Στροφή προς τον μετριοπαθή ισλαμισμό κάνει η Σαουδική Αραβία, αποτινάσσοντας την αυστηρή παράδοση του υπερσυντηρητικού θρησκευτικού δόγματος. Όπως τόνισε ο πρίγκιπας του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η χώρα θα είναι πλέον ανοιχτή σε όλες τις θρησκείες του κόσμου.
«Επιστρέφουμε σε αυτό που ήμασταν πριν, μία χώρα μετριοπαθούς ισλαμισμού που είναι ανοιχτή σε όλες τις θρησκείες του κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας σε οικονομικό φόρουμ στο Ριάντ, όπως αναφέρει το AFP.
«Δεν θα περάσουμε τα επόμενα 30 χρόνια της ζωής μας αντιμετωπίζοντας καταστρεπτικές ιδέες. Θα τις καταστρέψουμε σήμερα», διαμήνυσε και συμπλήρωσε: «Θα τελειώσουμε με τον εξτρεμισμό πολύ σύντομα».
Είναι γνωστή η προσήλωσή της Σαουδικής Αραβίας στους αυστηρότερους κανόνες του ισλαμισμού και τον σαφή διαχωρισμό της θέσης αντρών και γυναικών. Άλλωστε, μέχρι πρότινος, ήταν η μόνη χώρα στον κόσμο όπου οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να οδηγούν. Αυτό όμως άλλαξε.
Νωρίτερα φέτος, ο πρίγκιπας είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη πως προωθεί μία «εξτρεμιστική ιδεολογία» και επιχειρεί να εξουσιάσει τον «κόσμο του ισλαμισμού». Ερωτώμενος αν υπάρχει περιθώριο διαλόγου με το Ιράν, ο 31χρονος διερωτήθηκε: «Πώς μπορώ να συνεννοηθώ με κάποιον ή ένα καθεστώς, που έχει αγκιστρωθεί σε μία εξτρεμιστική ιδεολογία;»
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επιβάλει τον αυστηρό, συντηρητικό νόμο του ισλαμισμού των Σουνιτών. Το βασίλειο του Ριάντ διοικείται από μία μοναρχία σουνιτών, ενώ η Τεχεράνη είναι υπό τον νόμο των Σιιτών. Οι διαφορές μεταξύ των δύο χρονολογούνται πίσω στην εποχή της διαμάχης για το ποιος θα αντικαταστήσει τον προφήτη Μωάμεθ, όπως αναφέρει το RT. Ενώ οι Σιίτες είχαν ταχθεί με το μέρος του εξαδέλφου του προφήτη, οι Σουνίτες είχαν ζητήσει να αναλάβει τον ρόλο του πρώτου χαλίφη του ισλαμικού έθνους ο κοντινός φίλος του Μωάμεθ, Αμπού Μπακρ.
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν πλήρως το 2016, όταν ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, ύστερα από την εκτέλεση του διακεκριμένου κληρικού των Σιιτών, Νιμρ αλ-Νιμρ στο Ριάντ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είχε κατηγορήσει τότε το Ιράν πως εγκαθιδρύει «τρομοκρατικούς θύλακες» εντός των συνόρων του βασιλείου της. Το Ιράν απάντησε προειδοποιώντας πως η «θεία εκδίκηση» θα πέσει στη Σαουδική Αραβία ως τιμωρία για τον θάνατο του κληρικού, τους βομβαρδισμούς της Υεμένης από το Ριάντ, αλλά και την υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Μπαχρέιν.
Τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Κουβέιτ, σύμμαχο της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε πως η Τεχεράνη επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου.
Πηγή: CNN.gr
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.