχε προκαλέσει σάλο όταν συνέλαβε πάνω από 200 σημαντικά πρόσωπα, πρίγκιπες και επιχειρηματίες.
Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο πρίγκιπας Mitaeb, ο οποίος εθεωρείτο διάδοχος του βασιλιά Αμπνάλα, πριν εκείνος πεθάνει το 2015. Συνελήφθησαν επίσης ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Walid Ben Talal, επενδυτής στο Twitter και ιδιοκτήτης του πολυτελούς ξενοδοχείου George V, στο Παρίσι, μεταξύ άλλων, καθώς και πολλοί εν ενεργεία υπουργοί της Σαουδικής Αραβίας και μεγαλοεπενδυτές στην βιομηχανία, όπως ο Bakr Ben Laden και ο Saleh Kamel.
Η απελευθέρωση του Mitaeb, ο οποίος επέστρεψε στο παλάτι στο στο Ριάντ και οι αδελφοί του τον υποδέχτηκαν, αποδεικνύει ότι ο MBS θέλει να επισπεύσει τις διαδικασίες που είχαν στόχο ολόκληρη την βασιλική οικογένεια.
«Το πήγε πολύ μακριά, ο τρόπος με τον οποίο φέρθηκε στους πρίγκιπες θα αφήσει ίχνη στον Κόλπο, αν δεν κλείσει γρήγορα αυτή η υπόθεση», αναφέρει στην Le Figaro γάλλος διπλωμάτης.
Ακόμη και στους πιστούς συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο, όπως είναι το βασίλειο του Μπαχρέιν, η αυστηρότητα απέναντι στου ςπρίγκιπες σόκαρε τους πάντες.
Σε συνέντευξή του στους New York Times, την περασμένη εβδομάδα, ο Mohamed Ben Salman, o πρίγκιπας-κληρονόμος, δήλωσε ότι η πλειοψηφία των 200 συλληφθέντων δέχτηκαν να δώσουν πίσω ένα μέρος από την περιουσία τους, η οποία, όπως είπε, είχε αποκτηθεί παράνομα.
«Τους δείξαμε τους φακέλους που είχαμε και σχεδόν αμέσως, το 95% από αυτούς δέχτηκαν να κάνουν συμφωνία μαζί μας», δήλωσε ο νέος ισχυρός άνδρας του Ριάντ.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «το 1 τοις 100 από αυτούς μπορεί να αποδείξει ότι είναι ειλικρινές. Η περίπτωσή τους έχει μπει στο αρχείο. Τα 4 τελευταία τοις 100 θέλουν να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για να υπερασπιστούν τη θέση τους, η οποία λέει ότι δεν είναι διεφθαρμένοι».
Η Σαουδική Αραβία ελπίζει ότι θα πάρει πίσω πάνω από 100 δις δολάρια, βάζοντας τους πρίγκιπες, υπουργούς και επιχειρηματίες να υπογράφουν συμφωνίες.
«Πώς ο MBS θα χειριστεί την υπόθεση του Walid Ben Talal; Σίγουρα πρόκειται για μια περίεργη περίπτωση. Αλλά είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο», δηλώνει στην le Figaro ένας γάλλος τραπεζίτης.
Για να χρηματοδοτήσει τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, ο MBS χρειάζεται τον ιδιωτικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας, τον οποίο ο ίδιος έχει «αποκεφαλίσει» με τις συλλήψεις που έκανε. Πρίγκιπες και δισεκατομμυριούχοι είχαν δικαίωμα, στην «χρυσή φυλακή» τους, να κάνουν μόνο ένα τηλεφώνημα την ημέρα στην οικογένειά τους και να έρχονται σε επαφή με τους δικηγόρους τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρακτικές Γκουαντάναμο εφαρμόστηκαν στους πρίγκιπες και δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία από Αμερικανούς μισθοφόρους. Οι συλλήψεις, οι βασανισμοί και οι σκληρές ανακρίσεις γίνονται κατόπιν εντολής του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο 32χρονος διάδοχος του θρόνου, Μπιν Σαλμάν προσέλαβε μισθοφόρους από την αμερικανική εταιρεία ασφαλείας Blackwater (που ονομάζεται πλέον Academy), οι οποίοι μεταξύ άλλων, κρεμούσαν ανάποδα τους κρατούμενους και τους ξυλοφόρτωναν.
Εκτός από την Daily Mail, για παρουσία της Blackwater στο Ριάντ κάνουν λόγο και τα αραβικά social media αν και η διάδοχος εταιρεία της, Academi, διαψεύδει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο επισημαίνοντας ότι είναι παράνομο για Αμερικανούς πολίτες οπουδήποτε στον πλανήτη.
Ο Μπιν Σαλμάν είχε την ιδέα να περιφρουρούν ιδιωτικοί φύλακες τους κρατούμενους στο πεντάστερο ξενοδοχείο Ritz Carlton της πρωτεύουσας και όχι αστυνομικοί που τους γνώριζαν και είχαν πιθανώς σχέση μαζί τους. Η εφημερίδα Daily Mail είχε δώσει πρόσφατα στη δημοσιότητα τη φωτογραφία με τους συλληφθέντες να κοιμούνται σε στρώματα, στο πάτωμα της αίθουσας χορού του πολυτελούς ξενοδοχείου στο Ριάντ, και όχι στις πολυτελείς σουίτες.
Το επίμαχο δημοσίευμα υποστήριζε επίσης ότι, ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου συμμετέχει προσωπικά σε κάποιες από τις ανακρίσεις, υποβάλλοντας ο ίδιος ευγενικά τις ερωτήσεις όταν πρόκειται για σημαντικά θέματα. Κι όταν αποχωρεί, μπαίνουν μέσα οι μισθοφόροι και αρχίζουν τα βασανιστήρια. Χαστουκίζουν, προσβάλλουν, κρεμούν ανάποδα και βασανίζουν τους συλληφθέντες. Ο διάδοχος του θρόνου προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του με το φόβο και θέλει να αποκαλύψει ένα φερόμενο δίκτυο ξένων αξιωματούχων που έχουν λάβει μίζες από Σαουδάραβες πρίγκιπες.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Μπιν Σαλμάν έχει ήδη κατασχέσει πάνω από 194 δισεκατομμύρια δολάρια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλληφθέντων καθώς και περιουσιακά τους στοιχεία. Αλλά και οι Times της Νέας Υόρκης, σε πρόσφατο άρθρο τους, ανέφεραν τις μαρτυρίες ενός γιατρού σε νοσοκομείο του Ριάντ κι ενός Αμερικανού αξιωματούχου ότι 17 από τους κρατούμενους χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη.
Όπως αναφέρει πηγή της DailyMail, ο Μπιν Σαλμάν ξεγέλασε τον Αλ Ουαλίντ, αφού πρώτα τον κάλεσε στο παλάτι του και τη νύχτα πριν τη συνάντηση, έστειλε αστυνομικούς που αφόπλισαν τους σωματοφύλακές του και τον πήραν σηκωτό με τις πιτζάμες, τον φόρτωσαν σ’ ένα SUV και τον ανέκριναν σαν εγκληματία κρέμοντάς τον τον ανάποδα για να στείλουν ένα μήνυμα σ’ όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.
Δείτε τους πρίγκιπες και δισεκατομμυριούχους να κοιμούνται στα στρώματα:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.