Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η επανέναρξη και η συνακόλουθη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων απαιτεί προεργασία και συνεργασία
Έκκληση προς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους "να εγκαταλείψουν τα όσα απαράδεκτα ακούμε τις τελευταίες μέρες και να εργαστούν εποικοδομητικά για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας," απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη, στη Λευκωσία, του Γ΄ Επιστημονικού Συνεδρίου για εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης, µε θέµα «150 χρόνια από τα εγκαίνια του καθολικού της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η επανέναρξη και η συνακόλουθη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων "είναι πλέον ξεκάθαρο ότι απαιτεί απαραίτητη προετοιμασία, αλλά και την απαιτούμενη συνεργασία από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και παράγοντες, και ιδιαιτέρως βεβαίως από τη φέρουσα την ευθύνη, την Τουρκία".
Παράλληλα διαβεβαίωσε είναι ότι "αμετάθετος στόχος μας παραμένει η επίτευξη μίας λύσης, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου του λαού μας".
"Λύση, η οποία εδραζόμενη στο διεθνές δίκαιο, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές και τις αξίες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και θα εγγυάται την πρόοδο και την ευημερία για το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", επεσήμανε.
Υπογράμμισε πως Τουρκία και Τουρκοκύπριοι είναι απαραίτητο να αντιληφθούν ότι μόνο μέσα από το διάλογο, τον αμοιβαίο σεβασμό και αξιοπρεπή συμβιβασμό είναι που θα πετύχουμε μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, που θα δικαιώνει το όραμα του λαού της Κύπρου για τον τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο.
Επεσήμανε πως παρά την τουρκική αδιαλλαξία, η οποία ευθύνεται καθολικά για το αδιέξοδο της τελευταίας προσπάθειας στο Κραν Μοντάνα, αυτό που φρόντισε να υπογραμμίσει στο πλαίσιο της σειράς διεθνών επαφών που είχα στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες, τη Μόσχα, και αυτό το οποίο θα τονίσει και στις επικείμενες επαφές του, είναι ότι "έχουμε την υπομονή και την επιμονή να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων".
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναφερόμενος στο συνέδριο, το οποίο διοργανώνουν η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας Κύπρου και η Επισκοπή Καρπασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "παράλληλα με την ανάδειξη της βιβλικής μορφής και της ξεχωριστής πνευματικής προσωπικότητας του Αποστόλου Ανδρέα, το συνέδριο αποτίνει φόρο τιμής στην πολυετή ιστορία και την πολυσχιδή προσφορά της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, ως θεματοφύλακα για τη διατήρηση της θρησκείας, της ελληνικής παιδείας και του ελληνισμού στο βορειοδυτικό ακρωτήρι της Κύπρου, την Καρπασία".
"Η Μονή, που συνδέει το όνομα της και το κτίσιμο της το 1867 στο μέρος όπου πιστεύεται ότι αποβιβάστηκε ο Απόστολος Ανδρέας, αποτέλεσε το σύμβολο της πίστης και της συλλογικής μνήμης γενεών Κυπρίων, αλλά και την πηγή δύναμης, έμπνευσης και αναζωπύρωσης του εθνικοθρησκευτικού φρονήματος του ορθόδοξου λαού μας", ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης πως "παραμένοντας η μόνη εν ενεργεία υπό τουρκική κατοχή Μονή, μέσα από τις προσφερόμενες με αυταπάρνηση, θυσία, αγάπη και ανιδιοτέλεια υπηρεσίες του εγκλωβισμένου οικονόμου Ζαχαρία Γεωργίου κατάφερε να κρατήσει στις δύσκολες συνθήκες της κατοχής άσβεστο το λυχνάρι της υπομονής, της καρτερίας, της δύναμης, της πίστης και της ελπίδας του συνόλου των εγκλωβισμένων κατοίκων της χερσονήσου".
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως "η άοκνη κοινή προσπάθεια σεβασμού ενός θρησκευτικού μνημείου με συμβολικό χαρακτήρα για όλους τους Κυπρίους, που επέδειξαν τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η Εκκλησία της Κύπρου και το Ίδρυμα Διαχείρισης Βακουφίων σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, πέτυχε την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου αναστήλωσης της πρώτης φάσης της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα".
Υπογράμμισε πως η προσπάθεια αυτή δίνει προς όλες τις κατευθύνσεις "το μήνυμα της ελπίδας και δείχνει το δρόμο της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της επανένωσης της πατρίδος μας και να διασφαλίσουμε ένα ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον για τις επόμενες γενεές".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές του συνεδρίου μέσα από το οποίο θα δοθεί μία ολόπλευρη εξέταση, τόσο του θεολογικού έργου του Αποστόλου Ανδρέα όσο και της ιστορικής και θρησκευτικής προσφοράς της Ιεράς Μονής.
Επεσήμανε πως "ευχή και προσπάθεια μας, τόσο η Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα όσο και όλοι οι ναοί της κατεχόμενης μας πατρίδας, σύντομα να μπορούν να λειτουργηθούν ελεύθερα, άνευ όρων και περιορισμών" ενώ διαβεβαίωσε ότι "Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε άοκνα μέχρι τη στιγμή που θα το πετύχουμε".
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, σκοπός του οποίου είναι τόσο η ανάδειξη του αποστολικού έργου του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο, όσο και η προβολή της ιστορίας, αρχαιολογίας και τέχνης της Ιεράς Μονής του Αγίου, στο βορειοδυτικό ακρωτήρι της Κύπρου, στη χερσόνησο της Καρπασίας, είπε πως το όνομα του Πρωτόκλητου μαθητή είναι ταυτισμένο με την ψυχοσύνθεση, τα βιώματα και τους οραματισμούς του λαού μας.
Αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στα ιστορικά δρώμενα της Κύπρου, σημειώνοντας παράλληλα πως "ένας βαθύς ιστορικός πόνος διαπερνά την ψυχοσύνθεσή μας για το γεγονός ότι το ιστορικό αυτό μοναστήρι βρίσκεται κάτω από το πέλμα του Τούρκου κατακτητή για 43 ολόκληρα χρόνια".
"`Ομως δεν αποκάμνουμε και δεν λυποψυχούμε", ανέφερε και ευχήθηκε να αξιωθούμε να δούμε το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα να λειτουργεί πλήρως επανδρωμένο.
Στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής του συνεδρίου τιμήθηκαν ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα Οικονόμος Ζαχαρίας Γεωργίου και η πρεσβυτέρα Μαρούλλα για την προσφορά τους προς τη Μονή.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.