Κίνδυνο για τον Τραμπ αποτελεί ο Γιώργος Παπαδόπουλος

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 31.10.2017
Κίνδυνο για τον Τραμπ αποτελεί ο Γιώργος Παπαδόπουλος
ο κ. Παπαδόπουλος συνδέθηκε φιλικά και με Ρωσίδα υπήκοο, κάτι που τον οδήγησε να συνδεθεί με τα ανώτερα κλιμάκια του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών

Παρά το γεγονός ότι η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκεμπι Σάντερς χαρακτήρισε «εξαιρετικά περιορισμένο» το ρόλο του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και τη θέση που κατείχε ως εθελοντή, η εφημερίδα «Νιού Γιορκ Τάιμς» με δύο σημερινά της δημοσιεύματα υποστηρίζει ότι η παραδοχή ενοχής από μέρους του πρώην συμβούλου της εκστρατείας είναι περισσότερο επικίνδυνη για τον Αμερικανό πρόεδρο κι από αυτή την απαγγελία κατηγοριών στον Πολ Μάναφορτ.


Άρθρο που υπογράφει στην εφημερίδα ο Χάρι Λίτμανοκτ αναφέρει ότι με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος με τον ειδικό εισαγγελέα παραδεχόμενος την ενοχή του, ομολογεί ότι « η Ρωσία έφτασε στον κ. Παπαδόπουλο λόγω του καθεστώτος του ως συμβούλου εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία. Για όλη τη συζήτηση για τη συμπαιγνία με τη Ρωσία μετά την εκλογή του κ. Τραμπ, αυτή είναι μακράν η πιο καταδικαστική απόδειξη», γράφει το δημοσίευμα της «Νιου Γορκ Τάιμς».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τον Μάρτιο του 2016 ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε στην Ιταλία με καθηγητή πανεπιστημίου (παρότι το όνομα δεν αναφέρεται στο κατηγορητήριο, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» πρόκειται για το Διευθυντή της Διπλωματικής Ακαδημίας του Λονδίνου Τζόζεφ Μιφσουντ), στο οποίο ο Παπαδόπουλος αποκάλυψε ότι επρόκειτο να γίνει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία του προέδρου Τραμπ. Ο καθηγητής, από την πλευρά του, εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον για τον Παπαδόπουλο και ισχυρίστηκε ότι είχε «ουσιαστικές διασυνδέσεις με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, το οποίο με τη σειρά του αύξανε το προφίλ του συμβούλου στον κύκλο του Τραμπ».

Εκτός του καθηγητή, ο κ. Παπαδόπουλος συνδέθηκε φιλικά και με Ρωσίδα υπήκοο (που επίσης δεν κατονομάζεται) κι αυτό – σύμφωνα με το κατηγορητήριο - τον οδήγησαν να συνδεθεί με τα ανώτερα κλιμάκια του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με την ελπίδα να διευθετηθεί διμερής συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το κείμενο της συμφωνίας με τον ειδικό εισαγγελέα, περιγράφει τις προσπάθειες του κ. Παπαδόπουλου να συγκεντρώσει αρνητικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον από αξιωματούχους του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και έναν Ρώσο καθηγητή ο οποίος είπε στον κ. Παπαδόπουλο ότι η Μόσχα είχε «χιλιάδες emails» με «βρωμιές» για την κυρία Κλίντον.

«Αυτό, αναφέρει το άρθρο, παρουσιάζει ίσως τη σαφέστερη μέχρι στιγμής εικόνα της προσπάθειας της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην εκστρατεία του Τραμπ - και την προθυμία τουλάχιστον ορισμένων μελών του προσωπικού της εκστρατείας να αποδεχτούν αυτή τη βοήθεια».

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» θεωρεί ιδιαίτερα καταδικαστική την παραδοχή από μέρους του Ελληνοαμερικανού συμβούλου, μιας λεπτομέρειας, ιδίως όταν αυτή συνδυάζεται με άλλες πληροφορίες που περιέχονται στη συμφωνία του για παραδοχή ενοχής:
Ότι ο κ. Μάναφορτ ήθελε να είναι σίγουρος ότι ο ίδιος ο κ. Τραμπ δεν θα αποδεχόταν ρωσική πρόσκληση να ταξιδέψει στη Ρωσία.
«Τον Μάρτιο του 2016, ο Γιώργος Παπαδόπουλος έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σε επτά αξιωματούχους της εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μάναφορτ του διευθυντή της εκστρατείας εκείνη την εποχή, Κόρι Λεβαντόφσκι, λέγοντας ότι η ρωσική ηγεσία ήθελε να συναντηθεί με την ομάδα Τραμπ. Ο κ. Μάναφορτ διαβίβασε το μήνυμα αυτό στον κ. Γκέιτς (Σ.Σ. επίσης κατηγορούμενο) με μια σημείωση λέγοντας: "Χρειαζόμαστε κάποιον να διαβιβάσει ότι ο D.T (ΣΣ πιθανόν τα αρχικά του Ντόναλντ Τραμπ) δεν κάνει τέτοια ταξίδια. Θα πρέπει να είναι κάποιος χαμηλόβαθμος στην εκστρατεία, ώστε να μην δημιουργήσει οποιεσδήποτε εντυπώσεις».

Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», τα μηνύματα του Γιώργου Παπαδόπουλου δείχνουν την προθυμία του να ενισχύσει τις σχέσεις της εκστρατείας Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση.

Τον περασμένο Αύγουστο, η «Ουάσιγκτον Πόστ» είχε αποκαλύψει ότι ένας από τους αποδέκτες ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Γιώργου Παπαδόπουλου με θέμα το συντονισμό μιας επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Μόσχα, ήταν ο ανώτερος αξιωματούχος του χρηματοδοτούμενου από τη ρωσική κυβέρνηση Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων», Ιβάν Τιμοφέεφ.

Στο κατηγορητήριο ο ειδικός εισαγγελέας Μόλερ αναφέρει ότι «ο κ. Παπαδόπουλος μέσω των ψευδών δηλώσεών του παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς», είναι πιθανόν μέσω του Γιώργου Παπαδόπουλου να κλείσουν κάποια κενά – αν υπάρχουν – που να οδηγήσουν στις πιθανές οικονομικές παραβιάσεις από μέρους του Ντόναλντ Τραμπ.

«Μια παράγραφος της συμφωνίας παραδοχής ενοχής αναφέρει ότι ο κ. Παπαδόπουλος ομολόγησε την ενοχή του στις 5 Οκτωβρίου και η ομολογία κρατήθηκε μυστική έτσι ώστε να μπορεί να ενεργήσει ως «ενεργός συνεργάτης». Το νόημα αυτής της φράσης είναι ασαφές. Ωστόσο, μια πιθανή επίπτωση είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος πρόσφατα είχε επάνω του κρυφά μικρόφωνα σε συνομιλίες με άλλους πρώην αξιωματούχους της εκστρατείας. Αυτό σίγουρα θα κάνει τα μέλη του εσωτερικού κύκλου του κ. Τραμπ να αγωνιούν για την πιθανότητα αυτή και να αναρωτιούνται ποιος άλλος θα μπορούσε να συνεργάζεται κατά τον ίδιο τρόπο με την έρευνα», γράφει η «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Ένα ακόμη σημείο που τονίζεται από τη «Νιου Γιορκ Τάιμς» είναι ότι η συμφωνία παραδοχής ενοχής καθιστά σαφές ότι η εκστρατεία Τραμπ έμαθε για την υποκλοπή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος πολύ πριν γίνει γνωστή δημοσίως.

«Ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του προέδρου της εκστρατείας της κ. Κλίντον, Τζον Ποντέστα, χτυπήθηκε στις 19 Μαρτίου και ο κ. Παπαδόπουλος προσεγγίστηκε με την προσφορά χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις 26 Απριλίου, τουλάχιστον ένα μήνα πριν είναι γενικά γνωστό και μερικούς μήνες πριν το WikiLeaks δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε από τα email".

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει το επεισόδιο που περιγράφεται στον ομολογία του Γιώργου Παπαδόπουλου « εικονικό πιστό αντίγραφο της περίφημης συνάντησης της 9ης Ιουλίου 2016, την οποία οι κ.κ. Μάναφορτ, Τζάρεντ Κούσνερ (ΣΣ ο γαμπρός του προέδρου Τραμπ και ο γιός του Ντόναλντ Τραμπ Ντόναλντ Τζούνιορ είχαν με ρώσο δικηγόρο. Η συνάντηση αυτή διευθετήθηκε μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ του κ. Τραμπ του νεότερου και ενός από τους πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε στο νεότερο Τραμπ ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης είχε έγγραφα "που θα ενοχοποιούσαν τη Χίλαρι" και ότι "θα είναι χρήσιμο για τον πατέρα σας». Η απάντηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του κ. Τραμπ Τζούνιορ ήταν "Μου αρέσει"».

