Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέτασε σήμερα την αίτηση που καταχώρησε ο εκζητούμενος από τη Ρωσία Μπίλ Μπράουτερ, μέσω του δικηγόρου του, για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος με το οποίο να απαγορεύεται στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές σε σχέση με την πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αρχές είχαν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο, με το οποίο ζητούσαν από τις κυπριακές αρχές να τους δοθούν στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με λογαριασμούς δεκάδων offshore εταιρειών του Μπράουντερ, με έδρα την Κύπρο.
Η Νομική Υπηρεσία υπέβαλε ένσταση στην αίτηση για έκδοση ενός τέτοιου προσωρινού διατάγματος, προβάλλοντας τη νομική θέση ότι η Κύπρος δεν δικαιούται, με βάση τη σχετική νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή της Νομικής Υπηρεσίας, η μόνη περίπτωση η Κύπρος να αρνηθεί τη συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής είναι όταν ο εκζητούμενος έχει διαπράξει πολιτικό αδίκημα (π.χ. πραξικόπημα), κάτι που δεν ισχύει, όπως μας λέχθηκε, στην περίπτωση του Μράουντερ, ο οποίος διώκεται από τις ρωσικές αρχές για κατ’ ισχυρισμό φοροδιαφυγή.
Ο κ. Μπράουντερ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες, κάτι που για τη Νομική Υπηρεσία δεν αποτελεί λόγο για άρνηση συνεργασίας με τις ρωσικές αρχές.
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος του κ. Μπράουντερ στην Κύπρο, Χρίστος Πουργουρίδης, ήταν προγραμματισμένο να απαντήσει στην ένταση της Νομικής Υπηρεσίας. Αντί αυτού όμως, υπέβαλε νέο αίτημα για κατάθεση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης ξένου δικηγόρου του κ. Μπράουντερ. Το Δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα του κ. Πουργουρίδη, δίνοντας χρόνο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου για κατάθεσης της ένορκης δήλωσης.
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Θεανώ Μαυρομουστάκη έφερε ένσταση στο αίτημα αυτό, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν μπορεί εισάγεται επιπρόσθετη μαρτυρία σε μια διαδικασία για έκδοση ενός προσωρινού απαγορευτικού διατάγματος και ζήτησε όπως προχωρήσει άμεσα η εξέταση της αίτησης του διατάγματος. Το δικαστήριο απέρριψε ωστόσο την ένσταση της Νομικής Υπηρεσίας, ικανοποιώντας το αίτημα Πουργουρίδη το οποίο αποτελεί δικονομικό του δικαίωμα.
Σημειώνεται ότι ο Μπράουντερ μέσω του δικηγόρου του είχε καταχωρήσει αρχικά αγωγή διεκδικώντας γενικές αποζημιώσεις, η οποία ωστόσο θα εκδικαστεί αφού πρώτα εξεταστεί το αίτημα του για το προσωρινό διάταγμα.
Η υπόθεση Μπράουντερ είχε συζητηθεί και κατά την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου στη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία είχε αρχικά δεχθεί να ικανοποιήσει το αίτημα των Ρώσων για δικαστική συνδρομή, δίνοντας μάλιστα και άδεια, όπως είχε μεταδοθεί από διάφορα ΜΜΕ, για την έλευση στην Κύπρο Ρώσων ανακριτών για να συλλέξουν στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν εταιρείες συμφερόντων του κ. Μπράουντερ σε σχέση και την αγορά μετοχών της ρωσικής εταιρείας Gazprom.
Ωστόσο, μετά την καταχώρηση της δικαστικής αγωγής του κ. Μπράουντερ στα κυπριακά δικαστήρια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου διεμήνυσε προς τη Ρωσία πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, κάτι που ενόχλησε τη Ρωσία. Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια του προς τη Λευκωσία για την εξέλιξη αυτή.
Ο Μπράουντερ υποστηρίζει ότι η Ρωσία τον διώκει πολιτικά λόγω του ότι είχε αποκαλύψει μια απάτη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην οποία εμπλέκονταν Ρώσοι αξιωματούχοι, ισχυρισμό τον οποίον υιοθέτησαν και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, ως επίσης και η Interpol η οποία αρνείται να συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα αυτό.
Η ιστοσελίδα κοινοτικής ενημέρωσης EUObserver έγραψε τον περασμένο μήνα στην ιστοσελίδα της ότι 17 ευρωβουλευτές με επιστολή τους προς τη Λευκωσία την κάλεσαν να «διορθώσει» τη κακή διαχείριση μιας υπόθεσης διαφθοράς που αφορά τη Ρωσία, κατηγορώντας την Κύπρο ότι «βοήθησε ενεργά τη Ρωσία εναντίον του Μπίλ Μπράουτερ, Βρετανού υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο όταν ο Ρώσος δικηγόρος του Μπράουντερ, Σεργκέι Μαγκνίτσκι απεβίωσε ξαφνικά το 2009 ενώ κρατείτο στις ρωσικές φυλακές, εν μέσω καταγγελιών ότι ο θάνατος του προήλθε λόγω βασανισμού του. Από τότε ο Μπράουντερ ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία για ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την παραβίαση, όπως υποστηρίζει, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.
Ο Μπράουντερ σε βιβλίο που έγραψε αυτοαποκαλείται ως ο μεγαλύτερος εχθρός του Ρώσου Προέδρου.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.