Προσπάθεια για αλλαγή της νομοθεσίας στη Βόρειο Ιρλανδία έτσι ώστε να επιτρέπονται οι αμβλώσεις στις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή προβλήματος
Μια υπόθεση η οποία αφορά προσπάθεια για αλλαγή της νομοθεσίας στη Βόρειο Ιρλανδία έτσι ώστε να επιτρέπονται οι αμβλώσεις στις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου, άρχισε την Τρίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου με θλιβερές εξιστορήσεις εμπειριών γυναικών.
Μια συντηρητική, κοινωνικά, περιοχή, όπου η καθολική και προτεσταντική πίστη ασκούν ισχυρή επιρροή, η Βόρειος Ιρλανδία επιτρέπει τις αμβλώσεις μόνο στην περίπτωση που κριθεί ότι η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η νομοθεσία προβλέπει τιμωρία, τόσο για τη μητέρα όσο και για το γιατρό ο οποίος διενεργεί μια παράνομη άμβλωση, μέχρι και δια βίου φυλάκιση, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να αναγκάζονται σε αρκετές περιπτώσεις να βιώνουν τραγικές καταστάσεις όπως εγκυμοσύνες οι οποίες προήλθαν από βιασμό, ή εγκυμοσύνες θανάσιμης εμβρυϊκής ανωμαλίας, που σημαίνει ότι το έμβρυο δεν είναι σε θέση να επιβιώσει έξω από τη μήτρα, και να εξαναγκάζονται να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη μέχρι τέλους.
«Οι συνέπειες του ποινικού δικαίου στη Βόρειο Ιρλανδία συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση από το κράτος» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters η Ναταλί Λίβεν, επικεφαλής Σύμβουλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βορείου Ιρλανδίας η οποία ηγείται της νομικής προσφυγής.
Η εν λόγω ανεξάρτητη Επιτροπή ανέλαβε νομική δράση κατά της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας το 2014, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία για τις αμβλώσεις παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών. Έκτοτε η υπόθεση τίθεται ενώπιον διάφορων δικαστικών σωμάτων.
Η δικαστική έδρα η οποία απαρτίζεται από εφτά δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο θα ακούσει τα επιχειρήματα υπέρ και κατά των προτεινόμενων αλλαγών στο πλαίσιο μιας τριήμερης ακρόασης. Η απόφαση θα εκδοθεί σε κατοπινό στάδιο.
Η Λίβεν ξεκίνησε παρουσιάζοντας στους δικαστές μια σύνοψη συγκεκριμένων στοιχείων τα οποία κατέθεσαν διάφορες γυναίκες και κορίτσια. Μια από αυτές, η Άσλεϊ Τόπλεϊ, έμαθε όταν ήταν τεσσεράμισι μηνών έγκυος το 2013 ότι τα άκρα του παιδιού της δεν μεγάλωναν και ότι αυτό θα πέθαινε. Της ειπώθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει οτιδήποτε και πως έπρεπε να συνεχίσει την εγκυμοσύνη μέχρι το έμβρυο να πεθάνει μέσα στη μήτρα της ή μέχρι τη στιγμή του τοκετού, η διαδικασία του οποίου και πάλι θα επέφερε το θάνατο στο έμβρυο. Η κοπέλα αναγκάστηκε να υπομείνει 15 εβδομάδες αγωνίας καθώς εξελισσόταν η εγκυμοσύνη. Περιέγραψε το πως ο κόσμος την ρωτούσε κατά πόσο ήταν το πρώτο της παιδί, αν προτιμούσε αγόρι ή κορίτσι και άλλες καλοπροαίρετες ερωτήσεις, συνήθεις προς εγκυμονούσες, οι οποίες ωστόσο έκαναν ακόμη πιο ανυπόφορη την κατάσταση που βίωνε. Τελικά η Άσλεϊ Τόπλεϊ γέννησε στις 35 εβδομάδες και η καρδιά του κοριτσιού που έφερε στον κόσμο σταμάτησε να χτυπάει.
Άλλες περιπτώσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν στους δικαστές περιλάμβαναν την περίπτωση μιας 13χρονης η οποία έμεινε έγκυος ως αποτέλεσμα σεξουαλικής κακοποίησης από συγγενικό της πρόσωπο. Μετά την ανάμειξη της αστυνομίας και των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας η κοπέλα αναγκάστηκε για πρώτη φορά στη ζωή της να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να κάνει έκτρωση.
Το Κοινοβούλιο της Βορείου Ιρλανδίας ψήφισε κατά της αλλαγής της νομοθεσίας για τις αμβλώσεις τον Φεβρουάριο του 2016. Η νομοθεσία είναι κατά πολύ λιγότερο περιοριστική στις υπόλοιπες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και έτσι εκατοντάδες Βορειοϊρλανδές ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Αγγλία για να τερματίσουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Εκτός από τις διάδικες πλευρές, το Δικαστήριο θα ακούσει ακόμη τη θέση οργανώσεων που υποστηρίζουν την αλλαγή της νομοθεσίας όπως οι Ανθρωπιστές ΗΒ (Humanists UK), η Διεθνής Αμνηστία και μια ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών κατά των διακρίσεων εναντίον των γυναικών. Θα ακούσει επίσης τις θέσεις ομάδων που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αλλαγή της νομοθεσίας, όπως καθολικών ιερέων της επαρχίας και της Εταιρείας για την Προστασία των Αγέννητων Παιδιών η οποία περιγράφει την νομική αυτή υπόθεση ως «σταυροφορία κατά των ανάπηρων παιδιών».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.