Η εφημερίδα σημειώνει πως αν κάποιος από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση της 9ης Ιουλίου είπε ψέματα στο F.B.I. για το τι έγινε, θα βρεθεί άμεσα μπλεγμένος σε εγκληματική πράξη, για τους ίδιους λόγους για τους οποίους ο κ. Παπαδόπουλος αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ενοχή του.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία καταλήγει το δημοσίευμα, ότι ο κ. Κούσνερ κι ο κ. Τραμπ Τζούνιορ διαβουλεύονται με τους δικηγόρους τους και αναρωτιούνται αν θα είναι επόμενοι».

Ποιος ο ρόλος του

Όταν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ αναζητήσαμε στη διάρκεια της τελευταίας φάσης της προεκλογικής εκστρατείας πληροφορίες μέσω του αμερικανικού τύπου για δηλώσεις κι άλλες δραστηριότητες του Γιώργου Παπαδόπουλου, ως συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν βρήκαμε τίποτε, πέραν την αρχικής ανακοίνωσης του διορισμού του. Τα μοναδικά στοιχεία της εμπλοκής του προέρχονται δηλώσεις/συνεντεύξεις του στον ελληνόφωνο Τύπου. Σε όλες αναφέρεται στα ελληνικά θέματα, στο ρόλο της Τουρκίας, στη σημασία των ενεργειακών για την Ελλάδα και την Κύπρο και στην πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να εξομαλύνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Τρεις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση ομογενών υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στην Αστόρια, όπου άσκησε κριτική στην πολιτική της Χίλαρι Κλίντον, για την οποία αναρωτήθηκε, αν και ήταν στα πράγματα για τρεις δεκαετίες, «τι έκανε για την Ελλάδα, για την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο;»

Είχε επίσης πει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την αλλαγή όχι μόνο στο σύστημα, αλλά και στη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κι ότι στις προτεραιότητές του συμπεριλαμβάνεται και η βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία.

Αλλά και μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, το όνομά του απουσιάζει από τους καταλόγους των μελών των επιτροπών που θα επέλεγαν τους αξιωματούχους που θα πλήρωναν κυβερνητικές θέσεις, αλλά και των υποψηφίων για ανάλογες θέσεις.
Όταν μετά την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ δεν έλαβε κάποιον διορισμό, ο Γιώργος Παπαδόπουλος αποφάσισε να εγγραφεί στη Νομική Σχολή.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος είναι γεννημένος στο Σικάγο, από γονείς που κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του, γιατρός Αντώνης Παπαδόπουλος έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος την Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο DePaul University και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University College του Λονδίνου. Πριν την εμπλοκή του με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ εργάστηκε στη δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον Hudson Institute και στο πλαίσιο των καθηκόντων του επισκέφθηκε τρεις φορές την Κύπρο.


Πηγή: ΚΥΠΕ / Αποστόλης Ζουπανιώτης

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Eurogroup: Αναγκαία η σταδιακή δημοσιονομική περισυλλογή

Eurogroup: Αναγκαία η σταδιακή δημοσιονομική περισυλλογή

Eurogroup: Αναγκαία η σταδιακή δημοσιονομική περισυλλογή

Διευκρινίσεις θα ζητήσουν αύριο οι συντεχνίες για την πρόταση για πέναλτι 12%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις θα ζητήσουν αύριο οι συντεχνίες για την πρόταση για πέναλτι 12%

Διευκρινίσεις θα ζητήσουν αύριο οι συντεχνίες για την πρόταση για πέναλτι 12%

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ - BBC: Πέντε ερωτήματα για την αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας
ΚΟΣΜΟΣ

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ - BBC: Πέντε ερωτήματα για την αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας

Απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ - BBC: Πέντε ερωτήματα για την αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας

Η Μέτσολα έχει ανθυποψήφια για την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου - Αύριο η ψηφοφορία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέτσολα έχει ανθυποψήφια για την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου - Αύριο η ψηφοφορία

Η Μέτσολα έχει ανθυποψήφια για την Προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου - Αύριο η ψηφοφορία

Γιάννος Παπαντωνίου/ΠΑΣΟΚ: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και της γυναίκας του πρότεινε ο εισαγγελέας
ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννος Παπαντωνίου/ΠΑΣΟΚ: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και της γυναίκας του πρότεινε ο εισαγγελέας

Γιάννος Παπαντωνίου/ΠΑΣΟΚ: Την ενοχή του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και της γυναίκας του πρότεινε ο εισαγγελέας