Ένα ντοκουμέντο εποχής έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα με πρωταγωνιστές μία Αμερικανίδα και τον Γερμανό δικτάτορα, Αδόλφο Χίτλερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.
Η Καλιφορνέζα Carla de Vries έδωσε ένα πεταχτό φιλί στον Χίτλερ, όταν τον άρπαξε από το λαιμό την ώρα που προσπαθούσε να της αντισταθεί. Στα πλάνα φαίνεται να προσπαθεί να απομακρυνθεί και να μην είναι και πολύ χαρούμενος με την προσπάθεια της γυναίκας.
Η τότε 40χρονη Carla έγινε πασίγνωστη σε όλον τον κόσμο ως «Η γυναίκα που φίλησε τον Αδόλφο Χίτλερ». Στη Γερμανία το στιγμιότυπο απαγορευόταν να προβληθεί δημοσίως, υπό τον φόβο επικρίσεων ότι η ασφάλεια των Ναζί αποδείχθηκε αδύναμη.
Το βίντεο καταγράφηκε στις 15 Αυγούστου 1936 μετά την κούρσα των 1.500 μέτρων ελεύθερο στην κολύμβηση. Ο Χίτλερ παρακολουθούσε τον αγώνα μαζί με τον στρατηγό Αουγκούστ φον Μάκενσεν, σε μία Ολυμπιάδα, όπου Γερμανοεβραίοι αθλητές είχαν αποκλειστεί από τη συμμετοχή στα αγωνίσματα.
Η Αμερικανίδα de Vries ταξίδευε τότε σε όλη την Ευρώπη και προσπάθησε να τραβήξει μία φωτογραφία τον Χίτλερ από κοντινή απόσταση.
Η μοίρα ασφαλείας Schutzstaffel (SS) - η οποία συνέχισε να υπηρετεί τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και μαζικής εξόντωσης τρία χρόνια μετά- λέγεται ότι προσπάθησε να την απομακρύνει.
Παρόλα αυτά, η «πεισματάρα» Carla κατόρθωσε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να τραβήξει φωτογραφία τον «Φύρερ».
Το 14 δευτερολέπτων βίντεο ξεκινά με τη γυναίκα να προσεγγίζει τον Χίτλερ και να τού ζητά αυτόγραφο, το οποίο εκείνος δίνει με προθυμία. Τότε, η κάμερα «πιάνει» ένα κοντινό πλάνο της Carla, η οποία προσπαθεί να τον φιλήσει στο μάγουλο, ενώ εκείνος προσπαθεί να αποφύγει τόσο εκείνη, αλλά και περισσότερο το γέλιο όσων βρίσκονταν δίπλα του, συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγού Μάκενσεν.
Οι φρουροί προσπαθούν να τραβήξουν μακριά την 40χρονη «εισβολέα», αλλά εκείνη ανίκητη αρπάζει το πρόσωπο του Χίτλερ και τού δίνει ένα πεταχτό φιλί, παρά τις απέλπιδες προσπάθειές του να ξεφύγει.
Ο Μακένσεν γελά και σπρώχνει μακριά την Carla στο τέλος του βίντεο.
Όμως, το πλήθος των 20.000 θεατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου ξέσπασε σε χειροκροτήματα, όταν η Carla επέστρεψε στη θέση της. Αργότερα, είχε δηλώσει: «Ο λόγος που τον αγκάλιασα ήταν επειδή έδειχνε τόσο φιλικός και προσηνής. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί το έκανα. Δεν το είχα σχεδιάσει. Υποθέτω έγινε επειδή είμαι μία παρορμητική γυναίκα. Συνέβη όταν κατέβηκα να τον τραβήξω μία φωτογραφία με τη μικρή μου κινηματογραφική κάμερα».
«Ο Χίτλερ βρισκόταν μπροστά, χαμογελαστός και έμοιαζε τόσο φιλικός που προχώρησα και του ζήτησα ένα αυτόγραφο, το οποίο υπέγραψε πάνω στο εισιτήριό μου για τους κολυμβητικούς αγώνες. Συνέχισε να χαμογελά και έτσι τον φίλησα», πρόσθεσε η Carla.
Την ίδια ώρα, όμως στη Ναζιστική Γερμανία, ο Χίτλερ εξοργίστηκε με το περιστατικό. Για την αποτυχία της ασφάλειας να συγκρατήσει τη γυναίκα, ορισμένοι από τους φρουρούς της απολύθηκαν, ενώ άλλοι υποβαθμίστηκαν.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 στη Γερμανία ήταν οι πρώτοι Αγώνες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά σε 41 χώρες του κόσμου. Ο Χίτλερ έβλεπε τη διοργάνωση ως ευκαιρία για να προβάλλει την κυβέρνησή του, καθώς και τα (ρατσιστικά) ιδανικά της άριας φυλής και του αντισημιτισμού.
Η επίσημη εφημερίδα του ναζιστικού κόμματος, Völkischer Beobachter γράφει ότι είχαν επιβληθεί αυστηροί όροι για τους Αγώνες, απαγορεύοντας την συμμετοχή των Εβραίων αθλητών. Όταν απειλήθηκαν με μποϊκοτάζ από άλλες χώρες, ο Χίτλερ επέτρεψε άλλες εθνικότητες να συμμετάσχουν. Όμως οι Γερμανοεβραίοι απορρίφθηκαν από τη συμμετοχή.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 έμειναν επίσης στην ιστορία για το απίστευτο ρεκόρ των τεσσάρων χρυσών μεταλλίων σε ισάριθμα αγωνίσματα, του εμβληματικού Τζέσε Όουενς, τον μαύρου αθλητή από τον Αμερικανικό Νότο, που όπως λέγεται εξόργισε τον Φύρερ που δεν τον συνεχάρη ποτέ, ειδικά όταν νίκησε τον Γερμανό, Λουτς Λογκ στο άλμα εις μήκος.
Πηγή: protothema.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.